Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Κύπρος: Πυροβολισμοί και ζημιές σε υποκαταστήματα της Λαϊκής

Με κυνηγετικό όπλο άγνωστοι έριξαν σήμερα τα ξημερώματα πυροβολισμούς στις γυάλινες προθήκες υποκαταστημάτων της Λαϊκής Τράπεζας, που βρίσκονται... στο Φρέναρος και το Αυγόρου.
Από τους πυροβολισμούς προκλήθηκαν ζημιές στις γυάλινες προθήκες των δύο υποκαταστημάτων.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής και εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου Γιώργος Οικονόμου «σήμερα γύρω στις 04.28 τα ξημερώματα άγνωστος, με τη χρήση κυνηγετικού όπλου, έριξε πέντε πυροβολισμούς στις γυάλινες προθήκες υποκαταστήματος της Λαϊκής Τράπεζας στο Φρέναρος με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στις γυάλινες προθήκες του υποκαταστήματος».

Πρόσθεσε ότι «λίγο αργότερα γύρω στις 04.40 τα ξημερώματα άγνωστο πρόσωπο και πάλι με τη χρήση κυνηγετικού όπλου έριξε τέσσερις πυροβολισμούς στις γυάλινες προθήκες υποκαταστήματος και πάλι της Λαϊκής Τράπεζας στο Αυγόρου. Αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν να προκληθούν ζημιές στις γυάλινες προθήκες του καταστήματος".

Από τις δύο σκηνές, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «έχουν ληφθεί διάφορα τεκμήρια τα οποία αναμένεται να σταλούν για επιστημονικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις της Αστυνομίας για διαλεύκανση των δύο υποθέσεων συνεχίζονται».
alithia.com.cy

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Στυλιανίδης: Η Κύπρος ανακτά την αξιοπιστία της

Η συστηματική προσπάθεια και η επαρκής επιχειρηματολογία, αλλά και η συνέπεια στα συμφωνηθέντα σε σχέση με την δανειακή σύμβαση, δημιουργούν συνθήκες αξιοπιστίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, σε σχόλιο του, για την συμπερίληψη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ειδικής αναφοράς για οικονομική στήριξη της Κύπρου.

Η πρόσθετη βοήθεια που συμφωνήθηκε, είπε ο κύριος Στυλιανίδης, προσφέρει τη δυνατότητα σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο να γίνουν διαβουλεύσεις, ώστε η Κύπρος να αντιμετωπιστεί, όπως και οι υπόλοιπες χώρες που τυγχάνουν χρηματοδοτικής στήριξης.

Αυτό που έχει σημασία, τόνισε, είναι ότι με αυτή την απόφαση, προσφέρεται η δυνατότητα να διεκδικηθούν κονδύλια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, σε βαθμό που να προσφέρουν ρευστότητα την επόμενη κρίσιμη περίοδο, πράγμα , σημείωσε, που τόσο πολύ χρειάζεται η κυπριακή οικονομία.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , αναφερόμενος στην συνάντηση της προσεχούς Τετάρτης του προέδρου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ , Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι αυτό δείχνει ότι γίνεται αποδεκτή η επιχειρηματολογία και αναγνωρίζεται το θέμα των πρακτικών δυσκολιών σε κάποια σημεία εφαρμογής της δανειακής σύμβασης.

Ο κ.Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι ήδη ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει δώσει οδηγίες να ετοιμασθούν σενάρια , για την επίλυση των πρακτικών δυσκολιών, τα οποία θα παρουσιασθούν από τον Υπουργό Οικονομικών και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για να γίνει ουσιαστική συζήτηση, η οποία σταδιακά να δίνει λύσεις σε αυτά τα πρακτικά προβλήματα.

Ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης, σε Μονακό και Κροατία

Ολιγόωρη επίσκεψη στο πριγκιπάτο του Μονακό, πραγματοποίησε σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από πρόσκληση του πρίγκιπα Αλβέρτου.

Στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για τα μοντέλα ανάπτυξης της Κύπρου και του Μονακό και συζητήθηκαν τρόποι άντλησης εμπειριών του πριγκιπάτου, σε θέματα ποιοτικής ανάπτυξης, από την Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με Κύπριους επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στο Μονακό.

Ο Κύπριος Πρόεδρος αναχωρεί το απόγευμα για το Ζάγκρεμπ, προκειμένου να παραστεί στην τελετή ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ, ως προσκεκλημένος του Προέδρου της χώρας Ίβο Γιοσίποβιτς.

Πάφος: 9χρονος τραυματίστηκε σε τροχαίο


Ο τραυματισμός 9χρονου αγοριού και ο τραυματισμός 24χρονου οδηγού ταξί είναι ο απολογισμός δύο... οδικών δυστυχημάτων που σημειώθηκαν στην Πάφο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αυτοκίνητο που οδηγείτο χθες από 40χρονη από την Πάφο, επί της οδού Κάνιγγος με βόρεια κατεύθυνση, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, συγκρούστηκε με το μεταλλικό πατίνι το οποίο έσπρωχνε 9χρονο αγοράκι από τη Βουλγαρία, το οποίο διασταύρωνε το δρόμο από αριστερά προς δεξιά, σύμφωνα με την πορεία του αυτοκινήτου.

Από τη σύγκρουση ο 9χρονος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ιδιωτικό όχημα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, όπου αφού εξετάστηκε από τον επί καθήκοντι ιατρό διαπιστώθηκε πως φέρει κάκωση αριστερής ποδοκνημικής και κάκωση κεφαλής.

Ο 9χρονος κρατήθηκε για παρακολούθηση για προληπτικούς λόγους στο Παιδιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Στην οδηγό του οχήματος έγινε έλεγχος αλκοτέστ με μηδενική ένδειξη.

Εξάλλου αυτοκίνητο που οδηγείτο από 39χρονο από την Πάφο, στη Λεωφόρο Αποστόλου Παύλου δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυκτα, εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να συγκρουστεί μετωπικά με ταξί που οδηγείτο από 24χρονο επίσης από την Πάφο.

Από τη σύγκρουση, σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκε ελαφρά ο 24χρονος οδηγός του ταξί, ο οποίος μεταφέρθηκε με ιδιωτικό όχημα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου όπου κρατήθηκε για προληπτικούς λόγους. Στον 24χρονο έγινε έλεγχος αλκοτέστ με μηδενική ένδειξη, και στον 39χρονο ο έλεγχος αλκοτέστ έδειξε ένδειξη 19mg.
alithia.com.cy

Πρόσκληση σε Αβραμόπουλο να επισκεφθεί την Κύπρο


Επίσημη πρόσκληση από τον Κύπριο υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώτη Φωτίου, να επισκεφθεί την Μεγαλόνησο δέχτηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε τηλεφωνικό τετ α τετ με τον ομόλογό του, όπου ο τελευταίος τον συνεχάρη για την ανάληψη των νέων καθηκόντων  του 

Η ημερομηνία επίσκεψης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κύπρο θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού.

Mε τον κ. Αβραμόπουλο επικοινώνησαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, και της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς, ο τέως αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Αναστασιάδης: Ευνοϊκές οι αποφάσεις για την Κύπρο

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο Νίκος Αναστασιάδης την παράγραφο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των «27» για την Κύπρο, τονίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα των επαφών και των συζητήσεων που είχε με Ευρωπαίους εταίρους.

Συγκεκριμένα, οι «27» ηγέτες κάλεσαν το Συμβούλιο και την Ευρωβουλή να εξετάσουν τις δυνατότητες που παρέχονται μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για οικονομική συνδρομή της Κύπρου, ώστε να αντιμετωπίσει τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Είναι ιδιαίτερης σημασίας, είπε ο Κύπριος πρόεδρος, το ότι καλούνται τα δύο αυτά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρουν τρόπους για να μην υπάρξει διάκριση σε βάρος της Κύπρου.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ από τις Βρυξέλλες, ο Ν. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του υπενθύμισε ότι το Φεβρουάριο είχαν ληφθεί αποφάσεις που ευνοούσαν την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες με την παράγραφο 18 στα συμπεράσματα ζητούν να προσαρμοστούν ανάλογα και τα προγράμματα για την Κύπρο.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος, τέθηκε και το ζήτημα της αύξησης της συγχρηματοδότησης προς τη Λευκωσία, που ήδη αποφασίστηκε για τη γεωργία.

Κύπρος: Μπορεί να πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά «βυθίστηκαμε» στην ύφεση

Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών αποδίδεται κυρίως σε μεγάλη αύξηση των μη φορολογικών εσόδων


Στο 0,5% του ΑΕΠ μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου στους πρώτους πέντε μήνες του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα-Παρασκευή το Υπουργείο Οικονομικών στη Λευκωσία.

Το έλλειμμα περιορίστηκε στα 80.73 εκατομμύρια, σε σύγκριση με 357,9, ήτοι 2,0% ως ποσοστό του ΑΕΠ, την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καταγράφοντας μείωση που πλησιάζει τα 280 εκατ.
Μέχρι τα τέλη Μαΐου οι λογαριασμοί της Κεντρικής Κυβέρνησης παρουσίαζαν πρωτογενές πλεόνασμα 112,99 εκατ.

Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών αποδίδεται κυρίως σε μεγάλη αύξηση των μη φορολογικών εσόδων (67,33%), που ανήλθαν στα 479,159 εκατ., καθώς και στη μείωση των δημοσίων δαπανών, σε ποσοστό 8,60%. Ωστόσο, σημαντική μείωση παρουσιάζουν τα φορολογικά έσοδα, λόγω της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης της οικονομίας.

Τα έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου Μαΐου ανήλθαν σε 2,51 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση 1,29% σε σύγκριση με 2,46 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012, που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των μη φορολογικών εσόδων. Μείωση 6,72% παρουσίασαν τα φορολογικά έσοδα, τα οποία ανήλθαν σε 2,03 δισ. σε σύγκριση με 2,17 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Ειδικότερα, οι άμεσοι φόροι μειώθηκαν κατά 2,86% στα 725,6 εκατ. σε σύγκριση με 746,7 εκατ. Μεγάλη μείωση της τάξης του 22,33%, παρουσιάζουν τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος, τα οποία υποχώρησαν στα 328,9 εκατ. σε σύγκριση με 423,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Αντίθετα, αύξηση 22,62% παρουσίασαν τα έσοδα από άλλους άμεσους φόρους, τα οποία ανήλθαν σε 396,7 σε σύγκριση με 323,5 τους πρώτους πέντε μήνες του 2012. Τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους παρουσιάζουν μείωση 7,73%, αφού υποχώρησαν στα 909,7 εκατ. σε σύγκριση με 985,9 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου το 2012.

Μεγάλη μείωση της τάξης του 66,32% παρουσίασαν και τα έσοδα από εισαγωγικούς δασμούς, τα οποία περιορίστηκαν στα 7,95 εκατ. σε σύγκριση με 23,60 εκ., αντανακλώντας τις μειωμένες εισαγωγές  λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης. Τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης υποχώρησαν κατά 5,68% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και περιορίστηκαν σε 237,7 εκ. από 252 εκ.

Μείωση της τάξης του 1,30% παρουσίασαν και τα έσοδα από τον ΦΠΑ, τα οποία υποχώρησαν στα 541,6 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με 548,7 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μειωμένες κατά 10,99% ήταν και οι συνεισφορές ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων, οι οποίες ανήλθαν σε 393,8 εκατ. σε σύγκριση με 441.6 την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου του 2012. Τέλος, οι χορηγίες περιορίστηκαν στα 13,7 εκατ. σε σύγκριση με 28,17 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μειωμένες κατά 8,6% παρουσιάζονται και οι δημόσιες δαπάνες τους πρώτους μήνες του 2013, οι οποίες ανήλθαν σε 2,60 δισ. σε σύγκριση με 2,84 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ μείωση 6,51% κατέγραψαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους και οι τρέχουσες δαπάνες, οποίες ανήλθαν σε 2,55 δισ. σε σχέση με 2,73 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου το 2012.

Οι δαπάνες για μισθούς και ημερομίσθια μειώθηκαν κατά 6,7% περιοριζόμενα σε 694,4 εκ. σε σύγκριση με 744,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Σοβαρή μείωση της τάξης του 22,5% παρουσίασαν οι δαπάνες για τόκους, που υποχώρησαν στα 193,7 εκατ. σε σχέση με 250 την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Αύξηση, σε ποσοστό 6,77% παρουσίασαν οι πληρωμές ταμείων και κοινωνικών ασφαλίσεων, οι οποίες την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου ανήλθαν σε 570 εκατ. σε σχέση με 533,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012, όπως αυξημένες κατά 13,9% ήταν οι δαπάνες για συντάξεις και φιλοδωρήματα, οι οποίες ανήλθαν σε 252 εκατ.

Μείωση 16% παρουσίασαν τους πρώτους πέντε μήνες του έτους και οι άλλες τρέχουσες μεταβιβάσεις, οι οποίες περιορίστηκαν σε 590,98 εκατ. σε σχέση με 703,4 την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Άνοιξαν τρύπα στον τοίχο και μπήκαν στη ΣΠΕ Γεροσκήπου


Σε κινητοποίηση τέθηκε στις 3 τα ξημερώματα η αστυνομία όταν ήχησε το σύστημα συναγερμού υποκαταστήματος της ΣΠΕ Γεροσκήπου και Ανατολικής Πάφου στην κοινότητα Χολετρίων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο υποκατάστημα. Οι διαρρήκτες παραβίασαν την είσοδο καφενείου που λειτουργεί δίπλα από το κατάστημα της ΣΠΕ, άνοιξαν τρύπα στον τοίχο και εισήλθαν στο υποκατάστημα από το οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δεν κατάφεραν να αποσπάσουν οτιδήποτε.

Τα χρήματα, σύμφωνα με την αστυνομία, φυλάσσονται σε μεγάλο χρηματοκιβώτιο το οποίο δεν παραβιάστηκε.

Ο κοινοτάρχης Χολετριών Κυριάκος Παπαλαζάρου δήλωσε πως είναι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε διάρρηξη της ΣΠΕ και πως στην κοινότητα δεν έχουν παρουσιαστεί σοβαρά κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών.

Η άμεση επέμβαση, πρόσθεσε, των μελών του αστυνομικού σταθμού Κουκλιών που εξετάζει την υπόθεση, απέτρεψε τα χειρότερα.

sigmalive.com

Κύπρος: Διαβούλευση για τις τράπεζες

Με προσοχή, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) εξετάζει την ενδιάμεση έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για το μέλλον του κυπριακού τραπεζικού τομέα.


Αρκετές από τις συστάσεις της Επιτροπής αφορούν θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης, της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και άλλων ρυθμιστικών φορέων και η ΚΤΚ προσβλέπει σε στενή συνεργασία μαζί τους προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος δράσης σε σχέση με τις συστάσεις, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΚΤΚ σημειώνει ότι η Επιτροπή αναμένει να λάβει σχόλια σχετικά με την ενδιάμεση έκθεσή της έως το τέλος Ιουλίου, έτσι ώστε να προχωρήσει στις τελικές συστάσεις έως το τέλος Νοεμβρίου.

Η ΚΤΚ, η οποία διόρισε την Επιτροπή, ενθαρρύνει τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν σε αυτή τη διαδικασία διαβούλευσης, ούτως ώστε η τελική έκθεση να μπορέσει να προσκομίσει την πληρέστερη δυνατή συμβολή στην ταχεία αποκατάσταση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Μείωση στους οδικούς θανάτους για την Κύπρο


Η Κύπρος κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ σε οδικούς θανάτους το 2012 με ποσοστό... 28% , σε σύγκριση με αύξηση 18% το 2011, αναφέρεται στην 7η ετήσια έκθεση ( 7th Road Safety PIN Report ) του προγράμματος Road Safety PIN του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), που δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα.

Σύμφωνα με σύνοψη της έκθεσης στα ελληνικά η οποία στάληκε στα ΜΜΕ από τον εκπρόσωπο της Κύπρου στο πρόγραμμα Road Safety PIN Γιώργο Μορφάκη, το σημαντικά μειωμένο ποσοστό οδικών θανάτων σε αναλογία πληθυσμού, τοποθέτησε την Κύπρο στη 12η καλύτερη θέση στην ΕΕ, δέκα θέσεις πιο πάνω από την 22η θέση που βρισκόταν το 2011.

Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο για τις οδικές συγκρούσεις κατά φύλο, η Κύπρος παρουσιάζει πολύ καλά στοιχεία σχετικά με το γυναικείο πληθυσμό, σε έντονη αντίθεση με τα κακά στοιχεία σχετικά με τους άντρες. Η χώρα μας είχε το 2011 την 3η μεγαλύτερη μείωση στους οδικούς θανάτους γυναικών από το 2001, ενώ κατά την ίδια περίοδο είχε τη 7η μικρότερη μείωση στους οδικούς θανάτους ανδρών.

Η Κύπρος κατέχει την πρωτιά στην ΕΕ, στη διαφορά της μείωσης των θανάτων γυναικών και ανδρών . Σημειώνεται επίσης ότι η Κύπρος είχε το 2011 τη θλιβερή πρωτιά στους θανάτους ανδρών σε αναλογία πληθυσμού. Η επιτυχία της Κύπρου στην οδική ασφάλεια των γυναικών αποδίδεται κυρίως στην αναβάθμιση της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία και στο γεγονός ότι τα μηνύματα φθάνουν πιο αποτελεσματικά στα κορίτσια.

Επίσης τα μηνύματα φθάνουν στις μητέρες μέσω των παιδιών τους. Με τον ίδιο τρόπο, οι δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αποδίδουν καλύτερα στο γυναικείο πληθυσμό.

Επιπρόσθετα, συνέβαλαν στην επιτυχία συγκεκριμένες δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που στόχευαν εγκύους και νεαρές μητέρες. Πολύ σημαντικές, επίσης, είναι οι επισημάνσεις ότι η Κύπρος παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών νεκρών μοτοσικλετιστών και μοτοποδηλατιστών στο σύνολο των ανδρών θυμάτων και το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών πεζών θυμάτων στο σύνολο των νεκρών γυναικών .

Το 2012 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την οδική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού καταγράφηκε μείωση στους οδικούς θανάτους κατά 9%, ενώ το 2011 η μείωση ήταν μόνο 2%.

Στις εισηγήσεις του ETSC για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, περιλαμβάνονται οι αποτελεσματικές στρατηγικές επιβολής των νόμων, η υιοθέτηση «μηδενικής ανοχής» για την κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση, η αυξημένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών οδηγών και των εργοδοτών, η θέσπιση αποτελεσματικών νόμων για τον έλεγχο της παράνομης ταχύτητας, της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και της μη χρήσης ζώνης και κράνους.
alithia.com.cy

Κύπρος: Ανταλλαγή ομολόγων 1 δισ. ευρώ, καλωσορίζουν Κομισιόν και ΔΝΤ


Την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, ονομαστικής αξίας...1. δισ. ευρώ και λήξης 2013-2016 ανακοίνωσε η Κύπρος, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης.

Η ανταλλαγή, η οποία είχε συμφωνηθεί με την τρόικα, θα γίνει με νέα ομόλογα, ίδιου κουπονιού και ωρίμανσης 5-10 ετών.

Κομισιόν και ΔΝΤ καλωσορίζουν την ανταλλαγή των ομολόγων και σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ότι στόχος της είναι η διαχείριση των υποχρεώσεων της Κύπρου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των ταμειακών ροών της κυβέρνησης και να διασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση με όρους που στηρίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

“Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με την Κύπρο και να στηρίξουμε την επιστροφή της στην ανάπτυξη και την ευημερία”, αναφέρουν Κομισιόν και ΔΝΤ.

«Η μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Κύπρου»


Η κατασκευή του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το κόστος της επένδυσης ο υπουργός ανάφερε ότι αυτό θα καθοριστεί με την τελική συμφωνία, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τον Δεκέμβριο μεταξύ της Κυπριακής κυβέρνησης και των εταιρειών Noble, Delek, Anver.

Ο κύριος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι τον έλεγχο για την κατασκευή του τερματικού θα έχει η κυβέρνηση και τη διαχείριση θα αναλάβει η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, ως ο εμπορικός βραχίονας της κυβέρνησης.

Εξάλλου, μιλώντας στο ΡΙΚ ο υπουργός Ενέργειας ανάφερε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από την Τρόϊκα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση την κρατά ενήμερη για τους σχεδιασμούς της, όπως προνοεί το μνημόνιο.

Κύπρος: Για κομματικούς διορισμούς από την Κυβέρνηση κάνει λόγο ο Κατσουρίδης


Όπου υπήρχαν θέσεις διορισμών αυτοί που επελέγησαν ήταν άτομα με συγκεκριμένη κομματική προέλευση, θέσεις και ιστορικό και το ίδιο, δυστυχώς, ίσχυσε και στις... πρόσφατες μεταθέσεις, όπου και πάλι κριτήριο ήταν η κομματική καταγωγή ενός εκάστου, δήλωσε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.

Γεγονός, συνέχισε, το οποίο δεν χρειάζεται ουδείς να αποδείξει, αφού τα βιογραφικά όλων όσων διορίστηκαν από την παρούσα διακυβέρνηση μιλούν από μόνα τους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κατσουρίδης είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χθες σε ομιλία του ανέφερε ότι η Κυβέρνηση του είναι η πρώτη που θέτει τέρμα στους διορισμούς με κομματικά κριτήρια.
Βέβαια από την άλλη, είπε, τόσο εμείς, όσο και ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία είμαστε μάρτυρες των συνεχών κομματικών διορισμών εκ μέρους του κ. Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης του.

Τουλάχιστον, όμως, είπε ο κ. Κατσουρίδης, ας μην προκαλούν το δημόσιο αίσθημα με δηλώσεις περί του αντιθέτου ούτε ο Πρόεδρος, ούτε οι Υπουργοί.
"Πόσο μάλλον όταν αυτές εκστομίζονται μπροστά σε ένα κοινό νέων ανθρώπων και επιστημόνων, τουλάχιστον ας μην προσπαθούν να δημιουργούν εικόνες διαφορετικές από αυτές που τους τελευταίους τέσσερις μήνες της διακυβέρνησης τους προωθούν", συμπλήρωσε.
alithia.com.cy

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Στις 17 Ιουλίου η τρόικα στην Κύπρο

Εντατικές είναι οι προετοιμασίες στην Κεντρική Τράπεζα και στο Υπουργείο Οικονομικών εν αναμονή της άφιξης της τρόικας, στις 17 Ιουλίου, για την πρώτη αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του κυπριακού μνημονίου.

Τα κλιμάκια των δανειστών, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αναμένεται να είναι πολυμελή, έχουν προγραμματίσει επαφές μέχρι και το τέλος Ιουλίου.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να παρατείνουν την παραμονή τους, αν τα πρώτα αποτελέσματα των συναντήσεών τους δεν είναι ικανοποιητικά.

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του Ντίνου Μιχαηλίδη για τις μίζες με τις βαλίτσες στον Τσοχατζόπουλο

Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης σε βάρος του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιου του, Μιχάλη, αναμένεται να εκδώσουν τις επόμενες ημέρες οι ανακριτές της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου, καθώς οι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών για τα TOR M1 δεν εμφανίστηκαν σήμερα ενώπιόν τους.

Ο Κύπριος πρώην υπουργός και ο γιος του κλήθηκαν σε απολογία για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, που αφορά παράνομες αμοιβές περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία φέρονται να διακίνησαν με τελικό αποδέκτη τον Ακη Τσοχατζόπουλο, για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας των ΤΟR M1 από το ΥΠΕΘΑ.

Στο ανακριτικό γραφείο μετέβη η συνήγορος των δύο κατηγορουμένων, Ελίζα Βόζενμπεργκ, η οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εξήγησε στους ανακριτές τους λόγους που οι εντολείς της αποφάσισαν να μην εμφανιστούν για να απολογηθούν. «Οι εντολείς μου δηλώνουν αθώοι και ότι θα ασκήσουν όλα τα δικαιώματα που τους παρέχει η ελληνική και η κυπριακή νομοθεσία» ανέφερε η συνήγορός τους.

Η κ. Βόζεμπεργκ ενημέρωσε τον ανακριτή ότι ο πρώην υπουργός και ο γιος του γνωρίζουν τις συνέπειες της απόφασής τους να μην προσέλθουν ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς έχουν ενημερωθεί τόσο από την ίδια όσο και από τον Κύπριο δικηγόρο τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος των δύο, προέκυψαν στοιχεία για υπεράκτια εταιρεία, μέσω της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τα 10 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμό του Μιχάλη Μιχαηλίδη, στον οποίο συνδικαιούχος ήταν ο πατέρας του, στην Κύπρο.

Η εν λόγω εταιρεία, BEESTON, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ανακριτών «δέχθηκε» εμβάσματα εκατομμυρίων, που φαίνεται να έχουν αποσταλεί από τον -καταζητούμενο πλέον με ένταλμα- Σύρο επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, ο οποίος εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Drumillan. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει κυρίαρχο ρόλο, ως «κουμπαράς» στη διακίνηση παράνομων, κατά τη δικογραφία, χρημάτων στην αγορά των αντιπυραυλικών συστημάτων TOR M1. Ως εκπρόσωπος της εταιρίας Drumillan εμφανιζόταν ο επιχειρηματίας Βλάσης Καμπούρογλου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, τον Οκτώβριο του 2012.

Για την ενεργό εμπλοκή που καταλογίζεται στον πρώην υπουργό της Κύπρου, είχε μιλήσει στον ανακριτή ο εξάδελφος, επί πολλά χρόνια στενός συνεργάτης και νυν συγκατηγορούμενος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, τον οποίο έχει μηνύσει ο Ντίνος Μιχαηλίδης.

Στη συμπληρωματική απολογία που είχε δώσει ο Νίκος Ζήγρας, απέδωσε σημαντικό ρόλο στον πρώην Κύπριο πολιτικό, καθώς φέρεται να υποστήριξε ότι ο Ντ. Μιχαηλίδης μετέφερε, τουλάχιστον τέσσερις φορές, μεγάλα χρηματικά ποσά με βαλίτσες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον εξάδελφο του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο Ντίνος Μιχαηλίδης μετέφερε όλες τις επιταγές οι οποίες προέρχονταν από τον Φουάντ Αλ Ζαγιάντ και τον Βλάση Καμπούρογλου.



Πηγή:  | iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Νέα παράταση για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας


Η κοινοπραξία 'Ζήνων' πρέπει να προχωρήσει σε ένα ξεκαθάρισμα όσον αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης και υλοποίησης καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ανάπτυξης του λιμανιού... και της μαρίνας Λάρνακας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος, προσθέτοντας πως σήμερα δόθηκε, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μία νέα τρίμηνη παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο καλείται η κοινοπραξία να προσδιορίσει πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο και μέσα σε ποιά συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα θα αρχίσουν οι εργασίες υλοποίησης και θα υλοποιηθεί όλο το φάσμα των κατασκευαστικών έργων.

Ο κ. Μητσόπουλος προήδρευσε σήμερα ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή του Δημάρχου της Λάρνακας, βουλευτών και παραγόντων της πόλης με θέμα την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε πως έγινε μια πάρα πολύ παραγωγική συζήτηση αναφορικά με την πορεία υλοποίησης αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου. Ανασκοπήσαμε τα μέχρι στιγμής δεδομένα και από τη δικιά μας την πλευρά, τουλάχιστον, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να δίνονται παρατάσεις ισχύος των προσφορών επ' άπειρον, ζητώντας ταυτόχρονα από την κοινοπραξία 'Ζήνων' να προχωρήσει σε ένα ξεκαθάρισμα όσον αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου και όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, έχοντας πάντοτε υπόψη ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου για την παραχώρηση του Λιμανιού της Λάρνακας για να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους, ανέφερε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, "έχουμε πει ότι ο βασικός χαρακτήρας του λιμανιού θα πρέπει να είναι τουριστικός, ο χαρακτήρας αυτός θα πρέπει να διαφυλαχθεί και, συνεπώς, αναμένουμε πλέον από την κοινοπραξία την οποία θα καλέσουμε μέσα στις προσεχείς ημέρες να προχωρήσει στην κατάθεση ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την έναρξη και την υλοποίηση του έργου. Γνωρίζουμε τα προβλήματα στη χρηματοδότηση, αλλά ταυτόχρονα έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτικούς οίκους στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν στο τελικό σχήμα και για να χρηματοδοτήσουν, ενδεχομένως, την υλοποίηση του έργου".

Είπε πως με το Δήμο, τους βουλευτές και τους υπόλοιπους φορείς της Λάρνακας θα είναι σε μια συνεχή και ανοικτή διαβούλευση και πως συζήτησαν και θέματα που έχουν να κάνουν με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην προώθηση των έργων για το λιμάνι της Λάρνακας, ο κ. Μητσόπουλος απάντησε πως σήμερα δόθηκε, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μία νέα τρίμηνη παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου που, όπως έχω ξεκαθαρίσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα είναι και η τελευταία.

Συνεπώς, πρόσθεσε, μέσα στο χρονοδιάγραμμα αυτό των προσεχών τριών μηνών καλείται η κοινοπραξία να προσδιορίσει συγκεκριμένα πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο και μέσα σε ποιά συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα θα αρχίσουν οι εργασίες υλοποίησης και θα υλοποιηθεί όλο το φάσμα των κατασκευαστικών έργων.

"Σε διαφορετική περίπτωση, ασφαλώς, θα εξεύρουμε άλλους τρόπους για να προχωρήσει αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο που αφορά όχι μόνο τη Λάρνακα, αλλά και την κυπριακή οικονομία», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το θέμα της μετακίνησης των πετρελαιοδεξαμενών, ο Υπουργός Συγκοινωνιών διευκρίνισε πως "υπάρχουν κάποιες νέες και ενθαρρυντικές, τολμώ να πω, ενδείξεις. Δεν θα ήθελα να μπω σε πολλές λεπτομέρειες. Το θέμα αυτό αφορά και άλλα Υπουργεία τα οποία είναι συναρμόδια: Το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Εσωτερικών", είπε.

Πρόσθεσε πως σύντομα θα συγκληθεί εκ νέου η Υπουργική Επιτροπή. Αυτό το οποίο έχει αποφασιστεί είναι ότι κατά προτεραιότητα θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη Λάρνακα οι εγκαταστάσεις υγραερίου οι οποίες έχουν αξιολογηθεί ως οι πλέον επικίνδυνες για την περιοχή.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης είπε πως έγινε ένα ξεκαθάρισμα των προθέσεων της Κυβέρνησης και του Υπουργού Συγκοινωνιών σε σχέση με το μεγάλο έργο της ενοποιημένης ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας, δεδομένου του γεγονότος ότι για τη Λάρνακα είναι ένα έργο πνοής, ένα έργο το οποίο αφορά όχι μόνο την τοπική ανάπτυξη αλλά έχει υπερτοπική σημασία.

"Έγινε μια ανασκόπηση εφ' όλης της ύλης όσον αφορά το πώς προχωρεί η διαδικασία και τί μπορεί να αναμένουμε στους επόμενους τρεις μήνες, ούτως ώστε να μπορεί και η πόλη, οι βουλευτές, ο Δήμος και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να παρακολουθούν την εξέλιξη του έργου, διότι πραγματικά φτάσαμε σε ένα σημείο όπου για μας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η υλοποίηση αυτού του έργου», κατέληξε στις δηλώσεις του.
alithia.com.cy

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Σήμερα στην Κύπρο οι εμπειρογνώμονες για Δημόσιο - Δήμους

Στην Κύπρο είναι σήμερα και οι εμπειρογνώμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Διεθνή Τράπεζα για να συζητήσουν τους όρους εντολής του συμβολαίου, που θα υπογραφεί για τη διενέργεια μελετών για την προώθηση της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας και την αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βάσει προνοιών του μνημονίου.
Η Επίτροπος Μεταρρύθμισης Δημόσιας Υπηρεσίας Εμμανουέλα Λαμπριανίδου δήλωσε στη «Σημερινή» ότι «συνεχίζονται οι προσπάθειες συνομολόγησης συμβολαίου για τις μελέτες που θα διεξαχθούν από κοινού με τη Διεθνή Τράπεζα και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και κατάρτιση του σχεδίου δράσης της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης».

Όπως ανέφερε η κ. Λαμπριανίδου, οι εμπειρογνώμονες του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναλάβουν τα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Γεωργίας, ενώ αυτοί της Διεθνούς Τράπεζας τούς Δήμους. Παράλληλα, από κοινού θα αναλάβουν τα οριζόντια θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις για την προώθηση της μεταρρύθμισης θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των μελετών και όχι μετά την ολοκλήρωσή τους, αφού η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014. «Οι εμπειρογνώμονες θα συλλέγουν συνεχώς στοιχεία από υπουργεία και δήμους», είπε, και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε επίπεδο Υπουργών και Επιτροπής Παρακολούθησης, της οποίας προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, η Επίτροπος Μεταρρύθμισης Δημόσιας Υπηρεσίας και εκπρόσωποι της Τρόικας.

Θέματα εκπαίδευσης στη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με την Ανδρούλλα Βασιλείου


Συνάντηση με την Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ, Ανδρούλλα Βασιλείου είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Μετά τη συνάντηση, η κα. Βασιλείου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είναι η πρώτη επαγγελματική συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίον συζητήσαμε σημαντικά θέματα, γενικά, αλλά και ειδικά για τα θέματα της Εκπαίδευσης. «Έχω πει ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα μεταλυκειακά ινστιτούτα για την επαγγελματική εκπαίδευση. Είναι κάτι το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να συμπληρωθεί ένα κενό το οποίο υπήρχε πάντοτε», είπε η κα. Βασιλείου. Η Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου θα εγκαινιάσει στις 2 Ιουλίου μαζί με τον Επίτροπο για θέματα Εργασίας κ. Αντορ μια συνεργασία όλων των φορέων για θέσεις μαθητείας που θα βοηθήσουν τους άνεργους νέους. Η κα. Βασιλείου ανέφερε εξάλλου ότι συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μία με δύο φορές το χρόνο θα πρέπει να πραγματοποιείται σύσκεψη μεταξύ των Πρυτάνεων, των Αντιπρυτάνεων, των Μελών της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, του Υπουργού Παιδείας και του Επιτρόπου για θέματα Εκπαίδευσης για συζήτηση θεμάτων εκπαίδευσης και για συντονισμό, κάτι που συμφωνήθηκε να γίνει εντός του Φθινοπώρου. Τέλος, η κα. Βασιλείου επεσήμανε ότι όσοι εργάζονται στις Βρυξέλλες είναι διατεθειμένοι «να βοηθήσουν την Κύπρο όσο μπορούν».


philenews.com

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Fitch: Σε «αρνητική παρακολούθηση» ομόλογα της τράπεζας Κύπρου


Σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης διατηρεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, η διατήρηση του καθεστώτος αρνητικής παρακολούθησης αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν έχουν προκύψει σημαντικές αλλαγές από τον Μάρτιο όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αξιολογήσεις των ομολόγων.


Στην ανακοίνωση του οίκου, αναφέρεται ότι εξετάζονται οι επιπτώσεις της τρέχουσας ύφεσης για την απόδοση των στεγαστικών δανείων.

«Η αξιολόγηση των καλυμμένων ομολόγων θα είναι ευάλωτη στην επιδείνωση των επιδόσεων των στεγαστικών δανείων», επισημαίνει ο οίκος Fitch.

Κύπρος: Αύριο οι υπογραφές για την κατασκευή σταθμού φυσικού αερίου

Αύριο θα υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τις εταιρείες Noble, Delek και Avner.
Η συμφωνία ενισχύει ακόμη περισσότερο την θέση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ υπάρχει ήδη συμφωνία με το Ισραήλ, χωρίς οι δυο πλευρές να θέλουν να δώσουν περισσότερα στοιχεία. Όμως δεν ήταν τυχαίο το ταξίδι του Ν. Αναστασιάδη στο Ισραήλ στις αρχές Μαΐου.

Πάντως, σήμερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρκέστηκε να δηλώσει ότι η συμφωνία που θα υπογραφεί αύριο "ενδεχομένως να έχει σχέση με την απόφαση", σύμφωνα με την οποία το 40% του αποθέματος σε φυσικό αέριο θα διοχετεύεται στο Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση ο Ν. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι "η Κυβέρνηση εργάζεται προς την ορθή κατεύθυνση".

Όσον αφορά το αίτημά του για επανασχεδιασμό του Μνημονίου δημοσιονομικής προσαρμογής, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι "θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε οι επιδιώξεις της Κύπρου να τύχουν κατανόησης από τους εταίρους της". Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι δεν ζητά επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου αλλά αναπροσαρμογή ορισμένων μέτρων, "ώστε να διευκολυνθεί η επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας ευρύτερα, αλλά και την ίδια ώρα να συμμετέχουμε ενεργότερα σε προγράμματα για τη νεανική απασχόληση και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρωζώνης λόγω της κρίσης".

Στο προσεχές διάστημα, ο Ν. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Κύπρος:Ικανοποίηση για τον ρυθμό ταυτοποίησης οστών αγνοουμένων

Τα οστά 72 αγνοουμένων ταυτοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2013, γεγονός που δείχνει ότι η φετινή χρονιά θα είναι η πιο παραγωγική, από το 2006 που άρχισε τη λειτουργία της η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Σε συνέντευξη Τύπου, η Τουρκοκύπρια εκπρόσωπος στη ΔΕΑ Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ ανέφερε ότι από το 2006 έχουν ανευρεθεί οστά που ανήκουν σε 983 άτομα, αριθμός που αναλογεί στο 49% του συνόλου των καταγεγραμμένων αγνοουμένων, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων.

Η ΔΕΑ έχει καταγράψει 1.493 Ελληνοκύπριους και 502 Τουρκοκύπριους αγνοούμενους. Ικανοποίηση για το γεγονός ότι εντός του 2013 ο αριθμός ταυτοποιήσεων και παραδόσεων λειψάνων αγνοουμένων ήταν πέραν του διπλάσιου απ' ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ Άριστος Αριστοτέλους.

Ωστόσο, εξέφρασε και αγωνία, διότι ο χρόνος παρέρχεται και πολλοί εκ των συγγενών αποβιώνουν με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο δύσκολο το έργο της ταυτοποίησης.

ΑΚΕΛ: Αναξιοκρατικές μεταθέσεις στην Αστυνομία

Επανέρχεται το ΑΚΕΛ στις καταγγελίες του για αναξιοκρατικές μεταθέσεις στην Αστυνομία, σημειώνοντας ότι παραμένουν τα αναπάντητα ερωτήματα για το θέμα.

Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο Χρίστος Χριστοφίδης, Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του κόμματος, ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου, ότι έχει ήδη ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και μόλις αυτή οριστεί, το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να παραθέσει στοιχεία και να τεκμηριώσει τις καταγγελίες του.«Μόνος μας στόχος η καλύτερη δυνατή λειτουργία της Αστυνομίας προς όφελος των πολιτών και η δημιουργία ενός εποικοδομητικού πολιτικού κλίματος στο εσωτερικό για τα ακόμη πιο δύσκολα που έρχονται», σημείωσε.

Ο κ. Χριστοφίδης έκανε πάλι λόγο για «ξαφνικές, μαζικές και αναξιοκρατικές μεταθέσεις που συνεχίζουν να δημιουργούν αναπάντητα ερωτήματα στους πολίτες και αναστάτωση στο αστυνομικό σώμα».Διερωτήθηκε γιατί, εάν όντως δεν υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό στις μεταθέσεις αυτές, επιλέγηκε να ανακοινωθούν απόγευμα Σαββάτου, εν μέσω εορταστικού τριημέρου, «σε μια προφανή προσπάθεια να περάσουν στα ‘μουλλωχτά’».

Ο κ. Χριστοφίδης μίλησε για παραδοχή του Υπουργού ότι οι μεταθέσεις έγιναν από τον ίδιο, και διερωτήθηκε στη βάση ποιας αξιολόγησης και ποιου στρατηγικού σχεδιασμού έγιναν.«Το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε η ‘τεχνοκρατική’ εκτίμηση των ηγετικών δομών του Αστυνομικού Σώματος, επίσης δημιουργεί επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των αλλαγών αυτών», συνέχισε.

Διερωτήθηκε ακόμη πώς είναι δυνατό ο Υπουργός να επικαλείται την εναλλαξιμότητα, όταν μετατίθενται στελέχη της Αστυνομίας από πόστα στα οποία τοποθετήθηκαν πριν από λίγους μήνες.«Οι μετακινήσεις έγιναν δυστυχώς με κομματικά και πολιτικά κυρίως κριτήρια και αυτό το καταγγέλλουν επίσης εφημερίδες και κανάλια που γίνονται δέκτες της αναστάτωσης που ο Υπουργός Δικαιοσύνης με τις αποφάσεις του δημιουργεί στο Αστυνομικό Σώμα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει εκατοντάδες μεταθέσεις στην Αστυνομία και διερωτήθηκε στη βάση ποιων κριτηρίων έγιναν και πού αποσκοπούν.Στις δηλώσεις του ανέφερε ακόμη ότι είναι με μεγάλη απογοήτευση που το κόμμα του υποχρεώνεται να προβαίνει σε τέτοιες καταγγελίες, «σε μια περίοδο που ο τόπος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και προκλήσεις και η προσοχή των κυβερνώντων και όλων των πολιτικών δυνάμεων θα έπρεπε να ήταν στραμμένη εκεί». «Ειδικά σήμερα που επιβάλλεται η διόρθωση και ο εκσυγχρονισμός νοοτροπιών και συμπεριφορών, τέτοιες αναξιοκρατικές προσεγγίσεις θα έπρεπε να αποτελούν παρελθόν», κατέληξε.
ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Τον κτύπησε με ρόπαλο στο κεφάλι και του πήρε 1500 ευρώ


Ληστεία σε πιτσαρία στη Λεμεσό σημειώθηκε γύρω στις 23:00 χθες. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας, ενώ ο υπεύθυνος του... καταστήματος βρισκόταν σε γραφείο και ασχολείτο με την καταμέτρηση των εισπράξεων, δέχτηκε επίθεση από δύο κουκουλοφόρους που κρατούσαν τσεκούρι και ρόπαλο.

Ο ένας τον κτύπησε με το ρόπαλο στο κεφάλι και τον ανάγκασε να ανοίξει χρηματοκιβώτιο, στο οποίο υπήρχε το ποσό των 1.500 ευρώ περίπου.

Οι δράστες άρπαξαν τα χρήματα και τράπηκαν σε φυγή.


alithia.com.cy

Πιθανό νέο κρούσμα ψευδοπανώλης στην Κύπρο

Εξετάζεται η πιθανότητα κρούσματος σε δεύτερη πτηνοτροφική μονάδα στην επαρχία Λευκωσίας.

Διαστάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει το θέμα του ιού της ψευδοπανώλης, καθώς οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες εξετάζουν σοβαρά την πιθανότητα νέου κρούσματος και σε δεύτερη πτηνοτροφική μονάδα στην κοινότητα Μάμμαρι, της επαρχίας Λευκωσίας.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Γιώργος Κυριακίδης, πρόκειται για μονάδα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από εκεί που εμφανίστηκε το αρχικό κρούσμα. Ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι γίνονται νέες έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει τελικά πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πτηνοτρόφων, Παύλος Παραδεισιώτης, χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση, τονίζοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν. Ανέφερε ότι οι ζημιές από τα κρούσματα ψευδοπανώλης ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ πολύ μεγαλύτερες είναι οι ζημιές λόγω των περιορισμών και των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Για «απατεωνιά» κατηγορεί τον Αναστασιάδη ο Ταλάτ


Για «απατεωνιά» κατηγόρησε ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την ελληνοκυπριακή πλευρά αναφερόμενος στο ότι...ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα διορίσει άλλον ως συνομιλητή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίπρις», ο κ. Ταλάτ μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι ο πραγματικός συνομιλητής είναι ο εκάστοτε ηγέτης της κάθε κοινότητας και ο διορισμός άλλου είναι μια απατεωνιά, ένα παιχνίδι για να μην υπάρξει αποτέλεσμα.

Σχολιάζοντας, το ότι οι συνομιλίες μπορεί να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ανέφερε ότι το σημαντικό δεν είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά η πρόοδός τους.

«Η οικονομική κρίση που περνούν οι Ελληνοκύπριοι», πρόσθεσε, «πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για τη λύση του κυπριακού και να χρησιμοποιηθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης».

Εκτός αυτού, είπε, η κρίση προκαλεί πόνο στον λαό και αυτό τους λυπεί.
alithia.com.cy

Κύπρος: Τηλεδιάσκεψη υπουργού Οικονομικών- τρόικας για τη λήξη κρατικών ομολόγων


Σε τηλεδιάσκεψη με την τρόικα τις επόμενες μέρες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα συζητήσει το θέμα... της λήξης τον Ιούλιο κρατικών ομολόγων, ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν τα τεχνικά ζητήματα της διαχείρισης των ομολόγων, τα οποία αφορούν 800 εκατ., τα οποία κατέχουν τράπεζες, Συνεργατισμός και ημικρατικοί οργανισμοί και 1,8 δισ., που δόθηκε πέρυσι ως κρατική ενίσχυση στη Λαϊκή Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Σημερινή» ο κ. Γεωργιάδης θα συζητήσει με την τρόικα τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης και συγκεκριμένα ορισμένες επιλογές σε σχέση κυρίως με το ομόλογο της Λαϊκής Τράπεζας. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα εξετασθούν τρόποι ανανέωσης του ομολόγου του 1,8 δισ. Στόχος της Λευκωσίας είναι η διαχείριση των ομολόγων να γίνει στα μέτρα και του Προγράμματος Στήριξης και των ιδιαιτεροτήτων, τις οποίες παρουσιάζει αυτήν τη στιγμή η Κύπρος, η οποία είναι αποκλεισμένη εδώ και δύο χρόνια από τη διεθνή αγορά και σε κατάσταση Μνημονίου.

Στο μεταξύ, το συνολικό χρέος ανέρχεται σε 5,1 δισ. Από αυτά, τα 4,1 θα αναχρηματοδοτηθούν με κεφάλαια από το δάνειο, που η Κύπρος θα πάρει από τον Μηχανισμό Στήριξης, ενώ το 1 δισ. θα ανανεωθεί. Εξάλλου, καταβάλλονται προσπάθειες και για την επιμήκυνση και συνεπώς ανανέωση του δανείου των 2,5 δισ., το οποίο είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Χριστόφια από τη Ρωσία.
express.gr

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Αναστασιάδης: Άδικη και πικρή η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο…

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εξηγεί σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» τους λόγους για τους οποίους ζητά ελάφρυνση των όρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Κύπρου. Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

 «Στην επιστολή μου (σ.σ.: προς τους ευρωπαίους εταίρους) δεν ζήτησα σε κανένα σημείο επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Κατέστησα ωστόσο σαφές ότι κάποια απ’ αυτά που αποφάσισε το Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία συνολικά. Και οι αντιδράσεις δεν ήταν αρνητικές. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. βαν Ρομπάι μου έγραψε ότι θα επιδιώξει να συζητηθούν τα προβλήματα που έθεσα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο».

 «Την απόφαση του Eurogroup τη θεώρησα άδικη και πικρή. Είχα μόλις εκλεγεί, τη στιγμή που τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών διαρκούσαν επί χρόνια. Υποσχέθηκα στους ψηφοφόρους μου ότι δεν θα άγγιζα τις καταθέσεις και κατέθεσα ένα εναλλακτικό σχέδιο που εκπλήρωνε τις απαιτήσεις της τρόικα. Το Eurogroup ωστόσο επέμεινε να συμμετάσχουν οι καταθέτες στο κόστος του προγράμματος βοήθειας, συνεπώς φάνηκα αναξιόπιστος έναντι των εκλογέων μου. Όμως πλέον θέλουμε να κοιτάζουμε στο μέλλον».

 «Δεν διεκδικών προνομιακή μεταχείριση, αλλά ίση μεταχείριση. Είναι γεγονός ότι οι άλλες χώρες με προγράμματα βοήθειας, όπως Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα, έλαβαν διευκολύνσεις. Ορισμένοι όροι της τρόικα πνίγουν την οικονομία μας. Κι αυτό βάζει σε δοκιμασία την κυπριακή κοινωνία».

 «Μόνον η δημοσιονομική πειθαρχία δε βοηθά να προχωρήσουμε. Πρέπει ταυτόχρονα να προωθήσουμε και την ανάπτυξη. Είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα δίδεται από το Βερολίνο το μήνυμα ότι μετριάζεται η πολιτική της λιτότητας. Ο Πρόεδρος Ολάντ αντιλήφθηκε ήδη από νωρίς ότι μόνο η λιτότητα βλάπτει την οικονομία».

 «Με τα μεγάλα και τα μικρά κράτη στην Ευρώπη είναι όπως σε μία οικογένεια. Κατά βάση είναι όλοι ίσοι, όμως οι γονείς θέλουν να γνωρίζουν τι κάνουν τα παιδιά με τα χρήματα που βγάζουν. Χρειαζόμαστε τη γαλλογερμανική “μηχανή”, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να δεχόμαστε κάθε πρόταση της Μέρκελ και του Ολάντ».

 «Χρειαζόμαστε μία μεγαλύτερη πολιτική Ένωση και περισσότερη ίση μεταχείριση των κρατών- μελών. Επλήγην από τη σκληρή στάση της Άνγκελα Μέρκελ έναντι της Κύπρου, όμως δε θα ξεχάσω πώς με στήριξε στον προεκλογικό μου αγώνα. Της εύχομαι να παραμείνει καγκελάριος»…

tovima.gr
Enhanced by Zemanta

Αναστάτωση στην Κύπρο: Μολύνθηκε από ψευδοπανώλη το 15% της πτηνοτροφίας

Σοβαρό πλήγμα υπέστη η πτηνοτροφία της Κύπρου αφού το 15% της παραγωγής έχει προσβληθεί αό ψευδοπανώλη γεγονός που προκαλεί τεράστιες ανησυχίες

Από τον ιό της ψευδοπανώλης μολύνθηκε το 15% της κυπριακής πτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα αυτή να έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα.

Συγκεκριμένα μολύνθηκαν τρεις πτηνοτροφικές μονάδες στο χωριό Μάμμαρι της Λευκωσίας, που γειτνιάζει με τις κατεχόμενες περιοχές. Οι μονάδες αυτές θα χρειαστούν τρεις εβδομάδες για να μπορέσουν να ξαναρχίσουν την παραγωγή πουλερικών. Τα μολυσμένα πουλερικά θανατώθηκαν και θα αποτεφρωθούν.

Ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πτηνοτρόφων, Πέτρος Μιντίκκης δήλωσε ότι το οικονομικό κόστος στις τρεις μονάδες αναμένεται, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, να ξεπεράσει τις τριακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύει η ανθρώπινη υγεία από την ψευδοπανώλη, συνέστησε, ωστόσο, προσοχή και πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνονται διαρκώς απολυμάνσεις.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το τελευταίο 48ωρο έχουν διενεργηθεί έλεγχοι και δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα ψευδοπανώλης σε άλλες περιοχές. Αυτό όμως, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι έχει απομακρυνθεί εντελώς ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού και σε άλλες περιοχές πέραν του Μάμμαρι.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο ιός, ίσως να προέρχεται από πτηνοτροφική μονάδα στα κατεχόμενα, ο υπουργός Γεωργίας είπε ότι το ενδεχόμενο διερευνάται μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Βίκτωρας Παπαδόπουλος: «Το ΑΚΕΛ δίνει την εντύπωση πως δεν θέλει απόδοση ευθυνών»


Όσοι αμφισβητούν την Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία δίνουν την εντύπωση ότι... δεν θέλουν την απόδοση ευθυνών και συνεπώς βρίσκονται σε διάσταση με το δημόσιο αίσθημα, αναφέρει σε γραπτή απάντηση του με αφορμή σημερινές δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαίδη, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, λόγω συσσωρευμένων λαθών και παραλείψεων πέντε χρόνων, σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, η απαίτηση του λαού για απόδοση ευθυνών και τιμωρία είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένη. "Υπήρξε έγκλημα και πρέπει να υπάρξει τιμωρία", προσθέτει. "Ας αφεθεί απερίσπαστη η Ερευνητική Επιτροπή να επιτελέσει το έργο που της ανατέθηκε. Η εμπειρογνωμοσύνη και η ακεραιότητα των μελών της εγγυώνται το αποτέλεσμα", συμπληρώνει στην γραπτή του απάντηση ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
alithia.com.cy

Το ΑΚΕΛ «έτοιμο να στηρίξει» τον Αναστασιάδη


Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ εκφράζει την ετοιμότητα του κόμματος να στηρίξει τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού υπό την προϋπόθεση –όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της–, «ότι θα υπάρξει η αναγκαία συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων, καθώς και επιμονή στη συμφωνημένη βάση διαπραγμάτευσης και λύσης του πολιτικού μας προβλήματος στη βάση αρχών».
Σύμφωνα με την ΚΕ του ΑΚΕΛ η λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών θα αποφέρει πολλαπλά πολιτικά και οικονομικά οφέλη στο σύνολο του λαού και θα δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας.
Στην ανακοίνωση της η ΚΕ του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να βασίζεται στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και να διασφαλίζει τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, με πλήρη αποστρατιωτικοποίηση, αποχώρηση των εποίκων και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους».
Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΚΕ. του ΑΚΕΛ «το έγγραφο Ντάουνερ καταδεικνύει ότι οι λεγόμενες δήθεν 'γενναιόδωρες παραχωρήσεις' της πλευράς μας απλώς δεν υπάρχουν».

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Αίρονται ορισμένα ακόμη περιοριστικά μέτρα στις κυπριακές τράπεζες


Τρία νέα μέτρα χαλάρωσης περιλαμβάνονται στο 16ο διάταγμα, που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα στις τραπεζικές συναλλαγές.
Επιτρέπεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης, στην περίπτωση αγοράς περιουσίας εντός της Δημοκρατίας, νοουμένου ότι η πληρωμή καταβάλλεται απευθείας σε λογαριασμό του πωλητή, εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος και νοουμένου ότι το δάνειο παραχωρήθηκε πριν από την 27η Μαρτίου 2013.

Επίσης, επιτρέπεται σε τουρκοκύπριους, που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές να μεταφέρουν στις κατεχόμενες περιοχές το μισθό τους, ο οποίος υπερβαίνει το επιτρεπόμενο ποσό των 300 ευρώ ημερησίως, με προϋπόθεση την παρουσίαση δικαιολογητικών, που αποδεικνύουν ότι τα χρήματα προέρχονται από πληρωμή του μισθού τους.

Για τις συναλλαγές εκτός της Δημοκρατίας, που αφορούν επαγγελματική δραστηριότητα για ποσά πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ, μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις προς την αρμόδια Επιτροπή και από ιδρύματα πληρωμών, συνοδευόμενα από τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα.

Συμφωνία Μόσχας - Λευκωσίας για την αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου"


Μόσχα και Λευκωσία προχωρούν στη σύναψη συμφωνίας για χρήση από τη Ρωσία της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, όπως γίνεται από Γαλλία και Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων «Φιλελεύθερος» και «Πολίτης» το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση, που είχαν στην Αγία Πετρούπολη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

Οι διευκολύνσεις σε σχέση με τη στάθμευση πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό στο λιμάνι της Λεμεσού θα συνεχισθούν, ενώ η συνεργασία αναβαθμίζεται με τη χρήση από ρωσικής πλευράς και της αεροπορικής βάσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα υπάρξει κατ΄ αρχήν συμφωνία κατανόησης, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί και από τους Προέδρους Πούτιν και Αναστασιάδη. Τούτο θα γίνει κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Κύπριου Πρόεδρου στη Μόσχα, η ημερομηνία της οποίας θα καθορισθεί διά της διπλωματικής οδού. Ο Σεργκέι Λαβρόφ αποδέχθηκε πρόσκληση του Ιωάννη Κασουλίδη και θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» οι διευκολύνσεις προς τη Μόσχα δεν ισοδυναμούν με παραχώρηση επί μονίμου βάσεως των εγκαταστάσεων στην Πάφο, αλλά αντιθέτως με εξυπηρετήσεις σύντομης χρονικής διάρκειας.

Για το αίτημα της Μόσχας να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση της Πάφου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα αντιμετωπισθεί όπως και με τις άλλες φίλες χώρες. Δηλαδή, είπε, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κάτω από συνθήκες που θα συμφωνηθούν, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η βάση για ανεφοδιασμό ρωσικών αεροσκαφών.

Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε στο ΡΙΚ ότι με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, δεν θα δίδονται μεγαλύτερες διευκολύνσεις από αυτές που προσφέρονται σε άλλες χώρες.
capital.gr

Κύπρος: Κατηγορίες Συλικιώτη κατά Κυβέρνησης για το φυσικό αέριο


Πισωγύρισμα στην προσπάθεια αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου συνιστά η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ακυρώσει την απόφαση του Δεκεμβρίου 2012 με την αφαίρεση όλων των...αρμοδιοτήτων που παραχωρήθηκε στην Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) συμπεριλαμβανομένης της προώθησης του Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου, δήλωσε το μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ και πρώην Υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης.

Σε δηλώσεις το Σάββατο στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, ο κ. Συλικιώτης είπε πως τη στιγμή που συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα στη περιοχή (η αναμενόμενη απόφαση του Ισραήλ για εξαγωγή Φ.Α.) και είναι ανάγκη να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς σ'όλες τις διεργασίες για τη δημιουργία του Τερματικού η κυβέρνηση περιθωριοποιεί το βασικό βραχίονα προώθησης των έργων, την ΚΡΕΤΥΚ.

«Αντί η κυβέρνηση να στηρίξει την ΚΡΕΤΥΚ για να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης με την Noble – Delek-Anver για προώθηση του Τερματικού (το προσχέδιο είναι έτοιμο από το Φεβρουάριο) και παράλληλα στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πρόσληψη Οικονομικών και Νομικών Συμβούλων διεθνούς εμβέλειας, προχώρησε ουσιαστικά στην ακύρωση όλων των μέχρι τώρα προεργασίων».

Η υπογραφή του Μνημονίου από την ΚΡΕΤΥΚ, συνέχισε, θα άνοιγε το δρόμο για τη δημιουργία μιας μεγάλης κοινοπραξίας με συμμετοχή τόσο της Noble – Delek – Avner, όσο και της Total, Eni / Kogaz αλλά και άλλων μεγάλων διεθνών επενδυτών που ήδη επέδειξαν ενδιαφέρον.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση, είπε ο κ. Συλικιώτης, δρομολόγησε όλες τις ενέργειες για δημιουργία του Τερματικού και η υπογραφή συμφωνίας συμμετοχής των Ισραηλινών Εταιρειών Delek Drilling - Avner στο οικόπεδο 12 δημιούργησε σημαντικές συνεργείες για μεταφορά στην Κύπρο μέρος του Ισραηλινού ΦΑ για εξαγωγή. Η αναμενόμενη απόφαση του Ισραήλ μαζί με τις ενέργειες που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, δημιουργούν όλες τις προοπτικές για υλοποίηση του στρατηγικού μας στόχου, μετατροπής της Κύπρου σ' ένα σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε.

«Η απόφαση της Κυβέρνησης πέραν του ότι οδηγεί σε σημαντική καθυστέρηση υλοποίησης αυτής της στρατηγικής δημιουργεί και μια σειρά από ερωτήματα.

Μήπως τελικά ο στόχος είναι στη βάση της ευρύτερης νεοφιλελεύθερης φιλοσοφίας, όπως και οι ιδιωτικοποιήσεις των Ημικρατικών Οργανισμών, να περιοριστεί η συμμετοχή του κράτους στη διαχείριση των στρατηγικών ενεργειακών υποδομών και να προετοιμαστεί το έδαφος για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα;»

Πέρα του γεγονότος ότι πλήττεται για ακόμη μια φορά η αξιοπιστία της Κύπρου με την περιθωριοποίηση της ΚΡΕΤΥΚ, ανέφερε το μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ, η οποία συστάθηκε στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών, ο περιορισμός της εμπλοκής του κράτους ακυρώνει την προοπτική ταυτόχρονης ενίσχυση των οικονομικών του κράτους σε μια δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία.

Το ΑΚΕΛ, κατέληξε ο Νεοκλής Συλικιώτης, θεωρεί ότι οι μεγάλες ελπίδες που επενδύει ο λαός για έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, θα υλοποιηθούν μόνο με τη συνεπή προώθηση των επιτυχημένων στρατηγικών οι οποίες όχι μόνο έχουν φέρει μέχρι στιγμής απτά θετικά αποτελέσματα αλλά άνοιξαν το δρόμο για γρήγορη αξιοποίηση του ΦΑ και μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο μ' όλα τα θετικά οφέλη πολιτικά και οικονομικά.
alithia.com.cy

Λάρνακα: Τον συνέλαβαν για καζίνο και εκκρεμούν άλλες 12 υποθέσεις εναντίον του


Συνελήφθη την Παρασκευή ιδιοκτήτης υποστατικού, στη Λάρνακα, ο οποίος το είχε μετατρέψει σε καζίνο, ενώ... 15 άτομα κατηγορήθηκαν γραπτώς.

Σύμφωνα με Εκπρόσωπο του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας, σε επιχείρηση του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων, το βράδυ της Παρασκευής, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο υποστατικό αντικείμενα τα οποία σχετίζονται με την κυβεία, όπως ρουλέτα, τραπουλόχαρτα και φίσιες.

Οι 15 θαμώνες του υποστατικού κατηγορήθηκαν γραπτώς, ενώ η Αστυνομία προχώρησε και στη σύλληψη του υπευθύνου του καζίνο, που κατηγορήθηκε για διατήρηση οίκου κυβείας. Διαπιστώθηκε επίσης ότι εναντίον του εκκρεμούσαν 12 εντάλματα προστίμου, για το ποσό των 6.243 ευρώ.

Εξάλλου, εναντίον άλλου πρόσωπου εκκρεμούσαν δύο εντάλματα προστίμου, ύψους 530 ευρώ, τα οποία και κατέβαλε.
alithia.com.cy

Συνέλαβαν Τουρκοκύπριο επειδή σήκωσε την Κυπριακή σημαία

Ο Τουρκοκύπριος σήκωσε την Κυπριακή σημαία στο σπίτι του ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν 

Συνελήφθησαν για να αφεθούν ελεύθεροι λίγο μετά, ένας Τουρκοκύπριος με τη σύζυγό του, που τοποθέτησαν την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μαγαζί και το σπίτι τους στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο Κοράι Μπασντογρουλτμαζί, ανεξάρτητος υποψήφιος στις επικείμενες «πρόωρες εκλογές» του Ιουλίου στο ψευδοκράτος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν χαιρετούσε τις χώρες που συμμετέχουν στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Μερσίνη (μεταξύ των οποίων και η Κύπρος με την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας) ενώ το ψευδοκράτος δεν προσκλήθηκε, αποφάσισε να αναρτήσει κι αυτός την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μαγαζί και το σπίτι του που συστεγάζονται, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ενέργεια στόχευε επίσης σε διαμαρτυρία για τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί στην Τουρκία και την διπλοπροσωπεία – όπως γράφει η εφημερίδα «Άφρικα» – του Ταγίπ Ερντογάν που χαιρετούσε την κυπριακή σημαία στην τελετή έναρξης των αγώνων.

Στους Financial Times η επιστολή Στυλιανίδη


Δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times η διευκρινιστική επιστολή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη σχετικά με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας που αναφερόταν...στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο κ. Στυλιανίδης διευκρινίζει ότι ο Πρόεδρος δεν επιχείρησε με την επιστολή του να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο που υπεγράφη με τους πιστωτές. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής όπως δημοσιεύεται:

«Κύριε, σε απάντηση προς το άρθρο του Peter Spiegel στη Financial Times, στο τεύχος της 18ης Ιουνίου, σχετικά με την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη στους Ευρωπαίους αρχηγούς την περασμένη εβδομάδα, θα ήθελα να παραθέσω τις ακόλουθες διευκρινίσεις.

Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη σε καμία περίπτωση δεν είχε ως στόχο την ανατροπή του Μνημονίου Συναντίληψης, όπως αναφέρει το άρθρο.

Όπως έχει ευμενώς παρατηρηθεί από τα όργανα της ΕΕ, η Κύπρος στην πραγματικότητα εφάρμοσε τους περισσότερους όρους του Μνημονίου πριν ακόμη υπογραφεί και επικυρωθεί η συμφωνία. Επιτρέψετε μου να ξεκαθαρίσω ότι η Κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη να εφαρμόσει όλες τις πρόνοιες του Μνημονίου, με σκοπό να επιτευχθούν οι στόχοι του.

Περαιτέρω, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν είναι αληθές να δηλώνεται, όπως αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο, ότι για την αποτυχία να προετοιμαστούμε επαρκώς για το Μνημόνιο φταίει εν μέρει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, "η οποία καταψήφισε το αρχικό σχέδιο πριν δεχθεί μια παρόμοια συμφωνία εννέα μέρες αργότερα".

Κατ' ακρίβεια, η Κυβέρνηση δεν καταψήφισε το αρχικό σχέδιο. Κατέθεσε, όπως ήταν και η υποχρέωση της, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους της στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου και είναι η Βουλή που την καταψήφισε, στην πρώτη περίπτωση.

Ο σκοπός της παρέμβασης του Προέδρου ήταν να θέσει υπόψη των Ευρωπαίων εταίρων σημαντικά θέματα τα οποία εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, και η έναρξη ενός διαλόγου με στόχο την εξεύρεση του καλύτερου τρόπου προς τα εμπρός.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη στην εφαρμογή των όρων του Μνημονίου και ήδη διανύει αυτό τον δρόμο, επειδή είναι πεπεισμένη ότι η πλήρης και διαφανής εφαρμογή της συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές προκλήσεις. Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου».
alithia.com.cy
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

36,3% του Κυπριακού πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο


Ποσοστό 36,3% του πληθυσμού στην Κύπρο δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο σε σχέση με 22,4% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Την ίδια ώρα μελέτες καταδεικνύουν ότι...στο εγγύς μέλλον το 90% των θέσεων απασχόλησης θα προϋποθέτουν κάποιο επίπεδο ψηφιακών γνώσεων.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν σε διάσκεψη Τύπου το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη και τον Ψηφιακό Πρωταθλητή Κύπρου, Γενικό Διευθυντή του Υπ. Εμπορίου Στέλιο Χειμώνα.

Ο Ψηφιακός πρωταθλητής αποτελεί καινούργιο θεσμό της ΕΕ και ο κ. Χειμώνας διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2013. Ο Ψηφιακός Πρωταθλητής κάθε χώρας έχει ως αποστολή την προώθηση της ψηφιακής στρατηγικής με έμφαση στον τομέα εργασίας, στην ψηφιακή ενσωμάτωση και στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, μέσω της ενεργοποίησης όλων των σχετικών φορέων της βιομηχανίας και του κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο θεσμός είναι η αιχμή του δόρατος αυτή τη στιγμή για τα κυπριακά δεδομένα. Ανέφερε ότι λόγω και των πρόσφατων εξελίξεων στην οικονομία, η πρόκληση για επανεκκίνηση της οικονομίας είναι να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα μέσα και με λιγότερους πόρους.

«Η ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί το κλειδί όχι μόνο για έξοδο από την κρίση, αλλά και για τη δημιουργία των απαραίτητων εθνικών υποδομών, οι οποίες θα μπορέσουν να υποστηρίξουν μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική», είπε ο Εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, η ευρεία χρήση των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών θα επιφέρει αύξηση στο ΑΕΠ της Κύπρου και θα δημιουργήσει επιπρόσθετες θέσεις εργασίας υψηλής αξίας. Ταυτόχρονα θα συμβάλει στη βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει η Κύπρος, στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Είπε ακόμη ότι για να επέλθει η μεταμόρφωση της ψηφιακής επανάστασης θα πρέπει στρατηγικά και μεθοδικά να επενδύσουμε στον άνθρωπο και στις υποδομές.

Ο κ. Χειμώνας ανέλυσε το σχέδιο δράσης , λέγοντας ότι ο ψηφιακός πρωταθλητής έχει διπλό ρόλο τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Για την συνεισφορά της ψηφιακής τεχνολογίας στο ΑΕΠ ανέφερε ότι σε ανεπτυγμένες χώρες ανέρχεται στο 10-30% ενώ σε αναπτυσσόμενες στο 1-5%.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι εάν ένα παιδί 14 χρόνων δεν έχει ποτέ του πρόσβαση στο διαδίκτυο, το ισόβιο εισόδημά του υπολογίζεται στις 935,000 ευρώ ενώ αντίθετα εάν έχει πρόσβαση στην τεχνολογία το εισόδημα αυτό εκτοξεύεται αμέσως στο 1 εκ, 440,000 ευρώ.

Αν και παραδέχθηκε ότι το ποσοστό των ατόμων που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Κύπρο είναι χαμηλό σε σχέση με την ΕΕ, κ. Χειμώνας σημείωσε ότι από το 2005 ως το 2012 υπήρξε αυξητική τάση και ότι ενώ το 2005 το ποσοστό αυτό ήταν 32% στα νοικοκυριά, αυξήθηκε το 2012 στο 62%. Είπε ακόμη ότι μειώθηκε το ποσοστό των ατόμων που δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο από 64% το 2005 σε 36% το 2012.

Ως λόγους για τους οποίους προβάλλεται η μη χρήση του διαδικτύου, είναι η μη αναγκαιότητα, η έλλειψη ικανοτήτων και το ψηλό κόστος.

Αναφερόμενος στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ο κ. Χειμώνας είπε ότι αν οι επιχειρήσεις λάβουν μέτρα για μείωση του διοικητικού φόρτου, υπολογίζεται ότι θα έχουν εξοικονόμηση έως και 700 εκ ευρώ ετησίως. Μίλησε ακόμη για τα οικονομικά οφέλη στις κυβερνήσεις, λέγοντας ότι με βάση μελέτες, το 2015 θα υπάρχουν 900,000 κενές θέσεις εργασίας στην ΕΕ στους τομείς των πληροφοριών και της τεχνολογίας.

Εξήγησε ότι για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση το Υπουργικό έχει εγκρίνει ψηφιακή στρατηγική και αυτή την καλύπτει άλλη ανάδοχη κυβερνητική υπηρεσία. Ο κ. Χειμώνας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της δημόσιας υπηρεσίας, η ψηφιακή τεχνολογία έχει ρόλο να διαδραματίσει.

Ο ψηφιακός πρωταθλητής της Κύπρου δήλωσε ότι στα πλαίσια της δράσης του είχε επαφές με κόμματα, βουλευτές, υπουργούς, την ένωση δήμων και κοινοτήτων, κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδιωτικούς οργανισμούς για προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Ανέφερε ότι θα γίνουν ζώνες ελεύθερης πρόσβασης στην ύπαιθρο και στις πόλεις ενώ θα γίνει συγκεκριμένος σχεδιασμός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Είπε ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, ειδικά για την ύπαιθρο γιατί θα ενθαρρύνει την διαμονή εκεί περισσοτέρων οικογενειών ολόχρονα αλλά ειδικότερα και το καλοκαίρι.

Ο κ. Χειμώνας είπε ότι μελετάται και η δημιουργία της κυπριακής έκδοση της Wikipedia με ελεγχόμενη βάση δεδομένων ειδικά για την Κύπρο.
alithia.com.cy

Επιμένει η Μόσχα για στρατιωτικές διευκολύνσεις από τη Λευκωσία

Οι υπουργοί Οικονομικών Κύπρου - Ρωσίας μίλησαν και για το Κυπριακό...


Η διευθέτηση του Κυπριακού βρέθηκε στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιαννάκη Κασουλίδη, στο περιθώριο του 17ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, «εξετάστηκαν επίκαιρα ζητήματα της διμερούς συνεργασίας και ορισμένα διεθνή θέματα», ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης «ανταλλάχθηκαν απόψεις για την κατάσταση γύρω από τη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο της αναμενόμενης το φθινόπωρο επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών» και ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τη ρωσική πλευρά «σχετικά με τις προσεγγίσεις της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας εν όψει της επικείμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Η αναλυτική συζήτηση για το Κυπριακό επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά «το δεδομένο ενδιαφέρον της Μόσχας για την υπόθεση του Κυπριακού», σχολίασαν κυπριακές διπλωματικές πηγές μετά το πέρας της συνάντησης, συμπληρώνοντας ότι, από κυπριακής πλευράς, παρουσιάστηκε και εκ νέου συζητήθηκε η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο.

Ρωσικές διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν ότι η Μόσχα υπέβαλε στη Λευκωσία για άλλη μια φορά -και μάλιστα πιο εξειδικευμένο- αίτημα παροχής σειράς στρατιωτικών διευκολύνσεων, που θα αφορούν κυρίως στάθμευση, κατά διαστήματα, ρωσικών πλοίων στη βάση της Πάφου, «αλλά και όχι μόνο».

«Είναι σαφές το ενδιαφέρον της Μόσχας για την αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου» επισήμαναν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι παρεμφερές αίτημα είχε υποβάλει πρόσφατα και στον υπουργό Άμυνας της Κύπρου, Φώτη Φωτίου, ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σοϊγκού κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Μόσχα.

Ο κ. Κασουλίδης προσκάλεσε στη Λευκωσία τον Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη αυτή πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

Η επίσκεψη Λαβρόφ εκτιμάται ότι εντάσσεται στην προετοιμασία της επίσκεψης του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, που υπολογίζεται ότι θα καταλήξουν στην υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών.
Enhanced by Zemanta

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι ακριβότερες χώρες στην ΕΕ σε γάλα, τυρί και αυγά, σύμφωνα με τη Eurostat


Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι ακριβότερες χώρες στην ΕΕ σε γάλα, τυρί και αυγά, ενώ αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διαμορφώνονται οι τιμές στο ψωμί και στα δημητριακά, σύμφωνα με... στοιχεία της Eurostat για τον δείκτη τιμών καταναλωτή το 2012, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ελλάδα, το 2012, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών διαμορφώθηκαν λίγο πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στο 104%.

Ειδικότερα, οι τιμές σε γάλα, τυρί και αυγά στην Ελλάδα έφτασαν το 132% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, οι τιμές στο ψωμί και στα δημητριακά το 115% και οι τιμές στα αλκοολούχα ποτά το 131%. Χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, διαμορφώθηκε η τιμή του κρέατος (91%) και του καπνού (74%).

Οι υψηλότερες τιμές σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά στην ΕΕ διαμορφώθηκαν στη Δανία (143%), στη Σουηδία (124%), στην Αυστρία (120%), στη Φινλανδία (119%), στην Ιρλανδία (118%) και στο Λουξεμβούργο (116%). Οι χαμηλότερες τιμές καταγράφηκαν στην Πολωνία (61%), στη Ρουμανία (67%), στη Βουλγαρία (68%) και στη Λιθουανία (77%).

Οι ακριβότερες τιμές της ΕΕ στο γάλα, το τυρί και τα αυγά σημειώθηκαν στην Κύπρο (141%), στην Ελλάδα (132%) και στην Ιταλία (126%).

Στο ψωμί και στα δημητριακά, οι υψηλότερες τιμές στην ΕΕ σημειώθηκαν στη Δανία (159%), στη Σουηδία (135%), στην Αυστρία (134%), στη Φινλανδία (130%), στην Κύπρο (121%), στο Λουξεμβούργο (118%) και στην Ελλάδα (115%).

Στο κρέας, οι υψηλότερες τιμές στην ΕΕ σημειώθηκαν στην Αυστρία και στη Δανία (132%), στο Λουξεμβούργο (129%), στη Γερμανία (128%), στη Σουηδία (126%) και στη Γαλλία (123%).

Στον καπνό, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (199%), στη Μ.

Βρετανία (194%), στη Σουηδία (132%) και στη Γαλλία (129%) και οι χαμηλότερες στην Ουγγαρία (52%), στη Λιθουανία (55%), στη Βουλγαρία (56%) και στην Πολωνία (58%).

Τέλος, στα αλκοολούχα ποτά, οι τιμές της ΕΕ διαμορφώθηκαν από 67% του μέσου κοινοτικού όρου στη Βουλγαρία έως 175% στη Φινλανδία και 162% στην Ιρλανδία.
kerdos.gr
Enhanced by Zemanta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...