Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2013

Επίσημη ανάρτηση του θυρεού της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο θυρεός της Κυπριακής Δημοκρατίας αναρτήθηκε για πρώτη φορά στην πρόσοψη του Προεδρικού Μεγάρου στην Λευκωσία, ανήμερα στην 53η επέτειο της Ανεξαρτησίας του νησιού από τους Αγγλους.

Ο θυρεός παριστάνει ένα λευκό περιστέρι που φέρει στο ράμφος του ένα κλαδί ελιάς. Το περιστέρι, όπως φαίνεται και στην κυπριακή σημαία, τίθεται εντός μιας ασπίδας στο κίτρινο χρώμα του χαλκού, του μετάλλου εκείνου που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την μακραίωνη ιστορία της Κύπρου.

Στο κάτω μέρος της ασπίδας αναγράφεται το έτος εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, 1960. Την ασπίδα πλαισιώνουν δύο πράσινα κλαδιά ελιάς με καρπούς, που μαζί με το λευκό περιστέρι αποτελούν ανεξίτηλα σύμβολα ειρήνης.

Ο θυρεός τοποθετήθηκε πάνω από εκείνον της Βρετανικής Αποικιοκρατίας, γιατί στο προεδρικό μέγαρο στεγαζόταν το Κυβερνείο, όπου διέμενε ο Βρετανός Κυβερνήτης της Κύπρου κατά την εποχή της Αγγλοκρατίας (1878-1960).

Ο θυρεός της Βρετανικής Αποικιοκρατίας δεν αφαιρέθηκε, γιατί το προεδρικό μεγάρο είναι διατηρητέο κτίριο και δεν επιτρέπεται η παραμικρή αλλοίωση της μορφής του.

Η ανάρτηση του θυρεού είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στην τελετή της ανάρτησης του κυπριακού θυρεού παραβρέθηκε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας , Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε ομιλία του, πριν από τα αποκαλυπτήρια του θυρεού, ανέφερε ότι ο συμβολίζει την ιστορία και τον πολιτισμό στη χώρα μας, αλλά αποτελεί και το προπύργιο των πολιτικών, των κοινωνικών και των πολιτιστικών κατακτήσεων και αξιών της πατρίδας μας.

Τόνισε ότι « δεν θα ήταν νοητό, το έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να απουσιάζει από τον χώρο, από τον οποίο ξεκινά και τελειώνει η έκφραση και η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Κύπριος πρόεδρος στην ομιλία του εξέφρασε την ευχή και την προσδοκία ότι «η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ξεκίνησε τη ζωή της πριν από 53 χρόνια, θα αποκατασταθεί σύντομα και υπό συνθήκες ενότητας, ειρήνης και ασφάλειας θα προσφέρει σε όλους τους πολίτες της, όλων των κοινοτήτων, ευημερία και ευτυχία για πολλά χρόνια και πολλούς αιώνες, ακόμα».

Το σημερινό προεδρικό μέγαρο κτίστηκε, μετά την λαϊκή εξέγερση του 1931, όταν το προηγούμενο ξύλινο Κυβερνείο καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το σχέδιο του νέου Κυβερνείου έγινε από Βρετανικό οίκο και το κτίσιμό του ανέλαβε το κυβερνητικό Τμήμα Δημοσίων Έργων της Κύπρου.

Για την κατασκευή του κτιρίου επισημάνθηκαν και αντιγράφηκαν αξιόλογα τοπικά παραδοσιακά στοιχεία αρχιτεκτονικής από ολόκληρο το νησί. Βυζαντινά, ελληνικά, γοτθικά και άλλα στοιχεία συνδεμένα με την ιστορία της Κύπρου, συνθέτουν την αρχιτεκτονική του.

Το Μοναστήρι της Αχειροποιήτου της Λαπήθου, την Κυθρέα, τη Λάμπουσα και τη Λευκωσία. Από το Κάστρο του Κολοσσίου, το Γερόλακκο και περιοχές της Λεμεσού. Από τα κυπριακά δάση και τα βουνά του Τροόδους και του Πενταδακτύλου. Ορισμένα, δε, διακοσμητικά στοιχεία ήταν αντιγραφές αντικειμένων.

Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου και την αναχώρηση του 'Αγγλου κυβερνήτη το 1960, το Κυβερνείο καθιερώθηκε ως το επίσημο προεδρικό μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το προεδρικό καταστράφηκε στις 15 Ιουλίου 1974, κατά το πραξικόπημα εναντίον του Εθνάρχη Μακαρίου. Τα πάντα κάηκαν, εκτός από τους όρθιους τοίχους, που και αυτοί υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά.

Ανοικοδομήθηκε λίγα χρόνια αργότερα με οικονομική χορηγία από την Ελλάδα και χρησιμοποιείται ξανά από το 1979 ως γραφείο και κατοικία του εκάστοτε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...