Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση της τρόικας στην Κύπρο

Ολοκληρώνονται σήμερα οι διαβουλεύσεις των κυπριακών Αρχών με τα μέλη της τρόικας επί των συμπερασμάτων του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Εάν υπάρξει θετική αξιολόγηση, στις 13 Σεπτεμβρίου η Ευρωομάδα (Eurogroup) θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει αξιολόγηση που θα δίνει την εικόνα ομαλοποίησης της κατάστασης.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι είναι πολύ βασικό η πρώτη αξιολόγηση να είναι θετική, γεγονός που, όπως σημείωσε, θα βοηθήσει στην επανάκτηση της αξιοπιστίας και του κύρους της χώρας.

Η γερμανική πρεσβεία για την κατάσταση των κυπριακών τραπεζών

Η γερμανική πρεσβεία στη Λευκωσία αντέδρασε στην κατάθεση του τέως υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία και σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι τα αίτια για την κατάσταση των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει να αναζητηθούν στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τη γερμανική πρεσβεία, η επιχειρηματική στρατηγική των κυπριακών τραπεζών «ήταν ριψοκίνδυνη και μη βιώσιμη». Ούτε η Ευρωζώνη, ούτε η Γερμανία υπέδειξαν τη στρατηγική αυτή στις κυπριακές τράπεζες, προστίθεται.

Επίσης, σημειώνεται ότι η Κύπρος και η Ευρωζώνη συμφώνησαν περί τα τέλη Μαρτίου σε ένα πρόγραμμα διάσωσης και ότι η σταθεροποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα αποτελεί κεντρικό στοιχείο του προγράμματος αυτού.

«Ο ισχυρισμός ότι η Γερμανία άσκησε πίεση για τη συμμετοχή των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ είναι εσφαλμένος. Επρόκειτο για μια σαφή επιθυμία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ακόμη 6 μήνες η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο

Χωρίς αναφορές για κοινές ανακοινώσεις Χριστόφια - Ταλάτ, το ψήφισμα

Με 13 ψήφους υπέρ και την αποχή του Πακιστάν και του Αζερμπαϊτζάν, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενέκρινε την Τρίτη, για άλλους έξι μήνες, την παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014.

Στην καθιερωμένη, ανά εξάμηνο, ψηφοφορία του, για την ανανέωση της θητείας της  Δύναμης στην Κύπρο, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εξέδωσε ψήφισμα το οποίο κινείται μέσα στα πλαίσια των «ίσων αποστάσεων», δεν περιέχει «ενοχλητικές αναφορές» για την ελληνοκυπριακή πλευρά και χαρακτηρίζεται από διπλωματικούς κύκλους ως «πανομοιότυπο» με το προηγούμενο, στηριζόμενο στην προοπτική επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, μέσα στο φθινόπωρο.

Με παρεμβάσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ και τη συμβολή μονίμων μελών του ΣΑ, δεν περιέχονται στο ψήφισμα αναφορές για τις κοινές ανακοινώσεις Χριστόφια-Ταλάτ.

Μεταξύ άλλων, το νέο ψήφισμα καλωσορίζει τη μέχρι τώρα πρόοδο που επιτεύχθηκε και την προετοιμασία που γίνεται, με σκοπό να επαναρχίσουν οι συνομιλίες τον Οκτώβριο.

Oλοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου, ανακοίνωσαν το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

Το τελικό ποσοστό μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο είναι 47,5% και τα ίδια βασικά κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν σε ποσοστό περίπου 12%, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΚΤΚ, υπό την ιδιότητά της ως Αρχή Εξυγίανσης, θα ενημερώσει την Τράπεζα Κύπρου ότι από σήμερα εξέρχεται από το καθεστώς εξυγίανσης και όλα τα καθήκοντα των μελών του διοικητικού συμβουλίου θα ασκούνται από το μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, μέχρι να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

- Ποσοστό 12% των καταθέσεων, τα οποία ήταν προηγουμένως δεσμευμένα (5% του συνόλου), θα αποδεσμευτούν.

- Το υπόλοιπο ποσό των καταθέσεων θα μοιραστεί ισόποσα σε τρεις ξεχωριστές καταθέσεις, προθεσμίας των έξι, εννέα και 12 μηνών, αντιστοίχως, με δικαίωμα ανανέωσής τους από την Τράπεζα Κύπρου για μία επιπρόσθετη περίοδο ίδιας χρονικής διάρκειας. Για τις καταθέσεις αυτές θα καταβάλλεται επιτόκιο ψηλότερο από αυτό που θα ισχύει για αντίστοιχες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου.

- Η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Κύπρου θα τροποποιηθεί έτσι ώστε όλοι οι μέτοχοι να κατέχουν κοινές μετοχές. Η νέα δομή θα πρέπει να είναι συμβατή με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

- Οι ανασφάλιστοι καταθέτες της τέως Λαϊκής Τράπεζας θα αποζημιωθούν μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης, με μετοχές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 18% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας Τράπεζας Κύπρου.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και η έξοδός της από το καθεστώς εξυγίανσης αποτελούν «σημαντικά ορόσημα για την ενίσχυση της οικονομικής κατάστασης της τράπεζας και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Παγκόσμια διάκριση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Δώδεκα εξαιρέσεις από τα 15 θέματα του προγράμματος ACA του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW) εξασφάλισε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μέσω του (BSc) πτυχίου Λογιστικής του.

Το φημισμένο Επαγγελματικό Σώμα λογιστών-ελεγκτών της Μεγάλης Βρετανίας, ICAEW, έχει επιλέξει ένα μικρό αριθμό Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο, στη βάση προηγούμενων επιτυχιών και διακρίσεων τους, με στόχο τη στενότερη συνεργασία με το ICAEW, για εξασφάλιση του μέγιστου αριθμού εξαιρέσεων από τις εξωτερικές εξετάσεις του ICAEW.

Το ICAEW επέλεξε λιγότερα από 10 πανεπιστήμια, απ’ όλο τον κόσμο για το πρόγραμμα αυτό. Το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Ευρώπη εκτός Μ. Βρετανίας είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μέσω του συνδεδεμένου οργανισμού επαγγελματικών σπουδών του Πανεπιστημίου, Globaltraining.

Οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που συμπληρώνουν με επιτυχία το εν λόγω πτυχίο παρακολουθώντας καθορισμένα μαθήματα, ολοκληρώνουν 12 από τα 15 μαθήματα του ICAEW, 10 μέσω απαλλαγών και 2 μέσω εξετάσεων (κατά τη διάρκεια του πτυχίου). Έτσι, θα βρίσκονται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση όσον αφορά ευκαιρίες εργοδότησης, αφού θα τους υπολείπονται μόνο 3 μαθήματα για να αποκτήσουν τον τίτλο του ICAEW (για τα οποία τους επιχορηγούν συνήθως οι εργοδότες − ελεγκτικοί οίκοι).


Enhanced by Zemanta

Καταγγελίες για τουρκική παρενόχληση στην κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκική πυραυλάκατος παρεμπόδισε την πορεία ιταλικού πλοίου που επιχειρούσε την πόντιση καλωδίου για λογαριασμό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, στα όρια των οικοπέδων 7 και 1 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το τουρκικό σκάφος μπήκε στην πορεία του ιταλικού πλοίου «Odin Finder» με αποτέλεσμα το τελευταίο να ζητήσει οδηγίες και τελικά να επιστρέψει στην Πάφο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, στην οποία παρέστη και ο υπουργός Άμυνας και ενημερώθηκαν Ιταλία και ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ούτε διαψευστεί από την κυπριακή κυβέρνηση.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Νέος Ηλεκτρονικός Οδηγός Διακοπών από την Cyta: Γνώρισε την Κύπρο που αγαπάς!

Σημαντικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες περιλαμβάνει ο Νέος  Ηλεκτρονικός  Οδηγός Διακοπών της Cyta ( σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου Flipbook). 

Ο νέος ηλεκτρονικός οδηγός διακοπών Cyprus Holiday Guide 2013, περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό χρήσιμων πληροφοριών για τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες, προτρέποντας παράλληλα τους επισκέπτες, ξένους και ντόπιους, να αγαπήσουν τον τόπο μας ανακαλύπτοντάς τον.

Επιπρόσθετα στις σελίδες του Cyprus Holiday Guide 2013, μπορεί κανείς να βρει, ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών που βοηθούν πρακτικά τον επισκέπτη και τον διευκολύνουν να γνωρίσει αξιοθέατα, μουσεία, μονοπάτια της φύσης, παραλίες και να έχει πρόσβαση σε πολλαπλές επιλογές ψυχαγωγίας. Παράλληλα, περιλαμβάνει ένα πλήρη οδηγό με διευθύνσεις και τηλέφωνα επιχειρήσεων που μπορεί να χρειαστεί ένας επισκέπτης κατά τη διάρκεια των διακοπών του.

Με πολύ εύστοχο τρόπο, η νέα έκδοση της Cyta, ενθαρρύνει τον επισκέπτη να ζήσει την αυθεντική Κύπρο μέσα από εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές, ανακαλύπτοντας έτσι το αληθινό πρόσωπο του όμορφου αυτού τόπου. O σύνδεσμος για τον ηλεκτρονικό οδηγό βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.cyta.com.cy.

Στα χέρια των Ρώσων καταθετών η Κύπρου

Με το κούρεμα σχεδόν εκμηδενίζονται οι παλιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου και οι κύριοι μέτοχοι είναι πλέον Ρώσοι καταθέτες, που ήδη ανέλαβαν την εκπροσώπησή τους μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Λευκωσίας ή άλλοι πληρεξούσιοι αντιπρόσωποι…

Οι παλιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου στη νέα μετοχική δομή συμπιέζονται μέσω του λεγόμενου dilution και η παρουσία τους δεν αποκλείεται να φθάσει στο 0,6% του κεφαλαίου. Η αξία των μετοχών των 80.000 περίπου παλιών μικρομετόχων θα απομειωθεί σημαντικά με την έκδοση νέων μετοχών.

Κύριος ρυθμιστής και μεγαλύτερος μέτοχος θα είναι η «κακή» Λαϊκή, αφού αναμένεται ότι θα εκδοθούν μετοχές υπέρ της σε ποσοστό πάνω από 10%. Ωστόσο κάποια στιγμή το πακέτο των μετοχών της «κακής» Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να πωληθεί, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα συσταθεί τον Σεπτέμβριο θα εκπροσωπεί κυρίως τα συμφέροντα των Ρώσων καταθετών, που αποτελούν το 6% των πελατών που είχαν καταθετικούς λογαριασμούς με μεγάλα ποσά. Οι Ρώσοι θα διαθέτουν επίσης παρουσία στα ταμεία προνοίας μελών της ΕΤΥΚ και της Cyta και άλλων ταμείων που επίσης κουρεύτηκαν.

Μετά το τελικό «κούρεμα», το Ταμείο Προνοίας των Υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να έχει ποσοστό στο νέο μετοχικό κεφάλαιο κοντά στο 4%, της Cyta στο 1,5% ενώ χιλιάδες θα είναι οι νέοι μικρομέτοχοι που θα προέλθουν από το «κούρεμα».

Κύπρος: Η οικονομία σταθεροποιείται, λέει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια ελπιδοφόρα σταθεροποίηση της κατάστασης, η οποία θα ωθήσει την οικονομία σε τροχιά εξόδου από την κρίση»

Η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου αποτελεί τη μόνη γρήγορη οδό για έξοδο από την κρίση, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ελπιδοφόρα σταθεροποίηση της κατάστασης» στην οικονομία.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το Συμβούλιο εξέτασε την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου και τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, υπό το φως των εξελίξεων της αξιολόγησης από την Τρόικα.

Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο κατέθεσε προτάσεις και απόψεις προς τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση, οι οποίες, όπως είπε, θα δοθούν σύντομα και στα πολιτικά κόμματα.

Όπως είπε, «διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια ελπιδοφόρα σταθεροποίηση της κατάστασης, η οποία θα ωθήσει την οικονομία σε τροχιά εξόδου από την κρίση» και πρόσθεσε ότι «συμφωνήθηκε ότι η πιστή εφαρμογή του μνημονίου αποτελεί τη μόνη γρήγορη οδό για έξοδο από την κρίση». 

ΔΕΗ: Εκδήλωση για ολοκλήρωση επιχείρησης στην Κύπρο

Κοινή εκδήλωση για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της Επιχείρησης CYPRUS OPERATION 2011 πραγματοποίησαν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η ΔΕΗ στα κεντρικά γραφεία της Εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι, η ΔΕΗ διέθεσε φορητά Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (γεννήτριες) συνολικής ισχύος 70 ΜW, τα οποία μετέφερε, σε 170 containers, από την Ελλάδα και εγκατέστησε στην Κύπρο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι καταστρεπτικές συνέπειες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στις 11.7.2011 στο Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής Βασιλικού, που καλύπτει το 60% των ενεργειακών αναγκών της Κύπρου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκε άμεσα και ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας που ενεργοποίησε (15.7.2011) τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, με αίτημα για πρώτη φορά την παροχή βοήθειας για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών κράτους μέλους. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού οργάνωσαν τη μεταφορά των μεγάλης ισχύος γεννητριών και παράλληλα ενεργοποίησε το Χρηματοδοτικό Μέσο Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 470.000 ευρώ για την κάλυψη του 50% του συνολικού μεταφορικού κόστους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί από την Ε.Ε. σε μια και μόνο επιχείρηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

«Ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση συνεπειών φυσικών καταστροφών από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, ενώ παγκοσμίως πρόκειται για τη μοναδική επιτυχή μεταφορά ενέργειας» υπογράμμισε ο κ. Αρθούρος Ζερβός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ, κατά το σύντομο χαιρετισμό του.

Αυτή η «μεγάλη πρόκληση» - τόνισε ο κ. Ζερβός - αντιμετωπίσθηκε με απόλυτη επιτυχία από τα στελέχη της ΔΕΗ, λόγω των πολύ μεγάλων εμπειριών που έχουν στην επίλυση δύσκολων πολυσύνθετων τεχνικών προβλημάτων, σε μια χώρα που έχει το μεγαλύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απογοητευμένη η κυπριακή κυβέρνηση με το ύψος του «κουρέματος»

Θεωρεί ότι η αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια θα μπορούσε να επιτευχθεί και με χαμηλότερο ποσοστό


Στο 47,5% είναι το τελικό ποσοστό μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου, στο οποίο κατέληξε ως αρμόδια Αρχή Εξυγίανσης η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ανέφερε εξάλλου ότι η κυπριακή κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις μελέτες ανεξάρτητων εξειδικευμένων οίκων, θεωρεί ότι η αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια θα μπορούσε να επιτευχθεί και με χαμηλότερο ποσοστό.

Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, η κυβέρνηση της Κύπρου υπέβαλλε συγκεκριμένες προτάσεις, κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις.

Νέο πολιτικό σκηνικό μετά τις «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα

To ηγετικό στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Οζκάν Γιοργκαντσίογκλου, ρίχνει την ψήφο του στην κάλπη.
Νέο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα δημιούργησαν οι χθεσινές «βουλευτικές εκλογές», από τις οποίες αναδείχθηκε πρώτο το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), το κόμμα της τουρκοκυπριακής Αριστεράς. Μεγάλος χαμένος είναι το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που ήταν στην «κυβέρνηση» του παράνομου καθεστώτος τα τελευταία χρόνια. Από τις εκλογές βγήκαν ενισχυμένα το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) και το Κόμμα Κοινοτικής Ενότητας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο ενισχυμένες βγήκαν οι δυνάμεις που αντιπαρατάχθηκαν στην Άγκυρα, ενώ παραμένει ισχυρός και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου. 

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) πήρε ποσοστό 38,37%, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) 27,30%, το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ)- Εθνικές Δυνάμεις 23,11%, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 7,43% και το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος 3,21%.

Όπως διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα το ΡΤΚ εκλέγει 21 «βουλευτές», το Κόμμα Εθνικής Ενότητας 14, το Δημοκρατικό-Εθνικές Δυνάμεις 12, το Κόμμα Κοινοτικής Ενότητας 3, ενώ το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος δεν εξασφαλίζει είσοδο στη «βουλή».

Το ΡΤΚ θα αναζητήσει σύμμαχο για σχηματισμό «κυβέρνησης» από τον χώρο της Δεξιάς, είτε με το ΚΕΕ είτε με το ΔΚ. Πάντως, το αποτέλεσμα δεν αποκλείει και τον σχηματισμό «κυβέρνησης» μεταξύ των δύο κομμάτων της Δεξιάς, του ΚΕΕ και του ΔΚ.

tanea.gr

Το Σεπτέμβριο τα αποτελέσματα για την έρευνα στο Κτηματολόγιο


Παράταση ενός ακόμη μήνα έχει ζητήσει ο ερευνών λειτουργός και αναμένεται ότι θα έχουμε αποτελέσματα μέχρι το Σεπτέμβριο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, αναφερόμενος στις έρευνες που διέταξε σε σχέση με ισχυρισμούς για διαπλοκή και κυκλώματα στο Κτηματολόγιο.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ. Χάσικος είπε πως «οι έρευνες συνεχίζονται κανονικά και μέχρι στιγμής προχωρούν καλά, έχουμε κάποια αποτελέσματα, αλλά να αναμένετε την ολοκλήρωση τους για να τα δείτε".

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν, ο Υπουργός είπε πως υπήρξε αίτημα από το λειτουργό που διεξάγει την έρευνα για ένα μήνα παράταση και "αναμένω ότι, μέσα στο Σεπτέμβρη, θα έχει και αποτέλεσμα".

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολύ πιο σοβαρές έρευνες αυτή τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Χάσικος είπε πως "είναι απαίτηση της κοινωνίας, είναι απαίτηση των πολιτών για τα όσα αυτή η χώρα και ο λαός της τελευταία βιώνουν ή υπέστησαν σαν αποτέλεσμα κακών χειρισμών - είτε αυτοί είναι από τον τομέα των τραπεζών, είτε αυτοί είναι προϊόν πολιτικών αστοχιών, λαθών ή παραλείψεων - να υπάρξει έρευνα, διαλεύκανση και εκεί και όπου πρέπει κάποιοι να τιμωρηθούν, να τιμωρηθούν".

Ερωτηθείς αν υπάρχουν οποιαδήποτε νέα δεδομένα για το Υπουργείο του, μετά την επίσκεψη της Τρόικας, ο ΥΠΕΣ ανέφερε πως δεν φαίνεται να επηρεάζεται οτιδήποτε και υπενθύμισε πως "υλοποιούμε τους προϋπολογισμούς του 2013, δηλαδή τον προϋπολογισμό που η προηγούμενη Κυβέρνηση ετοίμασε", ενώ σημείωσε πως "επειδή τα έσοδα του κράτους για την ώρα είναι καλά, δεν χρειάζεται οποιαδήποτε περικοπή".

Αυτή την ώρα, συνέχισε, το Υπουργείο του καθώς και τα άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία, εργάζονται πυρετωδώς "για να καταστεί δυνατή αυτή η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας (μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης), έτσι ώστε από τον Ιούνιο του χρόνου, να υλοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα".

Τα μέτρα αυτά, πρόσθεσε, είναι ένα δίχτυ προστασίας του πολίτη που θα διασφαλίζουν μια αξιοπρεπή ζωή, καθώς, όπως είπε, "το κράτος θα είναι εκεί για να του παράσχει τα αναγκαία".


alithia.com.cy

«Ανατροπή» για το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο

Πηγή του υπ. Οικονομικών της Κύπρου διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία για κούρεμα της τάξης του 47,5%


Παρά το ότι το μεσημέρι της Κυριακής πηγές της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου υποστήριζαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για το ύψος του κουρέματος στη τράπεζα Κύπρου, επισήμως η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Πηγή του υπουργείου οικονομικών της Κύπρου ανέφερε πως δεν έχει  μέχρι στιγμής επιτευχθεί συμφωνία για το ύψος του κουρέματος στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, διαψεύδοντας, ταυτόχρονα, πληροφορίες περί του αντιθέτου.

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν από το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν ολοκληρωθεί και συνεχίζονται αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Τράπεζα, όπου εκεί έχει ήδη μεταβεί κλιμάκιο με τεχνοκράτες της Τρόικας, ενώ δεν αποκλείεται, αν χρειαστεί, να μεταβεί και ο Υπουργός Οικονομικών.

Η ίδια πηγή διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες περί επίτευξης συμφωνίας για κούρεμα στο 47,5%, σημειώνοντας ότι εκκρεμούν ακόμη τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω μελέτης.

Ανέφερε, επίσης, ότι το θέμα του κουρέματος συζητήθηκε σήμερα με τους επικεφαλής της Τρόικας που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι το ποσοστό του κουρέματος το οποίο συζητείται κυμαίνεται από το 45 έως το 47,5%.

Δεν απέκλεισε, τέλος, το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά σήμερα κατάληξη στο θέμα και οι συζητήσεις να συνεχιστούν και τη Δευτέρα.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Πρωτιά του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στα Κατεχόμενα

«Βουλευτικές εκλογές» στο ψευδοκράτος

Διεξάγονται σήμερα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου πρόωρες «εκλογές» για την ανάδειξη νέας «βουλής» και «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους. Οι ψηφοφόροι, Τουρκοκύπριοι και έποικοι, ανέρχονται σε 172.803. Οι έδρες στη «βουλή» είναι 50 και τις διεκδικούν 250 υποψήφιοι από 5 κόμματα και 7 ανεξάρτητοι.

Το αριστερό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) θα είναι, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 50,4%, ο νικητής των σημερινών «βουλευτικών εκλογών» στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Δεύτερο έρχεται το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το οποίο βρισκόταν στην «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους πριν από τις εκλογές.

Το ΡΤΚ προηγείται με 41,2% έναντι 30% που είχε εξασφαλίσει το 2009.

Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας ακολουθεί στην δεύτερη θέση με ποσοστό 28,4% έναντι 44% το 2009.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Δημοκρατικό Κόμμα με 22%, έναντι 10% το 2009. Ακολουθεί το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, το οποίο εξασφαλίζει 6,2%, και τελευταίο κατατάσσεται το Κόμμα της Ενωμένης Κύπρου, με ποσοστό 2,3%.
Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά μετά τα μεσάνυχτα.
Το ΡΤΚ, προκειμένου να σχηματίσει αυτοδύναμη «κυβέρνηση», θα πρέπει να εξασφαλίσει 42% και 26 από τις 50 έδρες στην «Βουλή»

3 ΒΙΝΤΕΟ-Η μεγάλη συναυλία της Βίσση στη Λεμεσό

Το βράδυ του Σαββάτου, το Δημοτικό Κηποθέατρο της Λεμεσού, γέμισε με αγαπημένα τραγούδια της Άννας Βίσση, σε μια sold out συναυλία με 2000 θεατές να την αποθεώνουν.

Λίγα λεπτά μετά τις 21:00, η Άννα Βίσση φορώντας ένα υπέροχο κόκκινο φόρεμα, βγήκε στη σκηνή και άρχισε να τραγουδά acapella.

Στη συνέχεια τραγούδησε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.

Πάρτε μια γεύση...

Στη συνέχεια, έχοντας στο πλευρό της τον Παναγιώτη Πετράκη και την Εβελίνα Παπούλια, παρουσίασε ένα μικρό δείγμα από τη ροκ όπερα "Δαίμονες"...

Η συναυλία συνεχίστηκε με την Άννα Βίσση στη σκηνή. Αυτή ήταν η πρώτη από τς τρεις προγραμματισμένες συναυλίες της.

Την Δευτέρα 29 Ιουλίου θα την απολαύσουν οι θαυμαστές της στην Λάρνακα και την Τρίτη 30 Ιουλίου θα δώσει συναυλία στη Λευκωσία.

 Πηγή φωτογραφίας: fannatics.gr
Πηγή βίντεο youtube: χρήστης avfans

Εκλογές στα Κατεχόμενα - Ψηφίζουν για νέα «Βουλή»

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Τουρκοκύπριοι προκειμένου να αναδείξουν νέα «Βουλή». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, φαβορί είναι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP).

Οι ψηφοφόροι, Τουρκοκύπριοι και έποικοι, ανέρχονται σε 172.803. Οι έδρες στη "Βουλή" είναι πενήντα και τις διεκδικούν 250 υποψήφιοι από 5 κόμματα και 7 ανεξάρτητοι.

Αν και φαβορί κατά πολλούς το CTP δεν αναμένεται να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία για να σχηματίσει αυτοδύναμη «κυβέρνηση».

Ο κύριος αντίπαλος του CTP είναι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP). Τα κόμματα που θα παίξουν τον ρόλο του ρυθμιστή είναι το Δημοκρατικό και το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP).

Στο 47,5% το “κούρεμα” στην Τράπεζα Κύπρου

Μετά από τρεις μέρες διαπραγματεύσεων τρόικα και κυπριακές αρχές συμφώνησαν την Κυριακή όπως το ποσοστό του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων στη Τράπεζα Κύπρου φθάσει το 47,5%.

Με την οριστικοποίηση του "κουρέματος" η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο, με ισχυρά κεφάλαια (core tier 1) 12,4%.

Οι διαπραγματεύσεις που ξανάρχισαν γύρω στις 10 το πρωί στη Λευκωσία ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και την τρόικα είχαν διακοπεί αργά χθες το απόγευμα χωρίς αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι η 31η Ιουλίου έχει καθοριστεί ως ημερομηνία εξόδου της τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης.

Η κυβέρνηση επιθυμούσε το κούρεμα να ανέλθει στο 39% ενώ η Κεντρική Τράπεζα και η τρόικα υποστηρίζουν ότι πρέπει να φτάσει το 47,5%

Η κωμική όπερα του G. Donizetti «Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο 15ο PAFOS APHRODITE FESTIVAL 2013

 
Μια γοητευτική και μελωδική όπερα, από τις αγαπημένες του  κοινού παγκοσμίως που μεταφέρει το θεατή σε ένα κόσμο όπου κυριαρχούν τα φωτεινά χρώματα και τα αγνά συναισθήματα, «Το ελιξίριο του έρωτα» του Gaetano Donizetti, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το φιλόμουσο κοινό, στα πλαίσια του 15ου Pafos Aphrodite Festival στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, στην Κύπρο. Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει το φημισμένο λυρικό οργανισμό Opera Futura Verona και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2013 για τρεις μοναδικές παραστάσεις της κωμικής όπερας, που για πρώτη φορά παρουσιάζει ο θεσμός.

Το έργο αποτελείται  από δύο πράξεις και το λιμπρέτο στην ιταλική έγραψε ο Felice Romani βασισμένο στο έργο του Eugène Scribe Le Philtre (1831). ‘Έκανε πρεμιέρα στο Teatro della Canobbiana, στο Μιλάνο στις 12 Μάιου 1832. Η όπερα αυτή καθιέρωσε τον Donizetti στο είδος της κωμικής όπερας αφού ήταν αυτός που κατάφερε να εισαγάγει το συναισθηματικό στοιχείο στο είδος της κωμικής όπερας.


Η πλοκή διαδραματίζεται  σε ένα μικρό χωριό στην Ιταλία και αφορά τον έρωτα που αισθάνεται ο φτωχός χωρικός Νεμορίνο για την όμορφη, πλούσια και φιλάρεσκη Αντίνα η οποία φλερτάρει με τον λοχαγό Μπελκόρε. Ο Νεμορίνο πιστεύει ότι αν πιεί ένα μαγικό ελιξίριο εκείνη θα τον αγαπήσει. Ο πλανόδιος γιατρός Ντουλκαμάρα εκμεταλλεύεται την αφέλεια του Νεμορίνο και του πουλά ένα μπουκάλι κρασί Μπορντώ ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για ένα μαγικό ελιξίριο του έρωτα. Ο Νεμορίνο προκειμένου να βρει χρήματα για να αγοράσει το δήθεν ελιξίριο, κατατάσσεται στο στρατό. Όταν το μαθαίνει η Αντίνα πείθεται για τη δύναμη των αισθημάτων του, ομολογεί πως και εκείνη τον αγαπά και η ιστορία τους οδηγείται σε αίσιο τέλος.


Η διαδικτυακή προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη αρχίσει μέσω της ιστοσελίδας του Pafos Aphrodite Festival στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pafc.com.cy. Λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες οι τιμές των εισιτηρίων έχουν μειωθεί και έχουν ως εξής: €25, €40, €50 και €70. Μέσω της ιστοσελίδας του Pafos Aphrodite Festival, το κοινό μπορεί να επιλέξει τις θέσεις και την μέρα που επιθυμεί να παρακολουθήσει την παράσταση και να εκτυπώσει τα εισιτήρια. Παράλληλα, οι πωλήσεις των εισιτηρίων γίνονται και μέσω της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival στην Πάφο στο τηλέφωνο 0035726822218.

Κατά τη διάρκεια των  παραστάσεων θα γίνεται μετάφραση  στην ελληνική και αγγλική γλώσσα μέσω υποτίτλων.
Enhanced by Zemanta

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Συνέχιση των δυσμενών συνθηκών στην οικονομία


Πολύ εύθραυστη παραμένει η εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία παρά το γεγονός ότι το οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση τον Ιούλιο του 2013, με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 2,7 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρά τη μικρή αύξηση του δείκτη, ο ΔΟΣ παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που προδιαγράφει τη συνέχιση των δυσμενών συνθηκών στην οικονομία τα επόμενα τρίμηνα.

Η αύξηση αυτή, προσθέτει, οφείλεται σε βελτίωση του κλίματος που καταγράφηκε στις υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση, καθώς και ανάμεσα στους καταναλωτές.

Εξαίρεση, συνεχίζει, αποτελεί ο τομέας των κατασκευών, όπου το οικονομικό κλίμα συνεχίζει να βρίσκεται στα αρνητικά επίπεδα των προηγούμενων δύο μηνών.

Σύμφωνα με την Έρευνα, μετά τη μεγάλη πτώση που σημειώθηκε σε όλους τους δείκτες εμπιστοσύνης τον Απρίλιο 2013 λόγω των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα, οι εκτιμήσεις επιχειρήσεων και καταναλωτών φαίνεται να επανέρχονται στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα που επικρατούσαν στις αρχές του 2013.

Γενικότερα όμως η εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία παραμένει πολύ εύθραυστη, αφού δεν διαφαίνεται ξεκάθαρη τάση βελτίωσης σε όλες τις πτυχές, ειδικότερα στις κατασκευές, μεταποίηση και νοικοκυριά, αναφέρει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολογούν λιγότερο αρνητικά την οικονομική κατάσταση, τη ζήτηση και την απασχόλησή τους το τελευταίο τρίμηνο.

Επίσης, λιγότερο αρνητικές απ’ ό,τι τον Ιούνιο παρουσιάζονται οι προσδοκίες των επιχειρήσεων αναφορικά με τη ζήτηση και την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ λιγότερες επιχειρήσεις απ’ ό,τι τον Ιούνιο προτίθενται να μειώσουν τις τιμές τους μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Στο λιανικό εμπόριο, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε οριακά λόγω βελτίωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, λιγότερο αρνητικές παρουσιάζονται οι αξιολογήσεις των περισσότερων επιχειρήσεων όσον αφορά τις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες. Ταυτόχρονα, λιγότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι τα τρέχοντα αποθέματά τους είναι κάτω από το κανονικό.

Ελαφρώς βελτιωμένες παρουσιάζονται οι προσδοκίες τους για το επόμενο τρίμηνο αναφορικά με τις πωλήσεις, την απασχόληση και τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, λιγότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι σχεδιάζουν μείωση των τιμών τους το επόμενο τρίμηνο.

Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα ίδια αρνητικά επίπεδα του Ιουνίου. Λιγότερο αρνητικές απ’ ό,τι τον Ιούνιο καταγράφονται οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων αναφορικά με την οικοδομική τους δραστηριότητα το τελευταίο τρίμηνο, καθώς και οι προσδοκίες τους σχετικά με την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες.

Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books) είναι αρνητικότερες και κατήλθαν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του Απριλίου. Παρ’ όλα αυτά, λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τον Ιούνιο δήλωσαν ότι προτίθενται να μειώσουν τις τιμές πώλησης το επόμενο τρίμηνο.

Στη μεταποίηση, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

Συγκριτικά με τον Ιούνιο, λιγότερο αρνητικές παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την παραγωγή τους τελευταίους τρεις μήνες, τις τρέχουσες παραγγελίες για εξαγωγές, καθώς και για τις τρέχουσες συνολικές παραγγελίες.

Επιπλέον, σε σχέση με τον περασμένο μήνα, λιγότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση στην παραγωγή και την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες. Τον Ιούλιο περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι τα τρέχοντα αποθέματα τελικών προϊόντων βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το κανονικό. Οι εκτιμήσεις τους σχετικά με τις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες παρέμειναν στα επίπεδα του Ιουνίου

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές τον Ιούλιο παρουσιάζεται λιγότερο αρνητικό από ό,τι τον Ιούνιο. Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της Κύπρου τους επόμενους 12 μήνες παρουσιάζουν μικρή βελτίωση.

Αντίθετα, οι αξιολογήσεις τους για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της Κύπρου τους τελευταίους 12 μήνες παρέμειναν στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα του περασμένου μήνα. Χειρότερες απ’ ό,τι τους προηγούμενους δύο μήνες καταγράφονται οι εκτιμήσεις τους για την ανεργία, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αναμένει περαιτέρω αύξηση στον αριθμό των ανέργων τους επόμενους 12 μήνες.

Ο Δείκτης Χρήσης Παραγωγικής Ικανότητας (Capacity Utilisation Index) στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες, αν και παρουσίασε άνοδο τον Ιούλιο σε σχέση τον Απρίλιο, παραμένει κάτω από τα επίπεδα του Ιουλίου 2012 και στους δύο τομείς.

Συνεπώς, καταλήγει η Έρευνα, οι επιχειρήσεις στους εν λόγω τομείς δεν αναμένεται να προβούν σε επενδύσεις για αύξηση του κεφαλαίου τους ή σε αύξηση της απασχόλησής τους.

Το ερευνητικό πρόγραμμα καταγραφής του οικονομικού κλίματος συντονίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

philenews.com

Τους έκαψε από το κελί, επειδή ζητούσε την αμοιβή!


Τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των αναπάντητων κλήσεων προς τον εκτελεστή του πενταπλού φονικού της 23ης Ιουνίου 2012 στη οδό Καταλυμάτων της Αγίας Νάπας οδήγησαν τους ανακριτές της υπόθεσης στη σύλληψη δύο ακόμη υπόπτων για συμμετοχή στη πολύκροτη υπόθεση.

Οι συλληφθέντες είναι ο 39χρονος Κ.Π (Φόξης) από το Παραλίμνι και ο Χ.Φ, 28 ετών επίσης από το Παραλίμνι. Σήμερα Σάββατο οδηγήθηκαν ενώπιον του Ε.Δ. κ.Λοιζου Μουγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου στη Λάρνακα και εναντίον τους εκδόθηκε διάταγμα κράτησης 6 ημερών για την διευκόλυνση των νέων ερευνών και ανακρίσεων του ΤΑΕ Α.Δ. Αμμοχώστου.

Ο εξεταστής της υπόθεσης Λοχίας Πανίκος Δρουσιώτης παρουσιάζοντας τους δύο υπόπτους ανέφερε στο Δικαστήριο ότι διερευνά σε βάρος τους τις ίδιες κατηγορίες όπως στη περίπτωση των Δ.Μ και Α.Τ. Συνωμοσία για την διάπραξη του πενταπλού φόνου, φόνου εκ προμελέτης, κατοχή πυροβόλου όπλου Glock 9.9 χιλ. και φυσιγγίων του. Ο μάρτυς επανέλαβε το σκηνικό που στήθηκε μετά τις 3 το πρωί της 23ης Ιουνίου 2012 στη δισκοθήκη του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη και στις κινήσεις των 4 θυμάτων του φονικού και στη συνάντηση που είχαν μεταξύ άλλων με τον 1ο σημερινό ύποπτο Κ.Π και ο οποίος φαίνεται και σε video που είναι τεκμήριο στη υπόθεση του πενταπλού την οποία εκδικάζει το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας-Αμμοχώστου.
Ο εξεταστής της υπόθεσης κατέθεσε στο Δικαστήριο ότι ο «Φόξης» βγήκε σε κάποια στιγμή από την δισκοθήκη και έκανε δύο αναπάντητες κλήσεις προς τον δεύτερο ύποπτο Χ.Φ .Ο δεύτερος με την σειρά του έκανε κλήση στο τηλέφωνο του εκτελεστή του φονικού ότι τα θύματα θα έφευγαν προς την κατεύθυνση συγκεκριμένης μπυραρίας. Λίγα λεπτά πριν γίνει το φονικό κτύπημα.

ΤΟΥΣ ΕΚΑΨΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΛΙ. Ο εξεταστής της υπόθεσης κατέθεσε στο Δικαστήριο ότι βρέθηκαν στο κελί του Δ.Μ στις Κεντρικές Φυλακές ,κινητά τηλέφωνα έπειτα από πληροφορίες που έδωσε ανώνυμος πληροφοριοδότης σε ανακριτή του Αρχηγείου Αστυνομίας. Ένα από τα τηλεφωνήματα που φέρεται να έκανε ο Δ.Μ από τις Κεντρικές Φυλακές ήταν προς ένα από τους δύο υπόπτους και με το οποίο φέρεται να προσπάθησε να τον πείσει να παραδώσει επιτέλους την αμοιβή του γα το φονικό ύψους 50 χιλιάδες ευρώ στη αδελφή του, ανέφερε ο Λοχίας Π.Δρουσιώτης στο Ε. Δ.

Ο εξεταστής ανέφερε ότι αναζητούνται κινητά τηλεφώνα και ειδικά ένα με τον αριθμό ΄΄96΄΄ στο όποίο έγινε το τελευταίο τηλεφώνημα, ενα-δύο λεπτά πριν το φονικό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μαρτυρία ότι ο Κ.Π έκανε κλήση στο εκτελεστή του φονικού.

Όπως είναι γνωστό έπεσαν νεκροί κατά την ημέρα εκείνη οι Φίλιππος Λουκαϊδης 33 ετών από τη Λευκωσία, Μάριος Καραολίδη 28 ετών από τη Λευκωσία, Γιώργος Γεωργίου ή Ρουσιάς, ή Σατανάς ή Κοτσούδιας 35 ετών από το Παραλίμνι, Τζιωρτζάουν Καταλικομάντ 31 ετών και Μαρσέλ Αουρέλ Κολεάτα 35 ετών από τη Ρουμανία .


alithia.com.cy

Ενημέρωση για το ‘επικαιροποιημένο’ μνημόνιο ζητά το ΑΚΕΛ


Η Κυβέρνηση επιλέγει να κρατά στο σκοτάδι τα κόμματα σε σχέση με το νέο ‘επικαιροποιημένο μνημόνιο’, καταγγέλλει το ΑΚΕΛ, το οποίο ζητά ενημέρωση. Τονίζει ακόμη ότι οι...
εξαγγελίες για ενότητα και διαβούλευση στα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος πρέπει να έχουν και πρακτικό αντίκρισμα.

Σε δηλώσεις ο Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει στα χέρια της μια καινούρια πρόταση από την Τρόικα, η οποία φαίνεται ότι συνιστά ουσιαστικά ακόμα ένα στη σειρά μνημόνιο.

«Ζητούμε ενημέρωση για τυχόν νέα μέτρα και νέες απαιτήσεις της Τρόικας, όπως θα πρέπει να ενημερωθούμε και για τις θέσεις της Κυβέρνησης στα επιμέρους ζητήματα που συζητούνται», σημείωσε.

Ο κ. Χριστοφίδης διατύπωσε έντονες ανησυχίες για τις πληροφορίες που φέρουν το Συνεργατικό κίνημα να λαμβάνει στήριξη που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση του με ένα ιδιαίτερα ψηλό επιτόκιο, το οποίο, όπως είπε, θα είναι δυσβάστακτο και θα δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων στο Συνεργατισμό.

«Ο Συνεργατισμός, ιδιαίτερα μέσα στις νέες συνθήκες όπως διαμορφώνονται, έχει να διαδραματίσει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό ρόλο για τη σωτηρία της Κύπρου», ανέφερε.

Εξαγγελίες Κυβέρνησης για νέα κοινωνική πολιτική

Σχολιάζοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του Προέδρου Αναστασιάδη για το σύστημα κοινωνικής προστασίας, ο κ. Χριστοφίδης διατύπωσε σειρά ερωτημάτων λέγοντας ότι το κόμμα του αναμένει πλήρη ενημέρωση.

Ο κ. Χριστοφίδης κάλεσε την Κυβέρνηση να πει ποιά από τα υφιστάμενα επιδόματα καταργούνται, κατά πόσο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι το ίδιο με το ύψος της βοήθειας που λαμβάνουν σήμερα οι δικαιούχοι ή τα εισοδήματα τους θα μειωθούν και ποιό θα είναι το συνολικό ποσό που θα διατίθεται για την κοινωνική πρόνοια.

Διερωτήθηκε ακόμη γιατί οι όποιες αποφάσεις λήφθηκαν χωρίς κανένα διάλογο ούτε με τις πολιτικές δυνάμεις, ούτε και με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με τη λογική της περαιτέρω στόχευσης, «αλλά ανησυχούμε για το γεγονός ότι είναι ξεκάθαρο πως αυτή η εξαγγελία έγινε σε συνεννόηση με την Τρόικα και καθοδηγείται από τη φιλοσοφία της Τρόικας για συνεχείς περικοπές στις κοινωνικές και το κοινωνικό κράτος».


sigmalive.com

Πυρετός διαβουλεύσεων για το ύψος του «κουρέματος» στην Τρ. Κύπρου

Η Τρόικα επιμένει στο ύψος του επιτοκίου για το 1,5 δισ. για το Συνεργατισμό Πυρετός διαβουλεύσεων για το ύψος του «κουρέματος» στην Τρ. Κύπρου.

Συνεχίζονται χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και την Τρόικα για τον καθορισμό του ύψους του «κουρέματος» στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.

Γύρω στις 11 το πρωί το κλιμάκιο της Τρόικας αναχώρησε από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, και η συζήτηση συνεχίστηκε μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας.

Η συνάντηση διεκόπη πριν από λίγο και θα επαναρχίσει το απόγευμα με στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει κατάληξη στο θέμα εντός της ημέρας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και για το θέμα που προέκυψε με το Συνεργατισμό και συγκεκριμένα με το ύψος του επιτοκίου δανεισμού για το 1,5 δισ. που χρειάζεται ο Συνεργατισμός για κάλυψη των κεφαλαιακών του ελλειμμάτων.

Στόχος είναι να εξευρεθεί μια φόρμουλα έτσι ώστε τα χρήματα που θα δανείσει το κράτος προς το Συνεργατισμό για την ανακεφαλαιοποίηση του, μέσω του προγράμματος βοήθειας, να μην θεωρηθούν ως κρατική ενίσχυση προκειμένου να μην παραβιάζονται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί περί κρατικών ενισχύσεων. -

Επιχείρηση διάσωσης μέλους πληρώματος γαλλικού πολεμικού

Επιχείρηση διάσωσης μέλους πληρώματος γαλλικού πολεμικού πλοίου από το Κέντρο Έρευνας Λάρνακας

Επιχείρηση διάσωσης, με αεροδιακομιδή μέλους πληρώματος γαλλικού πολεμικού πλοίου, το οποίο έπλεε στα ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο, πραγματοποήσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Άμυνας, το σήμα αφορούσε μέλος του πληρώματος, το οποίο υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Στην περιοχή έσπευσε το ελικόπτερο «ΙΑΣΩΝ» της Μοίρας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, στο οποίο επέβαινε νοσηλευτής της Ιατρικής Ομάδας της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Για το συμβάν ενημερώθηκε το Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Γαλλίας στην Κύπρο.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Mεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης

Mεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης εξήγγειλε σήμερα ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, γνωστοποιώντας ότι από τον Ιούνιο 2014 θα υπάρξει εξασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης για κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριό με εγγυημένο από την πολιτεία ελάχιστο εισόδημα.

Όπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, δικαιούχοι θα είναι όσοι Κύπριοι έχουν εισοδήματα κάτω από αυτό που μπορεί να τους διασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση, ανεξάρτητα από την ηλικία, την τάξη ή την επαγγελματική τους κατάσταση.

Το ύψος του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του κάθε πολίτη και του κάθε νοικοκυριού που αφορούν τη διατροφή, την ένδυση, την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Ταυτόχρονα, θα διασφαλίζει το δικαίωμα των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού για στέγαση με την επιδότηση του ενοικίου εάν οι δικαιούχοι δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία ή με την επιχορήγηση των τόκων των στεγαστικών δανείων στις περιπτώσεις που οι δικαιούχοι έχουν δικό τους σπίτι και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δόσεών τους.

Επικαιροποιημένο μνημόνιο παρουσίασε η τρόικα

Στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται, σύμφωνα με το ΡΙΚ, επικαιροποιημένο μνημόνιο που ετοίμασε η τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της χώρας.

Επισταμένη μελέτη του μνημονίου θα γίνει το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει τις δικές του παρατηρήσεις.

Στο μεταξύ, ο περιορισμός των δαπανών μεγάλων ημικρατικών οργανισμών και η καλύτερη είσπραξη των εσόδων τους συζητήθηκαν σε συνάντηση της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη με τεχνοκράτες της τρόικας.

Σε δηλώσεις η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι έγινε ειλικρινής συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την υπηρεσία της. Η Γενική Ελέγκτρια εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει κτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης, η οποία, όπως είπε, είναι καλή για την υπηρεσία της και για την Κύπρο γενικότερα.

Άρχισε η προπώληση «ενσήμων υγείας»


Από τα κρατικά νοσηλευτήρια και συγκεκριμένα από τα σημεία εγγραφής ασθενών μπορούν οι πολίτες να αγοράζουν τα «ένσημα υγείας» τα οποία θα αποτελούν και την απόδειξη για την
καταβολή του τέλους των €0.50 για φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις.


Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες επίσημα την έναρξη της προπώλησης των «ενσήμων» σε πρώτο στάδιο από τα δημόσια νοσοκομεία και σε δεύτερο στάδιο από τη Δευτέρα και από τα κατά τόπους ταχυδρομικά γραφεία.

Τα ένσημα κυκλοφορήσουν σε τέσσερις διαφορετικές αξίες, των €0.50. €1, €2 και €5. Έχουν διαφορετικό χρώμα ανά αξία και φέρουν διακριτικά γνησιότητας για να αποφεύγεται η πλαστογράφησή τους. Κυκλοφορούν σε βιβλιαράκια των 50 και 100 σελίδων και η κάθε σελίδα περιλαμβάνει δέκα ένσημα της ίδιας αξίας.

Οι πολίτες προτρέπονται να έχουν στην κατοχή τους ένσημα όλων των αξιών αφού δεν θα μπορούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσα θα τους χρειαστούν κατά την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο. Βεβαίως, σε περίπτωση που κάποιος ασθενής χρειαστεί περισσότερα ένσημα θα μπορεί να συμπληρώσει το ποσό από τα σημεία εγγραφής ασθενών του νοσοκομείου στο οποίο βρίσκεται τη συγκεκριμένη στιγμή.

Παράλληλα, οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το κάθε φάρμακο που αναγράφεται στην ιατρική συνταγή/βιβλιάριο υγείας, στοιχίζει €0.50. Άρα για κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να διαθέτει το αντίστοιχο ποσό σε ένσημα. Με €10 τέλος, ο ασθενής καλύπτεται για 20 συνολικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Εάν η συνταγή αναγράφει περισσότερα φάρμακα δεν θα υπάρχει περαιτέρω χρέωση. Το ίδιο ισχύει και για τις εργαστηριακές εξετάσεις/αναλύσεις. Δηλαδή με ένσημα συνολικής αξίας €10 ο ασθενής καλύπτεται για τις πρώτες 20 αναλύσεις οι οποίες αναγράφονται στο παραπεμπτικό. Εάν υπάρχουν περισσότερες από 20 αναλύσεις, δεν θα υπάρχει άλλη επιβάρυνση.

Τα ένσημα είναι αυτοκόλλητα και θα ισχύουν τόσο για τα τέλη των φαρμάκων όσο και για τα τέλη των εργαστηριακών εξετάσεων. Κατά την παρουσίαση της ιατρικής συνταγής/παραπεμπτικού αναλύσεων σε φαρμακεία και κέντρα αιμοληψίας, ο φαρμακοποιός/αιμολήπτης θα ενημερώνει τον ασθενή για τα ένσημα που χρειάζεται. Ο ασθενής, ο οποίος έχει στην κατοχή του τα ένσημα υγείας της ανάλογης αξίας, θα τα επικολλά και θα εξυπηρετείται.

Η διαδικασία των «ενσήμων» θα αρχίσει την Πέμπτη 1η Αυγούστου.

philenews.com

Αποδοτική η συνάντηση με Τρόικα, δηλώνει η Αρχή Λιμένων


Αποδοτική ήταν η συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα αντιπροσωπεία της Αρχής Λιμένων με τεχνοκρατική ομάδα της Τρόικας στο Γραφείο Προγραμματισμού, σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Χρίστου Μιχαηλίδη, με την Τρόικα να αναγνωρίζει ότι ήδη σειρά υπηρεσιών της Αρχής προσφέρονται από ιδιώτες.

«Κατ' αρχήν έγινε μια – θα έλεγα – ενδελεχής πληροφόρηση προς την Τρόικα ως προς τις λειτουργίες, τις υπηρεσίες, του τρόπου λειτουργίας της Αρχής Λιμένων», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μιχαηλίδης.

Πρόσθεσε ότι «από τα πιο θετικά της συνάντησης, νομίζω, ήταν ότι αυτή η ομάδα (της Τρόικας) κατάλαβε πραγματικά πως λειτουργεί σήμερα η Αρχή Λιμένων». Δηλαδή, διευκρίνισε, «το ό,τι οι πλείστες υπηρεσίες της Αρχής Λιμένων παρέχονται μέσω του ιδιωτικού τομέα, ήταν μια σημαντική υπόδειξη και – αν θέλετε – αποδοχή από πλευράς της ομάδας αναγνώρισης για τον τρόπο λειτουργίας αυτή τη στιγμή της Αρχής Λιμένων».

«Εξηγήσαμε επίσης ότι η Αρχή Λιμένων είναι ένας οικονομικά εύρωστος οργανισμός, ο οποίος είναι αυτόνομος οικονομικά και ο οποίος μπορεί να συμβάλει με πολλούς τρόπους βοηθώντας, συμβάλλοντας, συνεισφέροντας στις όποιες ανάγκες της Κυβέρνησης και στις ανάγκες της οικονομίας γενικότερα», είπε.

Εξέφρασε τη θέση ότι «ήταν μια πολύ αποδοτική συνάντηση», λέγοντας επίσης ότι από τα σημαντικά που θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλοι οι φορείς είναι η σωστή και η ενδελεχής πληροφόρηση.

«Όταν πραγματικά αντιλήφθηκαν τον τρόπο λειτουργίας της Αρχής είδαμε μια – συγκρατημένα θα τω πω – θετική ανταπόκριση», είπε.

Ερωτηθείς αν το μήνυμα που πέρασαν ήταν ότι υπάρχει μια μορφή ιδιωτικοποίησης στην Αρχή Λιμένων και δεν χρειάζεται να γίνει κάτι περισσότερο ανέφερε ότι «κοιτάξτε, δεν μπήκαμε στη συζήτηση της μορφής ή της μη μορφής προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, αλλά εκείνο το οποίο εκείνο έγινε πραγματικά αντιληπτό και νομίζω θετικά αποδεκτό από την ομάδα ήταν ότι όντως σήμερα στην Αρχή Λιμένων υπάρχουν μια σειρά από υπηρεσίες, οι οποίες προσφέρονται από τον ιδιωτικό τομέα και αυτή η πρακτική και πολιτική μπορεί να ενδυναμωθεί με οποιουσδήποτε τρόπους».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε στη συνάντηση ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «εξηγήσαμε επίσης και τις ιδιαιτερότητες, διότι η Αρχή Λιμένων έχει να κάνει και με θέματα ασφάλειας των λιμανιών». Είμαστε, πρόσθεσε, «ένα νησί που εξαρτόμαστε από τη θάλασσα, από τις εισαγωγές. Είμαστε ένα νησί που έχουμε πρόσβαση μέσω θάλασσας, ντε φάκτο, άρα, αυτοί είναι οι παράμετροι που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη».

«Πρέπει να σας πω ότι υπήρξε μια πολύ αποδοτική συζήτηση και νομίζω κατανόηση των πραγματικών δεδομένων και διάστασης της Αρχής Λιμένων, που είναι πάρα πολύ σημαντικό», ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ως προς το μέγεθος του ποσού που προσπαθούν να συγκεντρώσουν οι ημικρατικοί οργανισμοί ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «συνειδητά δεν μπήκαμε στη λογική των αριθμών». Απλά, πρόσθεσε, «εμείς είπαμε ότι η Αρχή είναι σε θέση να συνεισφέρει με διάφορους τρόπους προς αυτή την κατεύθυνση».

Κληθείς να σχολιάσει την συγκέντρωση που έγινε στο λιμάνι της Λεμεσού από τους εργαζομένους ανέφερε ότι «ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη ενέργεια, την οποία πρέπει να σας πω πως εμείς δεν είχαμε καν υπόψη μας, εμείς σαν Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων σεβόμενοι από τη μια την όποια πολιτική και δεσμεύσεις του κράτους, αλλά λαμβανομένων υπόψη και των ιδιαιτεροτήτων μας, έχουμε κάθε λόγο για το καλώς νοούμενο συμφέρον αυτού του τόπου να επιδιώξουμε να βρούμε τις σωστές λύσεις, όποιες και να 'ναι αυτές».

Ανέφερε επίσης ότι η συνάντηση ζητήθηκε επίσημα από την Τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι 8 από τις 10 υπηρεσίες που προσφέρει η Αρχή Λιμένων γίνονται μέσω του ιδιωτικού τομέα με την Αρχή να διατηρεί ένα εποπτικό ρόλο. Διατηρούνται υπό τον έλεγχο της Αρχής οι υπηρεσίες ρυμούλκησης (marine traffic) και οι γερανοί (cranes), οι οποίοι ανήκουν στην Αρχή, αλλά ενοικιάζονται από ιδιώτες.

Ο νέος σταθμός εμπορευματοκιβωτίων θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει με την εμπλοκή ιδιώτη, με την εποπτεία να παραμένει κοντά στην Αρχή.



alithia.com.cy

Η Κύπρος έχει υποχρέωση να ξοφλήσει τον ELA, δήλωσε ο τέως ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής


Η Κύπρος έχει υποχρέωση να εξοφλήσει το ποσό των 9, 6 δισεκατομμυρίων ευρώ του ELA, δήλωσε... ο τέως υπουργος Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας Μιχάλης Σαρρής. Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, η εκτόξευση του ELA της Λαϊκής Τράπεζας στο πιο πάνω ποσό, οφειλόταν σε τεράστια εκροή καταθέσεων που παρατηρήθηκε τον Μάιο του 2012.

Ο κ. Σαρρής, ο οποίος κατέθετε στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, είπε ότι η εκροή καταθέσεων οφειλόταν και σε δήλωση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στις 21 Μαϊου 2012. Ο κ. Χριστόφιας, σημείωσε ο κ. Σαρρής, είχε πει τότε, ότι καταβαλλόταν προσπάθεια να σωθεί μια τράπεζα που κατέρρεε.

Για τις συνεδρίες του Eurogroup, στις οποίες αποφασίστηκε το κούρεμα καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, ο Μιχάλης Σαρρής επανέλαβε ότι αυτό επιβλήθηκε στη Λευκωσία. Είχαμε, ανέφερε, μόνο δύο επιλογές, είτε να καταρρεύσουν και οι δύο μεγάλες τράπεζες του τόπου, είτε να σωθεί η μία, με τον τρόπο που προτάθηκε.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Απομένουν 600 μέτρα για το τρυπάνι της Noble στο κοίτασμα του οικοπέδου 12

Στις πέντε χιλιάδες μέτρα έφθασε ένα τρυπάνι της εταιρείας Noble στην επιβεβαιωτική γεώτρηση για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Στόχος της γεώτρησης είναι, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, τα 5.600 μέτρα, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται το κοίτασμα.

Κατόπιν, όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, πρόκειται να γίνει ανάλυση των δεδομένων για να διακριβωθούν οι ποσότητες και η ποιότητα του κοιτάσματος.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις ο υπουργός ανέφερε πως δεν είναι κάτι καινούργιο.

«Εμείς προχωρούμε κανονικά με τους σχεδιασμούς μας, και ταυτόχρονα προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε τις στρατηγικές μας συνεργασίες στην περιοχή και με την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός.

Κύπρος: Ανεστάλη η αυριανή στάση εργασίας στις τράπεζες

Ανεστάλη η προγραμματισμένη για αύριο δίωρη στάση εργασίας που είχε εξαγγείλει η ΕΤΥΚ, μετά τις θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν αναφορικά με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Τράπεζας Κύπρου.

Οι εξελίξεις προέκυψαν μετά από σειρά επαφών που είχε σήμερα η ΕΤΥΚ με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.

Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών η ΕΤΥΚ αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει τη δίωρη στάση εργασίας που είχε εξαγγείλει για αύριο

Το Σαββατοκύριακο ανακοινώνεται το ποσοστό κουρέματος

Σήμερα η έκθεση της KPMG για τον ισολογισμό της Τρ. Κύπρου, την Παρασκευή η «κακή» Λαϊκή

Την ίδια στιγμή θετικά είναι τα μηνύματα μέχρι στιγμής από την αξιολόγηση της Τρόικας

Στα χέρια της Αρχής Εξυγίανσης, που είναι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, βρίσκεται από χθες ο ισολογισμός της «καλής» Λαϊκής Τράπεζας, που απέστειλε η KPMG Λονδίνου, ενώ σήμερα  αναμένεται να στείλει και ο ισολογισμός της Τράπεζας Κύπρου και την Παρασκευή ο ισολογισμός της «κακής» Λαϊκής.

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το κατ’ αρχήν ενδεικτικό ποσοστό του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων στην τράπεζα Κύπρου να ανακοινωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο.

Θυμίζουμε ότι το μέχρι στιγμής κούρεμα στις καταθέσεις της τράπεζας Κύπρου ανέρχεται στο 37,5%, ενώ ένα ποσοστό ύψους ύψους 22,5% κατακρατείται από την τράπεζα μέχρι να εξαχθεί το τελικό ποσοστό

Ομάδα της KPMG και τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας, με Επικεφαλής τον Διοικητή Πανίκο Δημητριάδη, εξετάζουν από το μεσημέρι της Τετάρτης τον ισολογισμό της «καλής» Λαϊκής τράπεζας.

Θετικά είναι τα μηνύματα της Τρόικας
Την ίδια στιγμή θετικά είναι τα μηνύματα μέχρι στιγμής από την αξιολόγηση της Τρόικας,  με το πρώτο προσχέδιο της αξιολόγησης να αναμένεται να δοθεί στην Κυβέρνηση πριν το Σαββατοκύριακο.

Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης επικεντρώνονται στην πλήρη  αξιοποίηση του επόμενου χρονικού διαστήματος, έτσι ώστε να κλείσουν όλα τα σημεία που αφορούν στην εφαρμογή του Μνημονίου μέχρι το τέλος Ιουλίου και να υπάρξει θετική αξιολόγηση.

Σήμερα, Πέμπτη, στο πρόγραμμα των τεχνοκρατών της Τρόικας στο Υπουργείο Οικονομικών συμπεριλαμβάνεται πρωινή σύσκεψη η οποία έχει ως στόχο την παρακολούθηση της προόδου που έχει επιτευχθεί εφ’ όλης της ύλης μέχρι στιγμής (follow up meeting).

Η αποστολή της Τρόικας, μετά από μελέτη και επεξεργασία των στοιχείων που έλαβε κατά τις προηγούμενες ημέρες, αναμένεται να ζητήσει οποιεσδήποτε διευκρινίσεις χρειάζεται για την προετοιμασία της αξιολόγησής της.

Σημειώνεται ότι έχει κληθεί να υποβάλει το πρώτο προσχέδιο της αξιολόγησής της αν είναι δυνατόν μέχρι το Σαββατοκύριακο, έτσι ώστε να δοθεί  χρόνος στο Υπουργείο να το επεξεργαστεί και να επανέλθει με τις δικές του παρατηρήσεις.

Σήμερα, στην Κεντρική Τράπεζα δεν έχουν προγραμματιστεί οποιεσδήποτε συναντήσεις ή συσκέψεις.


Enhanced by Zemanta

Εμπρησμός αυτοκινήτου στη Μέσα Γειτονιά

Οι αστυνομικοί διεξάγουν έρευνες και ανακρίσεις για εντοπισμό των δραστών

Το αυτοκίνητο που έγινε στόχος, έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές
Με τη γνωστή μέθοδο πυρπόλησης αυτοκινήτου με τη χρήση εύφλεκτης ύλης και καλυπτόμενοι από το σκοτάδι, έδρασαν οι εμπρηστές στη Μέσα Γειτονιά. Δυο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, έθεσαν φωτιά σε αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας 34χρόνου, που βρισκόταν σταθμευμένο έξω από την κατοικία του στην οδό Πιπίνου.

Η φωτιά κατασβέστηκε με παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πριν επεκταθεί κι επηρεάσει κι άλλες περιουσίες. Το αυτοκίνητο που έγινε στόχος, έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές, το ύψος των οποίων δεν έχουν υπολογιστεί ακόμη.

Οι αστυνομικοί διεξάγουν έρευνες και ανακρίσεις για εντοπισμό των δραστών, αν και μέχρι στιγμής τα «ελατήρια» της κακόβουλης ενέργειας παραμένουν άγνωστα. Σε κατάθεση του στην Αστυνομία ο ιδιοκτήτης εξέφρασε άγνοια για τους δράστες καθώς όπως ανέφερε στους ανακριτές δεν έχει διαφορές με κανέναν, ενώ το αυτοκίνητο ήταν ακινητοποιημένο στον χώρο που κάηκε, τα δύο τελευταία χρόνια.

Του Γιάννη Κωστακόπουλου / kathimerini.com.cy

«Οδομαχίες» νεαρών και αστυνομικών στον Άγιο Αθανάσιο

Άγνωστο για ποιο λόγο, μετά τις δέκα χθες βράδυ, οι νεαροί έθεσαν φωτιές σε διάφορα σημεία

 Μία μόλις μέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Αγίου Αθανασίου για την εισαγωγή του θεσμού του «παρατηρητή της Γειτονιάς», νέα έκτροπα χουλιγκανισμού, καταγράφηκαν χθες βράδυ από ομάδα νεαρών. Άγνωστο για ποιο λόγο, μετά τις δέκα χθες βράδυ, οι νεαροί έθεσαν φωτιές σε διάφορα σημεία της περιοχής. 

Μέλη της Πυροσβεστικής έσπευσαν στον χώρο και κατέσβησαν τις φωτιές, ενώ περίπολα της αστυνομίας μετέβησαν στην περιοχή για να επιβάλουν την τάξη καθώς έγιναν δέκτες καταγγελιών για πρόκληση οχληρίας.

Οι νεαροί εξέλαβαν ως πρόκληση την παρουσία των αστυνομικών και των περιπολικών κι άρχισαν να πετροβολούν τα αστυνομικά και πυροσβεστικά οχήματα, προκαλώντας σ’ αυτά ζημιές. Ακολούθως σε μια νέα επίδειξη αντίδρασης, συνέχισαν να αναστατώνουν την κατοικημένη περιοχή θέτοντας φωτιές σε διάφορα ανοικτά σημεία.

Μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας, δύο νεαροί ηλικίας 19 και 20χρόνων συνελήφθησαν, όταν ανακόπηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν κι εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του πέτρες, μαχαίρι και άλλα επιθετικά αντικείμενα.

Του Γιάννη Κωστακόπουλου/kathimerini.com.cy

Η Λεμεσός στρώνει τον «δρόμο των αστέρων»

Εισηγήτρια η ρωσική εταιρεία «Cyprus Walk of Fame»

Του Γιάννη Κωστακόπουλου / kathimerini.com.cy

Ο Δήμος Λεμεσού δεν θα επωμισθεί οποιοδήποτε κόστος, παρατήρησε ο Δήμαρχος

Μια πρόταση παίρνει το ...δρόμο της υλοποίησής της στη Λεμεσό. Όπως κοινοποιήθηκε σήμερα μετά από συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Λεμεσού, η εισηγήτρια ρωσική εταιρεία «Cyprus Walk of Fame», είναι έτοιμη να δημιουργήσει τομ λεμεσιανό ¨δρόμο των αστέρων» στην παλιά πόλη. Ως χώροι επιλογής προτείνονται είτε κάποιο γραφικό δρομάκι της παλιάς Λεμεσού, είτε σημείο της παραλιακής Επίχωσης.

Ο Δήμος Λεμεσού δεν θα επωμισθεί οποιοδήποτε κόστος, παρατήρησε ο Δήμαρχος, τουναντίον θα επωφεληθεί της προσφοράς της ρωσικής εταιρείας, δίνοντας και μ’ αυτή την καινοτόμο προσθήκη ώθηση στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Σε προσφορές που θα προκηρυχθούν, θα αποφασιστεί ποια θα είναι η βάση-έμβλημα, μέσα στην οποία θα αφήνουν το «αποτύπωμά» τους οι επώνυμοι, οι οποίοι μπορούν να είναι κύπριοι ή ξένοι. Κατατίθενται εισηγήσεις ήδη για το γνωστό αστέρι του Hollywood, ή το αποτύπωμα του λιονταριού που είναι το έμβλημα της Λεμεσού. Από ειδική  Επιτροπή, ή μετά από ψηφοφορία στο διαδίκτυο,  θα αποφασίζεται για τους άξιους που θα  υπογράφουν στο «δρόμο των αστέρων» και θα πιστοποιούν το πέρασμά τους από την Λεμεσό.

Στήριξη της Τράπεζας Κύπρου ζήτησαν από την τρόικα οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των βιομηχάνων


Την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, και κυρίως στην Τράπεζα Κύπρου, το συντομότερο δυνατόν επεσήμαναν στους τεχνοκράτες της τρόικας οι ηγεσίες του...Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών Βιομηχάνων (ΟΕΒ).
Επίσης, επεσήμαναν πως μόνο μέσα από τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων.

Στη συνάντηση, οι τεχνοκράτες της τρόικας περιορίστηκαν να ακούσουν και να καταγράψουν τις θέσεις των δύο εργοδοτικών οργανώσεων, χωρίς να διατυπώσουν απόψεις.

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Φειδίας Πηλείδης, δήλωσε ότι το μέγιστο πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Δεν πρέπει καν να συζητείται αν θα διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου, τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Ο βοηθός γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαφάνηκε ότι υπάρχει προβληματισμός, έτσι ώστε η χαλάρωση των μέτρων να γίνει με ρυθμό ο οποίος δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στη βιωσιμότητα των κυπριακών επιχειρήσεων.

Δηλαδή, προσέθεσε, θα πρέπει να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ της ταχύτητας άρσης ή χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της ανάγκης προστασίας της Τράπεζας Κύπρου από κύμα φυγής κεφαλαίων.

Μαρί: Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι αγορεύσεις


Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου που συνεδρίασε σήμερα στη Λάρνακα, ο Ευστάθιος Ευσταθίου, συνήγορος υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για... τη φονική έκρηξη στο Μαρί αγόρευσε για μετριασμό της ποινής των πελατών του.

Στην αποτελούμενη από 56 σελίδες μακροσκελέστατη αγόρευση του, ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε στους αγώνες του 2ου κατηγορούμενου πρώην ΥΠΑΜ Κώστα Παπακώστα, ηλικίας 74 ετών, για την υπεράσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας, στο ρόλο που διαδραμάτισε στην ΕΟΚΑ, στα αξιώματα που κατείχε στις διάφορες κυβερνήσεις και για την παρασημοφόρηση του από το κυπριακό κράτος για την δράση και τους αγώνες του.

Ο κ. Ευσταθίου είπε επίσης ότι ο Κώστας Παπακώστας «ανάλωσε τη ζωή του προσφέροντας με ικανότητα αλλά και αφοσίωση, πίστη και αυταπάρνηση και γενναιότητα τις υπηρεσίες του στην πατρίδα και την κοινωνία, σε καμία περίπτωση και ουδέποτε παρέλειψε να επιτελέσει το έργο που ανέλαβε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και υπήρξε και είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους». Ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε ακόμα στο θάνατο της κόρης του κ. Παπακώστα, Φλωρίνας, η οποία έχασε τη ζωή της εν ώρα καθήκοντος στην Αστυνομία όπου υπηρετούσε το 1996, απώλεια η οποία κλόνισε ανεπανόρθωτα την υγεία του πρώην ΥΠΑΜ.

Για τον 4ο κατηγορούμενο Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου ο συνήγορος υπεράσπισης είπε πως είναι 60 χρόνων, υπηρετεί στη συγκεκριμένη θέση από το 2006 και πως πρόκειται «περί προσώπου αφοσιωμένου στο καθήκον του, με χαρακτήρα, ζήλο, ικανότητα και ήθος».

Αναφέρθηκε ακόμα στην σταδιοδρομία του και σημείωσε ότι είναι έγγαμος, έχει τρία παιδιά και τέσσερα εγγόνια, ενώ «δυστυχώς για τον ίδιο και την οικογένεια του έχει επιφορτιστεί με τη συνεχή μέριμνα της φροντίδας της μικρής εγγονής του Θάλειας ηλικίας σήμερα 2 ετών η οποία πάσχει από την ανίατη και σπάνια ασθένεια του Συνδρόμου West το οποίο είναι ανίατη εγκεφαλοπάθεια».

Είπε ακόμα πως «κατά τη διάρκεια της 5ετούς διεύθυνσης του Πυροσβεστικού Σώματος από τον ίδιο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κύπρου αναβαθμίστηκε σε τέτοιο βαθμό από απόψεως καταρτίσεως των μελών του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, ώστε να θεωρείται διεθνώς υποδειγματική στον τομέα αυτό και ότι σε καμία περίπτωση δεν διέπραξε οτιδήποτε, έστω και το μικρότερο πειθαρχικό παράπτωμα κατά την διάρκεια της μακρόχρονης υπηρεσίας του».

Αναφερόμενος στον 5ο κατηγορούμενο Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπο Χαραλάμπους ο συνήγορος υπεράσπισης είπε πως είναι ηλικίας 57 ετών, υπηρετεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία από το 1979, είναι παντρεμένος με 3 παιδιά εκ των οποίων η μικρότερη κόρη του είναι 17 ετών και μαθήτρια. Είπε ακόμα ότι «το 2008 κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στο χωριό Ορά, τραυματίστηκε και κάηκε σοβαρά στο πρόσωπο και στα δύο του χέρια, με αποτέλεσμα να υποστεί δύο πολύ οδυνηρές χειρουργικές επεμβάσεις και εν τέλει να παραμείνει ανάπηρος στο δεξί του χέρι από το ώμο και κάτω. Σήμερα ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους είναι μόνιμα σωματικά ανάπηρος».

Παράλληλα ο κ. Ευσταθίου επικαλέστηκε σοβαρά προβλήματα υγείας για τον κ. Χαραλάμπους και ότι από την ημέρα της έκρηξης στο Μαρί υπέστη μετατραυματικό στρες και τυγχάνει ψυχολογικής και ψυχιατρικής θεραπείας και υποστήριξης.

Ο κ. Ευσταθίου είπε επίσης στην αγόρευση του πως «και οι τρεις κατηγορούμενοι έζησαν στη ζωή τους κατά τρόπο άμεμπτο και κοινωνικώς επωφελή, υπερασπιζόμενοι ο καθένας στον τομέα του το κοινωνικό σύνολο». Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και οι τρεις κατηγορούμενοι δεν είναι πρόσωπα τα οποία χρειάζονται αναμόρφωση με την επιβολή σε αυτούς εκείνου του είδους της ποινής η οποία θα τους επανεντάξει στην κοινωνία ως χρήσιμους πολίτες και δεν μπορεί να ισχύσει στην περίπτωσή τους, η αρχή ότι το συμφέρον της κοινωνίας συμπίπτει με την ανάγκη όπως οι κατηγορούμενοι επανέλθουν στον ομαλό κοινωνικό βίο, διότι όχι μόνον ο βίος τους ήταν ομαλός, αλλά και ευεργετικός στο κοινωνικό σύνολο στους τομείς που υπηρετούσε ο καθένας από αυτούς ξεχωριστά.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην «άμεση ανάμιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας για να παραμείνει το φορτίο στην Κύπρο και πως όταν είχε παρέλθει ο χρόνος με εμφανή πλέον τους κινδύνους που προέκυπταν από τη συνέχιση της αποθήκευσης του, δημιούργησε ένα αποτρεπτικό κλίμα οποιασδήποτε αποτελεσματικής πρωτοβουλίας, χειρισμού του θέματος από τον 2ο κατηγορούμενο, ο οποίος δεν είχε την ελευθερία των κινήσεων να διαχειρισθεί το θέμα ώστε να καταστραφεί η πυρίτιδα ή να εξαχθεί από την Κύπρο. Την απόφαση αυτή την απέκλειε η θέση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος επέμενε να παραμείνει το φορτίο στην Κύπρο» είπε.

Ακόμα αναφέρθηκε στη μη ποινική δίωξη του τότε Αρχηγού του ΓΕΕΦ Μπισμπίκα, του Ταξίαρχου Σοφιανίδη και άλλων που θα έπρεπε να εμφανιστούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στην καταστροφή του μοναδικού Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού της Κύπρου αλλά και στην «αποποίηση από το επίσημο κράτος των ευθυνών που υπείχε από την όλη εκφόρτωση και παραμονή στην Κύπρο για 2 ½ χρόνια του επικίνδυνου φορτίου».

Χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «πρωτοφανή που δεν έχει παρόμοια της στην ιστορία της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης» ο κ. Ευσταθίου είπε πως «η θέση του είναι ότι ο ενδεχόμενος βαθμός της υπαιτιότητας τους ήτο πολύ μεγαλύτερος και κυριαρχικός τόσο από τον 2ο κατηγορούμενο όσο και από τους άλλους κατηγορουμένους και ιδιαίτερα τους κατηγορουμένους 4 και 5».

Ο συνήγορος υπεράσπισης στην αγόρευση του ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου είπε επίσης πως στην όλη υπόθεση «το αίσθημα αδικίας δεν κυριαρχεί μόνο στις ψυχές των κατηγορουμένων» αλλά και στις ψυχές του κοινωνικού συνόλου.

Ένα άλλο ερώτημα συνέχισε ο κ. Ευσταθίου που εγείρεται για την υπόθεση είναι «μήπως γίνεται απόπειρα να ποδηγετήσει η δικαστική εξουσία με προσχηματικούς τρόπους».

Ο κ. Ευσταθίου σημείωσε επίσης ότι «η επιλογή του είδους της ποινής πρέπει να είναι τέτοια που θα πρέπει να υποδηλώνει απαρέσκεια για την μεθόδευση που επελέγη και εφαρμόστηκε με στόχο στην συγκάλυψη και την αποφυγή της τιμωρίας εκείνων οι οποίοι είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι της καταστροφής» και εισηγήθηκε στο δικαστήριο να μην «επιβληθεί στερητική της ελευθερίας ποινή με άμεση εκτέλεση, για να εκδηλώσει το Δικαστήριο την πλήρη απαρέσκεια του για την μεθοδολογία, η οποία επινοήθηκε με μοναδικό σκοπό, όχι μόνον την αποφυγή της τιμωρίας των ενόχων, αλλά και την ποδηγέτηση της Δικαστικής Εξουσίας».

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε και στις εφέσεις που καταχώρησε η Γενική Εισαγγελία στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον πρωτόδικων αποφάσεων του Κακουργιοδικείου σχετικά με την τραγωδία στο Μαρί και είπε ότι το Δικαστήριο πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό του, πρέπει να σταματήσει η ασυδοσία που παρατηρείται να επιλέγονται άνθρωποι εξιλαστήρια θύματα τα οποία να μπαίνουν στο κατηγορητήριο για να ικανοποιηθούν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας του Μαρί και στη συνέχεια να απαλλάσσονται.

Απαντώντας σε ορισμένα σημεία της αγόρευσης του κ. Ευσταθίου, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου είπε πως «δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι οι πραγματικοί ένοχοι δεν είναι κατηγορούμενοι και ότι αναζητήθηκαν εξιλαστήρια θύματα κάτι που αποτελεί προσβολή όχι μόνο προς τον Γενικό Εισαγγελέα αλλά και στο δικαστήριο που έχει εκδώσει την απόφαση του».

Είπε ακόμα ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε πως η Γενική Εισαγγελία, η Νομική Υπηρεσία και το Δικαστήριο κατέληξαν σε αποφάσεις για να παραπλανηθούν οι συγγενείς των θυμάτων και η κοινή γνώμη. Δεν δεχόμαστε να γίνονται αναφορές για συγκάλυψη και μεθόδευση και να εκτοξεύονται κατηγορίες εναντίον του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα» και κάλεσε την Υπεράσπιση «είτε να τις αποσύρει είτε να τις τεκμηριώσει».

Ο κ. Ευσταθίου δήλωσε ότι δεν αποσύρει τίποτε από αυτά που είπε και πρόσθεσε πως ό,τι είπε τα ανέφερε ώστε το δικαστήριο να μπορεί να κρίνει και να βγάλει την απόφαση του. Ταυτόχρονα σημείωσε πως δεν αμφισβητεί τίποτε από τα ευρήματα του δικαστηρίου.

Λόγω του προχωρημένου της ώρας ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Τεύκρος Οικονόμου όρισε την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013 ως ημέρα κατά την οποία ο Θανάσης Κορφιώτης, συνήγορος υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη θα αγορεύσει για μετριασμό της ποινής του πελάτη του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου ο Κώστας Παπακώστας κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης. Το Κακουργιοδικείο βρήκε επίσης ενόχους στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου και τους τελούντες σε διαθεσιμότητα Αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπο Χαραλάμπους και Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη.
alithia.com.cy

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Μαθήματα Κορανίου σε εκκλησία στο κατεχόμενο χωριό Μουσουλίτα


Μαθήματα Κορανίου παραδίδονται σε χριστιανική εκκλησία στο κατεχόμενο χωριό Μουσουλίτα, σύμφωνα με τουρκοκυπριακή εφημερίδα.

Σε ρεπορτάζ της, η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), αναφέρει ότι σε εκκλησία στο κατεχόμενο χωριό Μουσουλίτα, γίνονται μαθήματα Κορανίου, αφού όπως δήλωσαν οι κάτοικοι δεν έχουν τζαμί για να κάνουν τα μαθήματά τους εκεί.


Κατά τα λοιπά, ο τουρκοκυπριακός Τύπος επικεντρώνει στην «προεκλογική» εκστρατεία που διεξάγεται στα Κατεχόμενα εν όψει των «εκλογών» της 28ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αφρίκα» του «αντιφρονούντος» Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ, ο ηγέτης του «Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος – Ενωμένες Δυνάμεις» Οζκάν Γιορκαντζίογλου δήλωσε ότι έχει πρόθεση να συνεχίσει την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της «κυβέρνησης» Σιμπέρ, ενώ σε άλλο σημείο της, η «Αφρίκα» αναφέρει πως υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία ΑΚΠ πραγματοποιεί μυστικές συνομιλίες με τους Ελληνοκύπριους για το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων (περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου).

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Με τον συνασπισμό θα χάσει ο λαός», γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του «Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος» Ασίμ Ακάνσοϊ, δήλωσε ότι σε περίπτωση συνασπισμού μετά τις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου, αυτός που θα βγει χαμένος είναι ο «λαός».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) αναφέρει ότι ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, δήλωσε ότι το έγγραφο Ντάουνερ είναι χειρότερο από το σχέδιο Ανάν, προσθέτοντας ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, που το Εθνικό Συμβούλιο όρισε ως διαπραγματευτή στις συνομιλίες δήλωσε πως υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό.


elzoni.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...