Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Η κυπριακή Βουλή καλεί και πάλι τον Βγενόπουλο

Η κυπριακή Βουλή έστειλε νέες επιστολές προς τους Ανδρέα Βγενόπουλο, Ευθύμιο Μπουλούτα, Μιχάλη Ζολώτα, Κυριάκο Μάγειρα και Δημήτρη Σπανοδήμο για να παραστούν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Με την επιστολή αυτή προς τα πέντε πρώην ανώτατα στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας, η Βουλή ζητά να πληροφορηθεί κατά πόσο θα παραστούν ή όχι στη συνεδρίαση.

Οι κκ Βγενόπουλος και Μπουλούτας έχουν κληθεί να παραστούν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών στις 19 Νοεμβρίου, ενώ οι κκ Ζολώτας, Μάγειρας και Σπανοδήμος στις 20 του ίδιου μήνα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου συναντήθηκε με τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, και συζήτησαν τις νομικές πτυχές του ελέγχου, που διεξάγει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το Third Point θέλει την Ελληνική Τράπεζα

Πολύφερνη νύφη είναι η Ελληνική Τράπεζα για ορισμένους επίδοξους «μνηστήρες» hedge fund, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλευλεύθερος», λόγω της μη κάλυψης της έκδοσης νέου κεφαλαίου κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Το δηλωμένο ενδιαφέρον του αμερικανικού hedge fund Third Point στην Ελληνική Τράπεζα για απόκτηση κατ’ ελάχιστον μετοχικού κεφαλαίου της νέας έκδοσης αξίας 60 εκατ. ευρώ έως και το σύνολο της έκδοσης των 168 εκατ., που συνεπάγεται έως και πέραν του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, προκαλεί πανικό στους υφιστάμενους μετόχους, αναφέρει στο δημοσίευμα η κυπριακή εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την Τετάρτη μετέβη στην Κεντρική Τράπεζα η ανώτατη ηγεσία της Ελληνικής Τράπεζας για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα που τίθενται ενώπιον της και να θέσει το αίτημα, όπως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας που αφορά το 2015 μετατεθεί σε κατοπινό στάδιο.

Το όλο θέμα, καθώς επίσης και το αίτημα της Ελληνικής Τράπεζας για παράταση, συζητήθηκε διεξοδικά σε συνάντηση της ηγεσίας της Ελληνικής με τους εκπροσώπους της Τρόικας στην Κεντρική Τράπεζα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οικονομικοί παράγοντες, σχολιάζουν ότι αν υπάρξει άρνηση στον επίδοξο "μνηστήρα", πιθανώς να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα για την κάθοδο άλλων στην Κύπρο.

Το βάρος πλέον φαίνεται να πέφτει στους ώμους της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία με βάση την κείμενη νομοθεσία, είναι αυτή που θα ανάψει το πράσινο φως σε μια τέτοια επένδυση ή θα την απορρίψει.

Γέφυρα με Ελλάδα

Οι διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές αναμένουν την υλοποίηση της απόφασης της MSCI σχετικά με την Ελλάδα, τα ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), μεταξύ των οποίων το Paulson & Co του Τζον Πόλσον και το Third Point του Dan Loeb, έχουν προχωρήσει ήδη σε αγορές ελληνικών μετοχών, αναφέρει το δημοσίευμα, αναφέρει σχόλιο του Bloomberg.

Ο Πόλσον αγόρασε μετοχές της Alpha Bank στο τρίτο τρίμηνο στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, ενώ αγόρασε και warrants για να αποκτήσει 7,41 επιπλέον μετοχές για κάθε κοινή μετοχή που κατέχει.

Το Third Point ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα ίδρυε ένα ταμείο με επίκεντρο την Ελλάδα, ενώ ο χρηματοπιστωτικός όμιλος Fairfax Financial Holdings αγόρασε φέτος μετοχές στην Eurobank Properties Real Estate έναντι 164 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το μερίδιο του στο 42% από 19% και επίσης αύξησε το ποσοστό του στην εταιρεία Mytilineos Holdings στο 5,2%,.

Επίσης έβγαλε τα περισσότερα κέρδη από την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, πέρσι το Δεκέμβριο, χάρη στη δελεαστική τιμή που λάνσαρε η κυβέρνηση Σαμαρά.
Enhanced by Zemanta

Τα βρήκαν τελικά Hermes και Κυπριακές Αερογραμμές


Ως προσωρινά λήξασα χαρακτηρίζεται η διαφορά μεταξύ Hermes Airports και Κυπριακών Αερογραμμών, οι οποίες με γραπτό τους μήνυμα προ ολίγου ενημέρωσαν τις ...εμπλεκόμενες αρχές ότι η διαδικασία εφαρμογής του Δικαστικού Διατάγματος ακινητοποίησης του αεροσκάφους Airbus A 319 διακόπτεται. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Philenews, αυτό έγινε δυνατό μετά την καταβολή επιπρόσθετου ποσού 425.000 ευρώ σήμερα από τις Κυπριακές Αερογραμμές και προκαταρτική συμφωνία για επόμενες ενέργειες. Σε λίγο αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική πτήση του αεροσκάφους από πληρώματα των Κυπριακών Αερογραμμών και της ILFC, ώστε να παραδοθεί το αεροσκάφος.


philenews.com

Η αστυνομία Πάφου τσάκωσε ζεύγος Βιετναμέζων για διαρρήξεις και κλοπές


Στη σύλληψη ζεύγους από το Βιετνάμ προχώρησε η αστυνομία Πάφου για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, σε έρευνα που διενήργησαν μέλη του αστυνομικού σταθμού Πέγειας στην οικία που διαμένει το ζεύγος εντοπίστηκαν 7 κινητά τηλέφωνα, 2 φωτογραφικές μηχανές, και το χρηματικό ποσό των 2.865 ευρώ για τα οποία δεν έδωσαν ικανοποιητικές εξηγήσεις.


filoksenos.blogspot.gr

“Μέχρι και το μουστάκι θα σας ξυρίσει” η Hermes


Τώρα μας έπιασε ο προβληματισμός για το μονοπώλιο των αεροδρομίων; Γιατί κανείς δεν αντέδρασε στη σύμβαση που επέβαλαν Hermes-Σιακόλας;

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποκύψει στην Hermes. «Έκοψε» το κεφάλι της και βρήκε κάπου €400.000 για να πληρώσει την Hermesαλλιώς θα γινόταν ρεζίλι διεθνώς.

Η κατρακύλα

Που κατάντησε αλήθεια η εταιρία – σύμβολο της Κύπρου; Ο κύριος μέτοχος της, το κράτος, την έχει κάνει έρμαιο του οποιουδήποτε.

Κύριοι της κυβέρνησης βρήκατε μπροστά σας αυτό που υπερηφανευόσασταν ως μεγάλη επιτυχία: Το συμβόλαιο που δίνει το δικαίωμα στην Hermes να είναι «κράτος εν κράτει» και να ξεφτιλίζει τον Εθνικό Αερομεταφορέα.

Γιατί κανείς δεν αντέδρασε στη σύμβαση που επέβαλαν Hermes-Σιακόλας;

Τι έχετε τώρα να πείτε; Τώρα θυμηθήκατε το μονοπώλιο; Έπρεπε να δράσει ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να τηλεφωνήσει του Υπουργού Οικονομικών για να ανοίξει αμέσως το χρηματοκιβώτιο, ώστε ν` απελευθερωθεί το αεροπλάνο το οποίο μάλιστα θα επέστρεφε στην εταιρία από την οποία το νοικιάσαμε.

Τι έχετε να πείτε τώρα κύριοι της κυβέρνησης στον κ. Αντωνίου όπου ο άνθρωπος πρέπει το πρωί να έχασε το φως του όταν μάθαινε από τα ΜΜΕ ότι θα γίνει κατάσχεση αεροπλάνου;

Πως απαντάτε στον κ. Αντωνίου που δήλωσε ότι «η HERMES εκμεταλλεύτηκε πλήρως και μονομερώς την ισχύ που της παρέχει το μονοπωλιακό καθεστώς διαχείρισης των δύο αερολιμένων της Κύπρου, πλήττοντας καίρια με την συμπεριφορά της την αξιοπιστία των Κυπριακών Αερογραμμών και προκαλώντας τους τεράστιο οικονομικό πλήγμα»;

Ολοι τα έβλεπαν - κανείς δεν αντιδρούσε

Το 24Η είναι το μόνο Μέσο που έχει θέσει ερωτήματα για το μονοπωλιακό και προνομιακό καθεστώς της Hermes από την πρώτη στιγμή, όπου ήταν Πρόεδρος ο κ. Σιακόλας.

Θέσαμε τα πιο κάτω ερωτήματα:

-Πώς κατάφερε ο κύριος Σιακόλας και οι γύρω του να κτίσουν ένα αεροδρόμιο (Λάρνακας) με κόστος 200 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα απ’ όσα θα έπρεπε να στοιχίσει και που πήγαν αυτά τα λεφτά;

- Πώς είναι δυνατόν να μην αντιδρά η Επιτροπή Ανταγωνισμού, (για την οποία στο Μνημόνιο γίνεται ειδική αναφορά) στο μονοπώλιο του κ. Σιακόλα στα δυο μοναδικά Αεροδρόμια του τόπου;

Και δεν τίθεται μόνο θέμα για τις απαράδεκτα υψηλές χρεώσεις των φόρων αλά και στο γεγονός ότι όταν μπεις μέσα στα αεροδρόμια πάλι μονοπωλεί ο όμιλος Σιακόλα με τα προϊόντα του και όσους του προσφέρουν παρεμφερή οφέλη.

Αφήστε που πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν λόγω κόστους να πετάνε από τα Κατεχόμενα.

-Γιατί άραγε τέτοια "ασυλία"; Πού είναι το κράτος και το εποπτικό του έργο; Μήπως κάποιοι βάζουν πλάτες;

Από την αποκάλυψη που είχατε διαβάσει στο 24Η προέκυψαν ορισμένα συμπεράσματα και ερωτηματικά.

Κλειστά στόματα και ψεύδη

Η πρόεδρος της ΕΠΑ, Λουκία Χριστοδούλου τόνισε ότι δεν είχε καταγγελίες που να αφορά τα αεροδρόμια για το μονοπώλιο του κ. Σιακόλα και αυτεπάγγελτα δε μπορεί να επέμβει. Η έρευνα μας απέδειξε ότι όχι μόνο υπήρξε καταγγελία, αλλά και καταδίκη κατά της Hermes.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών, ενώ του έχει ζητηθεί να δώσει τη σύμβαση του αεροδρομίου που έχει υπογράψει το κράτος με τον κ. Σιακόλα, αρνείται ενώ υπάρχει καταδίκη της Hermes.

-Δύο χρόνια μετά από καταγγελία ξυλοδαρμού γιατί η αστυνομία δεν έχει επανέλθει;

-Γιατί ενώ υπάρχει παραδοχή από την Hermes σε δικαστήριο ότι γίνεται χρήση βίας από υπαλλήλους της δεν έχει παρέμβει το κράτος;

-Γνωρίζουν σε καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου η Hermes δεν έκανε έφεση; Μήπως γνωρίζουν ότι όσα κάνουν είναι παράνομα;

-Πως γίνεται να μην προχωράει σε επαναδιαπραγμάτευση το κράτος;

Πως ανέχονται τον όρο που επέβαλε η πλευρά Ηermes- Σιακόλα να πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία πέναλτι εάν αυξάνονται οι πτήσεις από τα κατεχόμενα;

-Οταν τα γράφαμε μας χαρακτήριζαν τρελούς, τώρα που επιβεβαιωθήκαμε για το πως λειτουργεί η συγκεκριμένη εταιρεία τι έχουν να πουν;

Αρα δικαίως αυτή η συμπεριφορά θυμίζει την αξέχαστη ελληνική ταινία «Θαλασσιές Χάντρες» και την μοναδική ατάκα του Γιάννη Βογιατζή στον Φαίδωνα Γεωργίτση

"Αυτή μέχρι και μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις. Να μου το θυμηθείς".

24h.com.cy

Αναπομπή του νόμου για μείωση των ενοικίων από τον Πρόεδρο


Την απόφαση του για αναπομπή του νόμου για μείωση των ενοικίων και εμπορικών καταστημάτων εξέφρασε... ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Για την απόφαση του Προέδρου έχει ενημερωθεί και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο νόμος θεωρήθηκε ως αντισυνταγματικός.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή ψήφισε το νόμο στις 17 Οκτωβρίου με 31 ψήφους υπέρ, με μία ψήφο εναντίον και με 20 αποχές.
alithia.com.cy

Κύπρος: Ζήτησε παράταση από την τρόικα η Ελληνική Τράπεζα


Κρίσιμη συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής τράπεζας είχαν στην Κεντρική Τράπεζα, οι τεχνοκράτες της τρόικας στο πλαίσιο της...δεύτερης αξιολόγησης της πορείας εφαρμογής του κυπριακού μνημονίου.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης είναι η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από κυπριακής πλευράς τέθηκε θέμα για παράταση του χρόνου ανακεφαλαιοπόιησης. Οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε 294 εκ. ευρώ με βάση το ακραίο σενάριο της PIMCO. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 258 εκ.
alithia.com.cy

Παραλίμνι: Βρήκε €2,500 στο δρόμο


Ποσό 2.500 ευρώ, το οποίο βρήκε στο δρόμο, παρέδωσε στην Αστυνομία ένας 49χρονος.

Όπως αναφέρεται σε αστυνομική ανακοίνωση, γύρω στις 11 σήμερα το πρωί μετέβη στον Αστυνομικό Σταθμό Παραλιμνίου 49χρονος, ο οποίος παρέδωσε στα μέλη της Αστυνομίας το χρηματικό ποσό των €2,500, το οποίο εντόπισε στο έδαφος σε περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου.

Το χρηματικό ποσό τέθηκε υπό φύλαξη και γίνονται εξετάσεις για εντοπισμό και παράδοση στον κάτοχο του.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Διαψεύδονται οι πληροφορίες για επιστολή διαμαρτυρίας Ντάουνερ στην Κομισιόν

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο δήλωσε ότι, αντίθετα, ο διεθνής οργανισμός χαιρετίζει τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κυπριακό.
Ανέφερε ακόμα ότι κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επωφεληθεί από την τακτική παρουσία του αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διορίζεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για να συνδράμει στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα και της ομάδας του στην Κύπρο.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι η διάδοση ανακριβών πληροφοριών είναι αχρείαστη σε αυτό το στάδιο των συνομιλιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευση του διεθνούς οργανισμού να βοηθήσει τις δύο πλευρές στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης που θα τερματίζει τη διαίρεση του νησιού.

Τις πληροφορίες διέψευσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της αντιπροσωπείας της στην Κύπρο, η οποία δήλωσε ότι ο Μπαρόζο δεν έχει λάβει οποιαδήποτε επιστολή από τον ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς απόψε για το θέμα επανέλαβε την προηγούμενη δήλωσή του: «Ουδέν σχόλιο».

Κατάσχεση αεροσκάφους των Κυπριακών Αερογραμμών

Για χρέη στην Hermes Airports


Σε κατάσχεση αεροπλάνου των Κυπριακών Αερογραμμών προέβη η εταιρεία Hermes Airports, που διαχειρίζεται τα δύο διεθνή αεροδρόμια στην Κύπρο, λόγω χρεών της εταιρίας. Η κατάσχεση έγινε ύστερα από χθεσινοβραδινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Hermes, που εξετάζει τις οφειλές των Κυπριακών Αερογραμμών, οι οποίες ανέρχονται στα 4 εκατομμύρια ευρώ. 

Το αεροσκάφος τύπου Airbus A319-100 είχε ενοικιαστεί από τις Κυπριακές Αερογραμμές και φαίνεται πως θα επιστρεφόταν στην ιδιοκτήτρια εταιρία, αύριο, με τη λήξη του συμβολαίου ενοικίασής του.

Η Hermes Airports αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα για την κατάσχεση του αεροπλάνου ενώ οι Κυπριακές Αερογραμμές συγκάλεσαν έκτακτη διάσκεψη Τύπου «για τη διαφορά με την Hermes Airports».

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Στο μικροσκόπιο της τρόικας επτά καίρια ζητήματα για τις κυπριακές τράπεζες

Oύτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά επτά ζητήματα που αφορούν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου με το κλιμάκιο της τρόικας.

Τα ζητήματα που συζητήθηκαν είναι τα εξής:

- Η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
- Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις συνεργατικές τράπεζες, όσον αφορά στην αναδιάρθρωσή τους και στη διαδικασία ολοκλήρωσης των συγχωνεύσεων.
- Τα στοιχεία για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
- Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
- Η παρακολούθηση της δανειακής επιβάρυνσης των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων.
- Οι εποπτικές δραστηριότητες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
- Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του χρηματοοικονομικού διαμεσολαβητή, ώστε να περιλαμβάνει διαμεσολάβηση παραπόνων που αφορούν στην αναδιάρθρωση χορηγιών.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, σήμερα πραγματοποιήθηκε από την τρόικα μια γενική ανασκόπηση στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου σημειώθηκε μεγαλύτερη ανάλυση επί των επτά προαναφερθέντων θεμάτων.
Αύριο Τετάρτη θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου με το κλιμάκιο της τρόικας, προκειμένου να εξεταστούν τεχνοκρατικής φύσεως ζητήματα, με επίκεντρο την Τράπεζα Κύπρου και τις συνεργατικές τράπεζες.

Hourican (CEO Τρ. Κύπρου): Μεγάλη πρόκληση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια - Μόνο αν το ζήτημα αντιμετωπιστεί, θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών - Πρέπει να γίνει δουλειά για την αναδιάρθρωση της τράπεζας - Τετ α τετ με Αναστασιάδη
"Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν μία μεγάλη πρόκληση όχι μόνο για την Τράπεζα Κύπρου αλλά και διεθνώς", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου John Hourican, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου μετά τη συνάντηση του ΔΣ της τράπεζας με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.

Ο Ιρλανδός τραπεζίτης, αφού χαρακτήρισε εποικοδομητική και χρήσιμη τη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι "ενώπιον μας έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, όχι μόνο της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου".

"Δεν θα έπαιρνα τη δουλειά αν θεωρούσα πως δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τη διαφορά όχι μόνο για την τράπεζα αλλά και για τη χώρα", τόνισε ο Ιρλανδός τραπεζίτης, σύμφωνα με το Stockwatch.

Κληθείς να αναφερθεί στις κύριες προκλήσεις της αποστολής του και ειδικότερα για το θέμα του διαχωρισμού της τράπεζας, ο Hourican σημείωσε ότι "είναι πολύ νωρίς να πούμε ποια ακριβώς θα είναι η λύση στο θέμα του διαχωρισμού".

"Όμως, τα προβλήματα είναι σαφή, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί όχι μόνο εγχώρια, αλλά και διεθνώς. Αυτό πρέπει να επιλυθεί ούτως ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους καταθέτες. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση που έγινε στην Κύπρο και στην Τράπεζα Κύπρου και αν και τα προβλήματα είναι ξεκάθαρα, οι λύσεις δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί", διευκρίνισε.

www.bankingnews.gr

Τούρκος πρώην πρέσβης στα κατεχόμενα: Η Κύπρος «βιάστηκε» απ' την Τουρκία!

«Όσο ήμουν εκεί αισθανόμουν σαν Βρετανός αποικιοκράτης», παραδέχθηκε σε άρθρο του στην  Daily News

Εκπλήσσοντας τους πάντες, ο Τούρκος πρώην πρέσβης στα κατεχόμενα, παραδέχθηκε πως η  Κύπρος «βιάστηκε» απ' την Τουρκία, ενώ έκανε λόγο για «αυταρχισμό και δικτατορία».

Ειδικότερα, ο κ. Yusuf Kanli Hurriyet, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Daily News, υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι της κατεχόμενης Κύπρου χαρακτηρίζονται ως ένα φτωχό κορίτσι από την Ανατολία το οποίο κακοποιήθηκε σεξουαλικώς από μια στρατιά ανδρών «για το καλό της» και το οποίο δεν μπορεί να αποκαλύψει το κακό που υπέστη προκειμένου να μην χαλάσει το δήθεν καλό κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών . Χαρακτηριστικά αναφέρει πως η Τουρκοκυπριακη πλευρα του νησιού έχει καταστεί πλέον κάτι σαν αποικία της Τουρκίας

Ο Πρώην πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα παραδέχτηκε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του αισθανόταν σαν Βρετανός αποικιοκράτης. Πέρα από τις διαδηλώσεις μπροστά στην τουρκική πρεσβεία από ακροδεξιούς Τουρκοκυπρίους, οι «πολίτες της ΤΔΒΚ» κατέβηκαν στους δρόμους δύο φορές προκειμένου να διαδηλώσουν εναντίον της αυταρχικής και δικτατορικής συμπεριφοράς της Τουρκίας απέναντί τους και την αλαζονική γλώσσα του Τουρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν προς τους Τουρκοκυπρίους. Καταλήγει τονίζοντας πωςη μόνη λύση για τους Τουρκοκυπρίους  είναι ο συμβιβασμός με τους Ελληνοκυπρίους. 
Enhanced by Zemanta

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius Regio από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

Στα πλαίσια της έναρξης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio το οποίο χρηματοδοτείται από το ΙΔΕΠ (Ίδρυμα Δια Βίου Μάθησης) και που έχει ως στόχο την ανάλυση δεδομένων του σχολικού εκφοβισμού στις περιοχές Πάφου και Αθήνας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ομιλία του προγράμματος στο Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου με ομιλήτρια τη Λέκτορα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου μας κ. Όλγα Σολομώντος Κουντούρη, με θέμα «Ο εκφοβισμός και οι μορφές του».

Παραυρέθηκαν εκπαιδευτικοί και μαθητές από σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της επαρχίας Πάφου. Η ομιλία αυτή αποτελεί και την έναρξη του διετούς προγράμματος στο οποίο θα γίνουν ερευνητικές μελέτες σε καθηγητές και μαθητές, θα διοργανωθούν κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σεμινάρια, συναντήσεις εργασίας, διαλέξεις, ημερίδες και συνέδριο. Παράλληλα οι φορείς από Ελλάδα και Κύπρο θα αναπτύξουν δικτυακό τόπο στον οποίο θα παρουσιάζονται οι δράσεις και η πορεία του έργου. Παρόντες στην εναρκτήρια ομιλία ήταν και οι υπόλοιποι φορείς του προγράμματος, ο επαρχιακός επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Ιωάννης Ευθυμίου και ο διευθυντής του Λυκείου Κύκκου Όμηρος Ομήρου οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό, η βοηθός διευθύντρια του Α’ Λυκείου Πάφου Φοίνη Χριστοδούλου και η ερευνητική συνεργάτης Ανδρονίκη Γώγου.

Κι άλλο σεισμογραφικό σκάφος στην κυπριακή ΑΟΖ

Πρόκειται για το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό «PRINSESS» της GCC Veritas, το οποίο προγραμματίζεται ότι για τους επόμενους τρεις μήνες, θα διεξάγει λεπτομερείς τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στο τεμάχιο «9»

Δεύτερο σεισμογραφικό σκάφος ξεκινά από σήμερα, Τρίτη, τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ σύμφωνα με τη κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Πρόκειται για το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό «PRINSESS» της GCC Veritas, το οποίο προγραμματίζεται ότι για τους επόμενους τρεις μήνες (μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου), θα διεξάγει λεπτομερείς τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στο τεμάχιο «9», που έχει παραχωρηθεί στη κοινοπραξία Ιταλών και Κορεατών ΕΝΙ- KOGAS.

Αυτό δείχνει ότι το πρόγραμμα της ΕΝΙ προχωρά ταχύτατα και οι προγραμματιζόμενες έξι γεωτρήσεις στα επόμενα δύο χρόνια προχωρούν για υλοποίηση, γεγονός που μπορεί να προσθέσει σημαντικά στον ρόλο της Κύπρου σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, να συμβάλει σε θετικές οικονομικές εξελίξεις και κυρίως να  ενισχύσει και το μέγεθος και τον ρόλο του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό.

Το γεγονός ότι το ειδικό σκάφος έρχεται με σκοπό να δώσει λεπτομερείς σεισμογραφικές πληροφορίες σε σχέση με το «9», δείχνει επίσης ότι η προσοχή και της ΕΝΙ στρέφεται στην περιοχή όπου αναμένεται να βρεθεί το μεγαλύτερο κοίτασμα της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις και επιστημονικά δεδομένα. Οι έρευνες του «Princess» θα καταδείξει τα σημεία που θα επιλέξει η ENI για τις πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις αλλά ενδεχομένως και άλλους «στόχους».

Ταυτόχρονα συνεχίζει τις δικές του τρισδιάστατες έρευνες το άλλο υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος, το επίσης νορβηγικό «RAMFORM SOVEREIGN» της PGS, το οποίο πραγματοποιεί επίσης τρισδιάστατες έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ τον τελευταίο μήνα οι έρευνές του επικεντρώνονται μεθοδικά στα τεμάχια «2» και «3» τα δικαιώματα των οποίων ανήκουν επίσης στην κοινοπραξία ENI-KOGAS.

Βίντεο: Ξέθαψαν γυναίκα που θεωρούν... Αγία!

Εννέα μοναχές και η ηγουμένη της Μονής Ηρακλειδίου έστησαν ολονύκτια επιχείρηση στο νεκροταφείο του χωρίου Λάσα της Πάφου...

Μια απίστευτη ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας στην Κύπρο.

Εννέα μοναχές και η ηγουμένη της Μονής Ηρακλειδίου έστησαν ολονύκτια επιχείρηση στο νεκροταφείο του χωρίου Λάσα της Πάφου και ξεθαψαν οστά γυναίκας που θεωρούν... Αγία.

Το σχέδιο τους τέθηκε σε εφαρμογή χθες, λίγο μετά που νύχτωσε.

Μετέβησαν στο κοιμητήριο εξοπλισμένες με γεννήτρια, φως, φτυάρια και τσάπες και, αφού μετακίνησαν τη μαρμάρινη πλάκα του τάφου, άρχισαν να σκάβουν, μέχρι που βρήκαν τα οστά.

Η επιχείρησή τους έγινε αντιληπτή από κατοίκους του χωριού, οι οποίοι ειδοποίησαν την αστυνομία. Μέλη της δύναμης έσπευσαν στην περιοχή και εντόπισαν τις μοναχές και την ηγουμένη, τις οποίες οδήγησαν για ανάκριση σε αστυνομικό σταθμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα οστά ανήκουν σε γυναίκα που ήταν μοναχή της Μονής Ηρακλειδίου.





  pafospress.com

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Νέος έλεγχος της Τρόικας

Κλιμάκια της τρόικας, που βρίσκονται στην Κύπρο, από χθες, αρχίζουν αύριο σειρά ελέγχων για το βαθμό εφαρμογής της δανειακής σύμβασης, με την κυπριακή κυβέρνηση να είναι βέβαιη, πως και αυτή τη φορά θα περάσει τις εξετάσεις.

Νωρίς αύριο το πρωί οι επικεφαλής των κλιμακίων της Τρόικας θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, όταν ρωτήθηκε για τη νέα επισκόπηση της προόδου υλοποίησης του Μνημονίου,εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και η δεύτερη αξιολόγηση της Τρόικας θα είναι εξίσου σημαντική και ευνοϊκή για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος αντιμετωπίζει τις μνημονιακές της υποχρεώσεις.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε να πει ποιά θα είναι η στάση της Κυβέρνησης στην εμμονή της Τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις.«Θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε πού επικεντρώνεται ο διάλογος με την τρόικα και πώς προχωρούμε γενικότερα,» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ρουμάνος ο εξαφανισμένος Μπεν

Η κυπριακή αστυνομία εντόπισε τον νεαρό, ο οποίος έμοιαζε εκπληκτικά στον μικρό Μπεν, που είχε εξαφανιστεί το 1991.
Τελικά από την ανάκριση προέκυψε ότι πρόκειται για Ρουμάνος που δεν έχει σχέση με Ρομά.

Ο νεαρός εξέφρασε έκπληξη για την ιστορία και ανέφερε πως οι δύο γονείς του βρίσκονται στη Ρουμανία και αυτός ήρθε στη Κύπρο για δουλειά.

Η ιστοσελίδα tothemaline.com δημοσίευσε μια φωτογραφία του, που φοράει ρούχα ανάλογα με εκείνα στο video.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Η Ελληνική Τράπεζα να μείνει σε κυπριακά χέρια

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι πρώτιστο ενδιαφέρον της Εκκλησίας είναι να σωθεί η Ελληνική Τράπεζα και να παραμείνει σε κυπριακά χέρια.

Τόνισε επίσης ότι δεν απασχολεί την Εκκλησία το ενδεχόμενο να μειωθούν τα ποσοστά της στην Ελληνική.

Ο Μακαριότατος, είχε κληθεί να σχολιάσει πληροφορίες για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής από ευρωπαϊκά ταμεία.

Ο ίδιος είπε ότι αν διαπιστώσει προσπάθεια άλωσης, κατά την έκφρασή του, της Ελληνική Τράπεζας, η Εκκλησία δεν θα διστάσει να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

capital.gr

Άγρια συμπλοκή στην Κάτω Πάφο. 12 πρόσωπα έσπασαν στο ξύλο δύο Βρετανούς

Έπεσε το ξύλο της αρκούδας στην Κάτω Πάφο.

Στη σύλληψη τριών προσώπων για υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος προχώρησε η αστυνομία Πάφου.

Όπως κατήγγειλαν στην Αστυνομία, 20χρονος και 17χρονος από τη Βρετανία, μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, γύρω στις 11:50 μ.μ. χθες, ενώ βρίσκονταν σε περιοχή της Κάτω Πάφου, 12 περίπου πρόσωπα, τους επιτέθηκαν με γροθιές και κλοτσιές.

Οι παραπονούμενοι μετέβησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου όπου διαπιστώθηκε ότι έφεραν εκδορές και εκχυμώσεις σε διάφορα μέρη του σώματος τους, καθώς και κάταγμα ρινός.

Σε σχέση με την υπόθεση, η αστυνομία προχώρησε τα ξημερώματα στη σύλληψη τριών προσώπων, με δικαστικά εντάλματα, δύο από τη Βρετανία και ένα Ε/κ, οι οποίοι τέθηκαν υπό κράτηση. Το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων διερευνά την υπόθεση.

filoksenos.blogspot.gr

ΒΙΝΤΕΟ- Τι λέει η κυπριακή αστυνομία για τον Μπεν

Η κυπριακή αστυνομία αναζητά τον Μπεν μετά από ειδοποίηση της Ιντερπόλ Ελλάδας, που ζητά να εξετασθούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Μπεν Νίνταν είναι πιθανόν να βρίσκεται στην Κύπρο.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΔΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, δήλωσε ότι η υπόθεση βρίσκεται σε επίπεδο ερευνών, ενώ, όπως είπε, έχουν ενημερωθεί και υπηρεσίες που ασχολούνται με τις πληροφορίες.

Πρόσθεσε, μάλιστα ότι έρευνες γίνονται και σε χώρους που διαμένουν ή συχνάζουν Ρομά.
Δείτε το βίντεο:

Στην Κύπρο οι έρευνες για τον Μπεν

Μήνυμα από την Ιντερπόλ έλαβε η κυπριακή αστυνομία με το οποίο ζητείται να εξεταστούν οι πληροφορίες ότι ο Μπεν Νίνταμ, που εξαφανίστηκε πριν από 22 χρόνια στην Κω, όταν ήταν ενάμιση έτους, είναι πιθανό να βρίσκεται στην Κύπρο.

Οι πληροφορίες στηρίζονται σε βίντεο που τράβηξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κω, το περασμένο Πάσχα, σε εκκλησία στη Λεμεσό, στο οποίο εμφανίζεται ένας νεαρός που μοιάζει εκπληκτικά με το σκίτσο που έχει φτιάξει η Σκότλαντ Γιάρντ, για τον εικοσιτετράχρονο σήμερα Μπεν.

Ο νεαρός εμφανίζεται στο βίντεο με τους γονείς του, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι Ρομά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης είπε ότι η υπόθεση βρίσκεται στα πολύ αρχικά στάδια διερεύνησης και ότι έχουν ήδη κινητοποιηθεί όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα. Πρόσθεσε ότι οι έρευνες θα αρχίσουν από τη Λεμεσό και ίσως να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές και ότι αν χρειαστεί θα ζητηθούν επιπρόσθετες διευκρινίσεις από την Ιντερπόλ.

"Το σημαντικό", είπε ο κ. Αγγελίδης," είναι οι όποιες πληροφορίες να εξεταστούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα".

Πηγή: newsit.gr

Λεμεσός: Βούτηξε τα φακελάκια του γάμου… και το ΄σκασε

Ευφάνταστη ληστεία χθες βράδυ στη Λεμεσό. Άγνωστο πρόσωπο άρπαξε τα «φακελάκια» του γάμου και… εξαφανίστηκε. 


Συγκεκριμένα, κατά τις 8.30 μ.μ., άγνωστος φορώντας γυναικείο καλσόν στο κεφάλι και σκούφο για να κρύψει τα χαρακτηριστικά του, μπήκε στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου όπου λάμβανε χώρα η γαμήλια δεξίωση, βούτηξε το κουτί με τα «φακελάκια» του γάμου και το έσκασε από τον παραλιακό πεζόδρομο.

Αμέσως κλήθηκε η αστυνομία, για να εντοπίσει τον δράστη, δίχως αποτέλεσμα όμως. Στη συνέχεια, λήφθηκαν καταθέσεις από τους παρευρισκόμενους κι οι έρευνες για τον δράστη συνεχίζονται.

Ν. Αναστασιάδης: Χρέος μας η απελευθέρωση της Κύπρου

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ανέφερε πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλης αποτυχίας, ούτε και απώλειας άλλου χρόνου»

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε σημερινή του ομιλία ανέφερε πως «είμαστε χρεωμένοι από την Ιστορία να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μίαν ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο» και «αυτό το χρέος προς την πατρίδα και τους ήρωές μας δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ανέφερε πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλης αποτυχίας, ούτε και απώλειας άλλου χρόνου».

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε πως «η όποια νέα διαδικασία θα πρέπει να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών. Η οποιαδήποτε νέα διαδικασία θα παραμείνει ασφαλώς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης βασισμένης στις Συμφωνίες Κορυφής, στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και στις ομόφωνες Αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου».

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Έτοιμος για ειλικρινή συνεργασία με τον Ν. Αναστασιάδη δηλώνει ο Π. Δημητριάδης

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε ότι το δημόσιο συμφέρον και η έξοδος της χώρας από την οικονομική κρίση επιβάλλουν την αποκατάσταση των θεσμικών σχέσεων του ιδίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σε συνέντευξη του στο ΡΙΚ, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι πρότεινε συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και διαβεβαίωσε ότι η πρόθεσή του για συνεργασία είναι ειλικρινής.

Σε ερώτηση εάν εκτιμά ότι τα πράγματα μπορεί να φτάσουν στα άκρα, ευχήθηκε να μην συμβεί κάτι τέτοιο, υποδεικνύοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις.

Οι δηλώσεις του κ. Δημητριάδη έγιναν υπό τη σκιά της αστυνομικής έρευνας σχετικά με το συμβόλαιο με τον οίκο «Αλβαρεζ και Μαρσάλ», για το οποίο ο ίδιος διατύπωσε δημόσια καταγγελία ότι υπεκλάπη και δημοσιοποιήθηκε παράνομα. Μια παράλληλη πτυχή του θέματος είναι η καταγγελία ότι το συμβόλαιο προχρονολογήθηκε για να παραπλανηθεί το δ.σ. της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κύπριος κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι «δημιουργείται ντόρος» ως μέρος των πιέσεων προς τον ίδιο για να παραιτηθεί.Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα είπε ότι τα πράγματα για την Τράπεζα Κύπρου μπαίνουν σε τροχιά σταθεροποίησης, ενώ για το Συνεργατισμό εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει να αναδιοργανωθεί.

Τέλος, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέου κουρέματος καταθέσεων, από τη στιγμή που τηρείται το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Ε.Ε σε Κύπρο: " Αρχίστε τις συνομιλίες για Κυπριακό και βλέπουμε"

President of the European Commission, Jose Man...
Jose Manuel Barosso
(Photo credit: London Summit)

«Εσείς αρχίστε τις απευθείας συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και εμείς στη συνέχεια θα εξετάσουμε το αίτημα σας για ενισχυμένη εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία». 


Το μήνυμα αυτό έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας " Ο Φιλελεύθερος" ο Ζ. Μ. Μπαρόζο προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καθιστώντας σαφές ότι αυτό που προέχει για τις Βρυξέλλες είναι η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και ότι το ενδεχόμενο ενισχυμένης εμπλοκής της Ε.Ε. στη διαδικασία, θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο και αναλόγως των εξελίξεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Μπαρόζο «δεν είπε ούτε ναι, αλλά ούτε και όχι» στον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά άφησε τη Λευκωσία να αναμένει στο ακουστικό της, διασυνδέοντας το θέμα με την «άμεση» επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μπαρόζο που συναντήθηκε χθες στη βελγική πρωτεύουσα με τον Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, έθεσε την ανάγκη «επείγουσας» επανέναρξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, ενώ αναγνώρισε τους λόγους που οδήγησαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζητήσει ενισχυμένη εμπλοκή της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να καθίσταται σαφές ότι οι όποιες προτάσεις για λύση, είναι συμβατές με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να πάρει σαφή θέση επί του αιτήματος Αναστασιάδη, παραπέμποντας την εξέταση του θέματος μετά την έναρξη των απευθείας συνομιλιών.

Άλλη έγκυρη κοινοτική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μπαρόσο αλλά και τον κ. Βαν Ρομπάι για τα εμπόδια που προκαλεί η τουρκική πλευρά στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, επιχειρώντας να διαστρεβλώσει τη βάση των συνομιλιών. Ο κ. Μπαρόσο έδειξε να κατανοεί τις θέσεις Αναστασιάδη, αλλά επεσήμανε και πάλι την ανάγκη άμεσης επανέναρξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Στη διάρκεια των συζητήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η Λευκωσία είναι έτοιμη για προώθηση των παγωμένων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων «Θεμελιώδη Δικαιώματα» και «Δικαιοσύνη» (23 και 24), στο πλαίσιο της πρότασης που έχει ήδη υποβάλει και στην οποία περιλαμβάνεται και το ζήτημα επιστροφής της Αμμοχώστου. Η πρόταση για την Αμμόχωστο τέθηκε από τον κ. Αναστασιάδη και προς την Άνγκελα Μέρκελ και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κύπρου η ανταπόκριση της Γερμανίδας Καγκελαρίου ήταν «ιδιαίτερα θετική».


Πηγή:www.capital.gr
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

“Η κυβέρνηση της Κύπρου θα εφαρμόσει πιστά το Μνημόνιο”

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε εν όψει της αυριανής άφιξης στην Κύπρο κλιμακίου της τρόικας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και λιτότητας που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου.

Το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να παραμείνει στην Κύπρο μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου.

Αναφερόμενος στην διαδικασία αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος από την τρόικα, ο κ. Γεωργιάδης, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η έκθεσή τους θα είναι θετική, καθώς καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια και έχει σημειωθεί πρόοδος τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στα δημοσιονομικά.

«Θεωρώ ότι είμαστε σε τροχιά υλοποίησης όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και αν υπάρχουν οποιαδήποτε ζητήματα που θα εγερθούν θα τα συζητήσουμε και θα τα αντιμετωπίσουμε», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Όσον αφορά τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται στην οικονομία, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας και αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης που ανέλαβαν ξένοι εμπειρογνώμονες για εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας».

Πρόσθεσε ότι μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί η νέα επιδοματική πολική του κράτους, ενώ για την ιδιωτικοποιήσει των ημικρατικών οργανισμών είπε πως οι πρόνοιες του μνημονίου είναι ξεκάθαρες

Αναμένεται, πρόσθεσε, η μελέτη των εμπειρογνωμόνων, στην οποία θα βασιστεί η λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Μέχρι το τέλος του έτους, πρόσθεσε, πρέπει να ξεκαθαρίσει το πλάνο και οι επιδιώξεις για συγκεκριμένους οργανισμούς, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μετοχοποίησης και αποκρατικοποίησης.

«Πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση αυτής της προοπτικής επειδή είναι πάρα πολύ σημαντική για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Την Παρασκευή η συνάντηση Αναστασιάδη με Μπαρόζο και Ρομπαϊ

Βασικό θέμα συζήτησης η αναβάθμιση της παρουσίας της ΕΕ στη διαδικασία της επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού

Kοινή συνάντηση με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα έχει την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Βασικό θέμα συζήτησης στην τριμερή αυτή συνάντηση θα είναι η αναβάθμιση της παρουσίας της ΕΕ στη διαδικασία της επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Όπως επισήμαναν διπλωματικές πηγές της Κύπρου, από κυπριακής πλευράς στόχος είναι να οριστεί ένα πρόσωπο "σοβαρό και ορατό" που θα μπορεί να συμβάλει τη διαδικασία και θα βοηθά στην παρακολούθηση της τήρησης του κοινοτικού κεκτημένου.

Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης θα έχει κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο, στην οποία τα θέματα που θα κυριαρχήσουν θα είναι εκείνα της οικονομίας. Θα προετοιμαστεί και η επίσκεψη του κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου στις 26 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συνεδριάσει από κοινού με το Κολλέγιο των Ευρωπαίων Επιτρόπων, μετά από

Αυτοκίνητο "βούτηξε" από την Πέτρα του Ρωμιού στην Πάφο


Κόκκινος συναγερμός το πρωί στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, μιας και αυτοκίνητο "βούτηξε" στην Πέτρα του Ρωμιού.

Μέλη της Αστυνομίας που ειδοποιήθηκαν γύρω στις 11:30 το πρωί και έσπευσαν στην περιοχή, αντίκρισαν αυτοκίνητο σε γκρεμό σε σημείο του παλαιού δρόμου Λεμεσού – Πάφου.

Το όχημα εντοπίστηκε μέσα στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο οδηγός του αυτοκινήτου είναι νεκρός, ενώ η Αστυνομία δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο της αυτοκτονία.

Στη σκηνή έσπευσαν από την πρώτη στιγμή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που διεξάγουν έρευνες και εξετάσεις στο σημείο.



filoksenos.blogspot.gr

Διορισμοί "έκπληξη" για την Προεδρία σε Cyta και ΡΙΚ


Δύο γενικοί διευθυντές υπουργείων αναλαμβάνουν τους 2 ημικρατικούς.
Το υπουργικό συμβούλιο διόρισε σήμερα τον Χρήστο Πατσαλίδη, γενικό διευθυντή του υπουργείου οικονομικών πρόεδρο του ΔΣ της Cyta και τον Αλέκο Μιχαηλίδη γενικό διευθυντή του υπουργείου συγκοινωνιών πρόεδρο ΔΣ του ΡΙΚ.

Ερωτηθείς αν ο διορισμός των νέων Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων ΡΙΚ και ΑΤΗΚ είναι προσωρινός, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αν το αποφασίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με βάση τη νέα νομοθεσία που υπάρχει για αντικατάσταση των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, τότε (η απόφαση για αντικατάσταση) θα έρθει με το πλήρωμα του χρόνου».

Τέλος, κληθείς να πει αν έχουν αντικατασταθεί και τα μέλη των πιο πάνω Διοικητικών Συμβουλίων τα οποία έχουν, επίσης, δώσει παραίτηση, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι«το Υπουργικό Συμβούλιο αντικατέστησε τους επικεφαλής για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτοί οι δύο ημικρατικοί οργανισμοί».
24h.com.cy

Κύπρος: Ευρωπαϊκά κονδύλια για επανεκκίνηση της οικονομίας


Περίπου 874 εκατ. ευρώ θα λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία από τα διαρθρωτικά ταμεία που διαθέτει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. για την περίοδο... 2014 - 2020, τα οποία θα διατεθούν, κατά κύριο λόγο, για την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.

Αυτό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια ημερίδας για τα διαρθρωτικά ταμεία 2014 - 2020 με εμπειρίες από την Κύπρο και τη Γερμανία, που διοργάνωσε το Κυπριακό Σωματείο Διαχείρισης Έργων, την Τετάρτη, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Κύπρος: Νέα σχέδια απασχόλησης από Υπουργείο Εργασίας


Στο πλαίσιο των προσπαθειών για ενίσχυση της απασχόλησης, το υπουργείο Εργασίας προωθεί τρία νέα σχέδια. 

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, τον επόμενο μήνα θα επανέλθει το σχέδιο για τους άνεργους επιστήμονες, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Με το σχέδιο είπε απασχολήθηκαν 2,5 χιλιάδες άνεργοι πτυχιούχοι.

Το δεύτερο σχέδιο κινείται στον ίδιο ορίζοντα με αυτό των πτυχιούχων, αλλά αφορά αποφοίτους λυκείων.

Το τρίτο σχέδιο αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν μέχρι τέσσερις υπαλλήλους. Στο πλαίσιο του σχεδίου, το κράτος θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει το 70% του κόστους για ένα υπάλληλο της επιχείρησης.
alithia.com.cy

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Λευκωσία: Σε ιρλανδό τραπεζίτη ανέθεσαν την ανασυγκρότηση της Τράπεζας Κύπρου

Τον Ιρλανδό τραπεζίτη Τζον Πάτρικ Χούρικαν διόρισε ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας. 


Ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρει ότι ο διορισμός τού διευθύνοντος συμβούλου, υπήρξε μία από τις βασικές προτεραιότητές του, ενώ ο πρόεδρός του Κρίστης Χασάπης ανέφερε ότι ο νέος εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας είναι ένας δυναμικός, έμπειρος και αναγνωρισμένος επαγγελματίας από τον διεθνή τραπεζικό τομέα «που είναι σε θέση να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Συγκρότημα». 

«Αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση ότι υπό τη διεύθυνσή του και σε στενή συνεργασία με το ΔΣ, θα ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Συγκροτήματος, συμβάλλοντας θετικά στα οικονομικά δρώμενα του τόπου» πρόσθεσε ο Κρίστης Χασάπης.

Στην ανακοίνωση του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου αναφέρεται πως ο Τζον Πάτρικ Χούρικαν εργάσθηκε στον τραπεζικό όμιλο της Royal Bank of Scotland (RBS) ως ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής (CEO), Αγορών και Διεθνούς Τραπεζικής, αναλαμβάνοντας καθήκοντα στον όμιλο, μετά την ανακεφαλαιοποίησή του από το κράτος.

Από τη θέση αυτή, προστίθεται, συνέβαλε στον επιτυχή επανακαθορισμό της στρατηγικής του ομίλου, που παρέμεινε ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές με σημαντική κερδοφορία.

Από το 1997 και μέχρι το 2008 ανέλαβε σημαντικές διευθυντικές θέσεις στην ολλανδική ABN Amro Group NV και στην RBS, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες.

Σύμφωνα με σχόλιο στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, «η επιθυμία της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου τής τράπεζας ήταν ο νέος διευθύνων να είναι ξένος για να μπορεί να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις πιέσεις για τον χειρισμό προβληματικών δανείων».

Ο νέος εκτελεστικός διευθυντής θα πρέπει να υλοποιήσει το πλάνο αναδιάρθρωσης, να διαχειριστεί την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο συγκρότημα.
Enhanced by Zemanta

Πούτιν: Θα συμμετάσχουμε στην αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με ένα ποτήρι σαμπάνια ανά χείρας, στο περιθώριο της επίδοσης διαπιστευτηρίων 20 νέων πρεσβευτών στο Κρεμλίνο

«Οι σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία παραδοσιακά αναπτύσσονται σε φιλικό κλίμα. Θα συμβάλλουμε και στο εξής στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα, θα συμμετάσχουμε στην αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος», είπε ο ρώσος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της επίδοσης διαπιστευτηρίων 20 νέων πρεσβευτών στη Μόσχα.

«Η Ρωσία τιμά την παραδοσιακά στενή εταιρική σχέση και με την Ελληνική Δημοκρατία, η οποία διαθέτει βαθιές ιστορικές και πνευματικές ρίζες», δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης από το Κρεμλίνο ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, 

«Τον Σεπτέμβριο γιορτάσαμε τα 185 χρόνια από την καθιέρωση των διπλωματικών σχέσεών μας», είπε ο ρώσος ηγέτης αναφερόμενος στην Ελλάδα και τη Ρωσια, και σημείωσε ότι «ο διμερής πολιτικός διάλογος και η επιχειρηματική μας συνεργασία έχουν καλές προοπτικές, συνυπολογίζοντας μεταξύ άλλων και την επικείμενη ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την ΕΕ ως έναν από τους «εταίρους προτεραιότητας» για τη χώρα του, καθώς σε αυτήν αντιστοιχεί το 50% του ρωσικού εξωτερικού εμπορίου, φθάνοντας το 2012 το ύψος των 410 εκατ. δολαρίων.

Επισήμανε, δε, τον σημαντικό όγκο των επενδύσεων, 64 δισ. δολάρια από πλευράς Ρωσίας και 86 δισ. από την ΕΕ με προορισμό τη Ρωσία.

«Ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη των πολυμερών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαία επωφελούς ενεργειακής συνεργασίας, την προετοιμασία της νέας θεμελιώδους συμφωνίας συνεργασίας Ρωσίας- ΕΕ και προοπτικά τον σχηματισμό ενός ενιαίου οικονομικού και ανθρωπιστικού πεδίου από τον Ατλαντικό ως τον Ειρηνικό ωκεανό», κατέληξε ο κ. Πούτιν παραλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τα διαπιστευτήρια της πρεσβευτού της Ελλάδας Δανάης-Μαγδαληνής Κουμανάκου, του πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Κασουλίδη και του καταγόμενου από τη Λιθουανία νέου επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μόσχα Βινγκάουντας Ουσάτσκας.

Στη γενική εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε την κατάσταση στον κόσμο «κάθε άλλο παρά σταθερή», υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία αποτελεί συνεπή υποστηρικτή της διπλωματίας και των επίμονων διαπραγματεύσεων για την αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων με βάση «την προτεραιότητα του διεθνούς δικαίου και του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ».

Ο ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε «κοινή νίκη» με τους παρευρισκόμενους την προετοιμασία της διεθνούς διάσκεψης για το συριακό πρόβλημα «Γενεύη-2» και τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης των συμφωνιών της G20 στην Αγία Πετρούπολη γύρω από τα κριτήρια ενθάρρυνσης της ανάπτυξης, την αύξηση των επενδύσεων στον πραγματικό τομέα της οικονομίας, καθώς και τη διασφάλιση της απασχόλησης με συνυπολογισμό συμφερόντων τόσο των ανεπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Ο Έρογλου θέλει συνάντηση με τον Αναστασιάδη στις 4 Νοεμβρίου

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι έχει απαντήσει θετικά στην πρόταση να γίνει συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων την 4η Νοεμβρίου.

Ο Έρογλου δεν διευκρίνισε ποιος έκανε την πρόταση για συνάντηση. Κατά πληροφορίες από πηγές των Ηνωμένων Εθνών, σχετική εισήγηση υποβλήθηκε από τον απεσταλμένο των Γενικού Γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ, εφ’ όσον συμφωνούσαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνάντησης χωρίς συμφωνημένο κείμενο κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα καθορίζει τη βάση των διαπραγματεύσεων και τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί σ’ αυτές.

Ο Έρογλου ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Η δήλωση Έρογλου θεωρείται προσπάθεια άσκησης πίεσης στην Ελληνοκυπριακή πλευρά για να αποδεχθεί συνάντηση χωρίς συμφωνημένο κοινό ανακοινωθέν. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία που να τεθεί σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο.

Αναφερόμενος στις επισκέψεις των διαπραγματευτών στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο κ. Έρογλου είπε ότι η Τουρκική πλευρά είναι έτοιμη γι’ αυτές.

Κυπριακό: Ξεκάθαρες συνομιλίες ζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά

Ελληνοκύπριοι κοιτάζουν την πόλη τής Αμμοχώστου πίσω από συρματοπλέγματα
Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα σε σχέση με τη βάση των συνομιλιών και τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπός της στις συνομιλίες πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος που θα ακολουθήσει συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει επαναβεβαίωση της βάσης και να ξεκαθαριστεί το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης.

Σε σχέση με τη μεθοδολογία, είπε ότι πρέπει να είναι τέτοια, που να επιτρέπει τα διάφορα ζητήματα να εξετάζονται διασταυρωμένα για να μπορεί να γίνεται και «πάρε-δώσε». «Δεν είναι νοητό σημαντικές πτυχές του Κυπριακού να αφήνονται να συζητούνται στο τέλος», είπε ο κ. Μαυρογιάννης.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέφερε ότι το θέμα αυτό θα συζητήσει ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στο περιθώριο του Συμβουλίου της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Σοκ από θάνατο στην Πάφο: Μολυσμένο αίμα με ηπατίτιδα Β χορηγήθηκε σε ασθενή

Ο 58χρονος είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Πάφου τον περασμένο Ιανουάριο και χρειάστηκε να του χορηγηθούν τρεις φιάλες αίματος και τέσσερις φιάλες πλάσματος

Ένας 58χρονος από την Πάφο έχασε τη ζωή του μετά από μετάγγιση αίματος το οποίο ήταν μολυσμένο με τον ιό ηπατίτιδας Β'. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα που ακολούθησε καταγγελία των συγγενών του 58χρονου.

Ο Κύπριος υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης επιβεβαίωσε το συμβάν που αποκάλυψε η εφημερίδα «Σημερινή» και ανέφερε πως έστειλε συμπληρωματικό ερωτηματολόγιο προς την λειτουργό η οποια διενήργησε την έρευνα.

Ο 58χρονος είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Πάφου τον περασμένο Ιανουάριο και χρειάστηκε να του χορηγηθούν τρεις φιάλες αίματος και τέσσερις φιάλες πλάσματος. Όπως φάνηκε από την έρευνα ένας εκ των αιμοδοτών ήταν φορέας του ιού ηπατίτιδας Β'.

Ο 58χρονος διεπιστώθη ότι είχε προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β' τον περασμένο Μάρτιο και απεβίωσε στις 7 Απριλίου. Ερωτηματικά δημιουργούνται για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στα κυπριακά κρατικά νοσηλευτήρια σε σχέση με τις μεταγγίσεις αίματος, τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το σύστημα.

Τα ερωτήματα αυτά, φαίνεται να εγείρει και ο υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης, ο οποίος φέρεται ιδιαιτέρως ενοχλημένος από το συμβάν.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα εναντίον της νομοθετικής ρύθμισης των τραπεζικών επιτοκίων

Η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου συγκλίνουν στη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα επιτόκια, λόγω του κινδύνου αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι σημείο-κλειδί τόσο για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, όσο και για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, αποτελεί η μείωση των επιτοκίων σε συνάρτηση με την ρύθμιση των προβληματικών και μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής υπέδειξε ότι «αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι γίνονται σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και την εξομάλυνση της κατάστασης», οι κίνδυνοι παραμένουν και δεν θα πρέπει να γίνουν κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα.

Ο Πανίκος Δημητριάδης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια στον Συνεργατισμό, διότι η ψαλίδα μεταξύ καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων είναι μόνο 2,7%. Στις Τράπεζες υπάρχει περιθώριο μείωσης, αλλά υφίστανται κίνδυνοι λόγω της χαμηλής ρευστότητας του συστήματος.

Το θέμα των επιτοκίων θα τεθεί στις επικείμενες συναντήσεις με την τρόικα που φθάνει τη Δευτέρα στην Κύπρο για νέα εκτίμησης της πορείας της Κυπριακής οικονομίας.

Την ίδια θέση για τα επιτόκια διατύπωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναφέροντας ότι δεν πρέπει να προκληθούν κίνδυνοι στο τραπεζικό σύστημα.

«Ως κυβέρνηση αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να μειωθούν τα επιτόκια, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για να βρούμε τρόπους οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χωρίς να προκαλούν πρόσθετες παρενέργειες», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ένα θετικό στοιχείο που ανακοίνωσαν κατά την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού από τη Βουλή ο Πανίκος Δημητριάδης και ο Χάρης Γεωργιάδης είναι η ύπαρξη έντονου ενδιαφέροντος για ξένες επενδύσεις, γεγονός το οποίο χαρακτήρισαν ψήφο εμπιστοσύνης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ένδειξη ότι οι προοπτικές της οικονομίας είναι θετικές.

Αύξηση του δημοσίου χρέους στην Κύπρο


Αύξηση του δημόσιου χρέους στην Κύπρο το 2012, καταγράφουν τα αναθεωρημένα τελικά στοιχεία με τις δημοσιονομικές επιδόσεις των χωρών της ΕΕ, που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, το δημόσιο χρέος της Κύπρου ανήλθε το 2012 στα 15,350 δισ. ευρώ ή 86,6% του ΑΕΠ. Το 2011 το δημόσιο χρέος ήταν 12,778 δισ. ευρώ ή 71,5% του ΑΕΠ. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του χρέους στην Ευρωζώνη μετά από εκείνη της Ισπανίας.

Το δημόσιο έλλειμμα κυμάνθηκε το 2012 στα 1,139 δισ. ευρώ ή -6,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2011 είχε ανέλθει στα 1,132 δισ. ευρώ ή -6,3% του ΑΕΠ.

Το συνολικό ΑΕΠ της Κύπρου κυμάνθηκε το 2012 στα 17,720 δισ. ευρώ, έναντι 17,878 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το 2011.

Αναφορικά με τα δημόσια έσοδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εurostat, το 2012 αυξήθηκαν ελαφρώς στο 40,0% του ΑΕΠ από 39,9% το 2011.

Αυξημένες ελαφρώς ήταν και οι δημόσιες δαπάνες, οι οποίες έφτασαν το 46,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2011 είχαν κυμανθεί στο 46,3% του ΑΕΠ.

Στο σύνολο της ευρωζώνης καταγράφηκε μέσο δημόσιο έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ από 4,2% το 2011. Το μέσο δημόσιο χρέος αυξήθηκε περαιτέρω φτάνοντας το 90,6% από 87,3% το 2011.

To 2012 η Κύπρος είχε συνεισφέρει προς τις χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα διάσωσης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) το ποσό των 405 εκατ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ.

-Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Κύπρου το 2012 ήταν οι εξής:

ΑΕΠ
(σε εκατ. ευρώ): 17.720
-Δημόσιο έλλειμμα (σε εκατ. ευρώ): 1.139
(σε % ΑΕΠ): 6,4%

-Δημόσιο χρέος
(σε εκατ. ευρώ) 15.350
(σε % ΑΕΠ) 86,6%
-Δημόσιες δαπάνες
(σε % ΑΕΠ) 46,4%

-Δημόσια έσοδα
(σε % ΑΕΠ) 40,0%
alithia.com.cy

Διά νόμου μείωση των ενοικίων στην Κύπρο

Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ / enet.gr

Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα κριθεί η τύχη του νόμου που ψήφισε η κυπριακή Βουλή για δραστική μείωση των ενοικίων σε σπίτια και καταστήματα. Ο νόμος ικανοποίησε μεν τους ενοικιαστές αλλά εξόργισε τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θεωρούν πως η Βουλή δεν μπορεί να παρεμβαίνει στους κανόνες λειτουργίας της αγοράς.

Η μείωση της τάξης του 20% δίνει ανάσα σε όσους δεν ήταν σε θέση να αντεπεξέλθουν στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών τους (καταστήματα κ.λπ.) αλλά κυρίως στις οικογένειες που λόγω της ανεργίας αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να βρεθούν στο δρόμο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, για να εφαρμοστεί ο νόμος, απαιτείται η υπογραφή του από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν αποκλείεται να τον αναπέμψει ως αντισυνταγματικό, κάτι το οποίο υποστήριξε με γνωμάτευσή του και ο γενικός εισαγγελέας. Αν η Βουλή επιμείνει, τότε τη διαφορά θα λύσει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τυχόν αναπομπή του νόμου θα προκαλούσε αντιδράσεις και δυσφορία σε πολίτες των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, χωρίς να περιορίζονται οι υποχρεώσεις τους, μεταξύ αυτών και τα ενοίκια. Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι ιδιοκτήτες έχουν μειώσει αυτοβούλως τα ενοίκια έως 20% δεν θα κληθούν να τα μειώσουν περαιτέρω.

Η έγκριση της μείωσης των ενοικίων σε καταστήματα και επαγγελματικές στέγες ήταν σχεδόν βέβαιη, αφού την υποστήριζαν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι. Για τα οικιστικά ενοίκια, ωστόσο, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα εγκρινόταν μείωση, αφού το ΔΗΚΟ είχε ανακοινώσει ότι θα κατέθετε τροπολογία για εξαίρεση των ενοικίων σε διαμερίσματα και οικίες, επειδή θεωρεί πως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εύκολη και ανέξοδη η εξεύρεση εναλλακτικής επιλογής. Ομως, κατά την ψηφοφορία για την τροπολογία του ΔΗΚΟ, δεν μετρήθηκαν σωστά οι ισορροπίες και προέκυψε ισοπαλία 26-26. Σε λίγο κατέφθασε στη Βουλή ένας βουλευτής του ΔΗΣΥ που απουσίαζε και ζητήθηκε επανάληψη της ψηφοφορίας. Και στη δεύτερη ψηφοφορία καταγράφηκε ισοπαλία 26-26, αφού, όπως φάνηκε, στην πρώτη ψηφοφορία είχε γίνει λάθος καταμέτρηση!

«Καλή διαχείριση του δάνειου για να μη χρειαστεί νέο μνημόνιο», λέει ο ΥΠΟΙΚ

Μέχρι σήμερα έχει αντληθεί το 47% των 10 δισ. και μέχρι το 2016 δεν υπάρχουν άλλες πηγές πρόσθετης χρηματοδότησης για τη Κύπρο


O υπουργός Οικονομικών της Κύπρου μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2014, σημείωσε πως πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση των 10 δισ. του δανείου από την τρόικα, ώστε να μη χρειαστεί νέο μνημόνιο και νέα μέτρα. 

Μέχρι σήμερα έχει αντληθεί το 47% των 10 διs. και μέχρι το 2016 δεν υπάρχουν άλλες πηγές πρόσθετης χρηματοδότησης για τη Κύπρο.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού είναι η μείωση των δημόσιων δαπανών, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αποτελεί μια επιλογή, αλλά κάτι που η οικονομική πραγματικότητα επιβάλει, καθώς αρκετές εξοικονομήσεις από τις οποίες προτείνονται έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό.

Σημείωσε ακόμα ότι «υπάρχει και ένα απόθεμα» από το 47% ή τα 4,7 δισ. ευρώ, που έχει αντληθεί μέχρι σήμερα, «στα ταμεία του κράτους που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επόμενη δόση πιθανότητα θα είναι πολύ μικρή».

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε την Επιτροπή Οικονομικών να εξετάσει τον προτεινόμενο προϋπολογισμό «με την ίδια αυστηρότητα που εξέταζε τον προϋπολογισμό τα προηγούμενα χρόνια», όταν και ο ίδιος ήταν μέλος της Επιτροπής ως βουλευτής. 

«Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ» λέει ο κεντρικός τραπεζίτης

Παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι οι σχέσεις του με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είναι δυσλειτουργικές


Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης τόνισε με συνέντευξή του στους Financial Times, ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, καθώς δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν η δέουσα ενέργεια στην παρούσα συγκυρία.

Παραδέχεται, όμως, ότι οι σχέσεις του με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είναι δυσλειτουργικές, γεγονός, που όπως αναφέρει, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο κ. Δημητριάδης πρόσθεσε ότι οι περιορισμοί στις συναλλαγές δεν θα αρθούν μέχρι τον Ιανουάριο όπως αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης. Μάλιστα, κατά το διοικητή της ΚτΚ, το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα για άρση των περιορισμών έως τον Ιανουάριο είναι «υπερφιλόδοξο».

Ο διοικητής της ΚτΚ αναφέρει δε ότι ίσως χρειαστεί ένας χρόνος από τώρα πριν η χώρα επιτύχει τους στόχους της τραπεζικής αναδιάρθρωσης.
Enhanced by Zemanta

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

«Τουριστική» επανεκκίνηση για την Οικονομία θέλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης


Τη σημασία του τουρισμού για επαναφορά της χώρας στη σταθερότητα και σε τροχιά ανάπτυξης, επεσήμανε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση εργάζεται ώστε η Κύπρος να καταστεί ένας ολόχρονος τουριστικός προορισμός.

Σε ομιλία του στα εγκαίνια ανακαινισμένου ξενοδοχείου της Λεμεσού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως ο τουρισμός αποτέλεσε εδώ και δεκαετίες έναν από τους σταθερούς στυλοβάτες της οικονομίας μας αλλά και σημαντικό μοχλό ανάπτυξης μετά την καταστροφή του 1974, και σημείωσε πως σήμερα, "που η πατρίδα μας και πάλι δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, στην οποία αφέθηκε να οδηγηθεί, ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πυλώνες στους οποίους στηριζόμαστε για να επαναφέρουμε τη χώρα σε σταθερότητα και σε τροχιά ανάπτυξης".

"Η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων", είπε, και υπενθύμισε πως έχει ήδη ανακοινωθεί μια σειρά μέτρων, όπως η επέκταση του φάσματος της ανάπτυξης γης για μεγάλα έργα, η έκδοση αδειών για τουριστικές αναπτύξεις, όπως ξενοδοχεία, καζίνο, γήπεδα γκολφ κ.α., ενώ άτομα που δεν είναι πολίτες της ΕΕ μπορούν να αποκτήσουν άδεια μόνιμης παραμονής στην Κύπρο με την αγορά ιδιόκτητης κατοικίας αξίας τουλάχιστον 300 χιλιάδων ευρώ και με καταθέσεις τουλάχιστον ύψους 30 χιλιάδων ευρώ σε τοπική τράπεζα, για τρία χρόνια.

Φέτος, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και παρά τις δυσκολίες και τις ιδιομορφίες της χρονιάς, ο τουρισμός απέδειξε ότι όχι μόνο αντέχει αλλά μπορεί να ελίσσεται και να αποδίδει. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος επωφελήθηκε φέτος από ένα ραγδαία αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι η ρωσική αγορά αποκτά ολοένα και περισσότερο στρατηγική σημασία για τον κυπριακό τουρισμό.

"Ως εκ τούτου η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες εκείνες τις αναγκαίες ενέργειες που θα ενισχύσουν περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία, όπως η επίλυση τυχόν προβλημάτων και εμποδίων που προκύπτουν αλλά και η υιοθέτηση πολιτικής ανοικτών αιθέρων", ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί Τουρισμού και Συγκοινωνιών είναι ήδη σε επαφή με τις αντίστοιχες ρωσικές αρχές προκειμένου να επιτευχθεί η διευκόλυνση και η διεύρυνση της τουριστικής σύνδεσης των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος είπε πως νέες αγορές, όπως αυτή της Ρωσίας, αλλά και οι παραδοσιακές της Αγγλίας, της Σκανδιναβίας και της Ευρώπης γενικότερα, αποτελούν σημαντικό αιμοδότη της τουριστικής βιομηχανίας και της οικονομίας μας εν γένει. Σημείωσε πως η Κύπρος διαθέτει όλα τα εχέγγυα αλλά και τα προτερήματα για να καταστεί κομβικός τουριστικός προορισμός ολόχρονα, διαβεβαιώνοντας ότι "η κυβέρνηση ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση".

"Η εδώ παρουσία μου στόχο έχει να επιβραβεύσει τις επενδύσεις σʼ ένα τομέα καίριας σημασίας για την οικονομία μας και να ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες αναβάθμισης των υποδομών και του τουριστικού μας προϊόντος εν γένει", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Νέα δημοσκόπηση δείχνει καθίζηση του ΑΚΕΛ

Στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει μόλις το 14.4%  σε αντίθεση με το ΔΗΣΥ που ξεπερνάει το 25%


Στο κενό έχει πέσει η προσπάθεια του ΑΚΕΛ να απεκδυθεί των ευθυνών της κυβέρνησης Χριστόφια για την τραγική κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» το 49% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση Χριστόφια φέρει ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας, ενώ μόλις το 3% θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση Αναστασιάδη. Το 5% επιρρίπτει την ευθύνη στην Ε.Ε και το 35% στις Τράπεζες.

Σημαντικό κόστος πληρώνει το ΑΚΕΛ όπως φαίνεται και στη πρόθεση ψήφου, όπου συγκεντρώνει μόλις το 14.4% ενώ αντιθέτως ο «κυβερνών» ΔΗΣΥ ξεπερνάει το 25%.

Το ΔΗΚΟ εξασφαλίζει το 8,9% ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ μετά βίας ξεπερνά το 3%. Πολύ χαμηλό ποσοστό λαμβάνει το νεοσύστατο κόμμα «Συμμαχία Πολιτών» του Γ. Λιλλήκα (2,1%) ενώ αν γινόντουσαν σήμερα εκλογές θα έμενε εκτός βουλής το ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) με 1,2% όσο λαμβάνει και το Κίνημα Οικολόγων. Νικητής της δημοσκόπησης είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος με 42,3%

Πολύ υψηλά είναι και τα ποσοστά αποδοχής του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με το 60% να τον αξιολογεί θετικά.

Αντιθέτως το κόστος της διακυβέρνησης Χριστόφια πληρώνει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με θετική αποδοχή μόλις 31%.

Η δημοσκόπηση καταγράφει και ένα σοβαρό πλειοψηφικό ποσοστό απαισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας με το 69% να θεωρεί ότι το 2014 θα είναι χειρότερο από το 2013.

Αναστασιάδης: «Να μην παραποιούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας»

Μήνυμα με νόημα του Κύπριου Προέδρου προς τον εκπρόσωπο του Γ.Γ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ


Πυρά προς τον εκπρόσωπο του Γ.Γ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ εκτόξευσε σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Ανστασιάδης, ο οποίος δήλωσε πως οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ έχουν υποχρέωση να υλοποιήσουν και όχι να παραποιήσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης «αυτό που απαιτείται είναι οι βασικές αρχές των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ να τύχουν σεβασμού και από τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους - που ποτέ δεν τους παραγνωρίζουμε διότι είναι συμπατριώτες μας - και από την Τουρκία που ελέγχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου μέσα από την κατοχή».

Ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως «όσο αποφασισμένοι είμαστε να συνομιλήσουμε και να πετύχουμε αυτό που θα γίνεται αποδεκτό και από τους Ελληνοκύπριους, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να παρακάμψουμε και να αγνοήσουμε και τις όποιες πιέσεις και τις όποιες σκοπιμότητες προκειμένου να μπούμε σε ένα διάλογο χάρη του διαλόγου».

«Ο χρόνος είναι αδυσώπητος, οι συνθήκες διαφοροποιούνται. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι θα πρέπει κάποιοι να υπολογίζουν ότι ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης που ο χρόνος επιφέρει θα μπορεί να δεχούμε και την όποια λύση», υπογράμμισε ο Κύπριος Πρόεδρος και σημείωσε πως «ο χρόνος δεν μετράει σε βάρος μόνον των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι σταδιακά και μέσα από την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε μειοψηφία ακόμη και στην κατεχόμενη περιοχή».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...