Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Η Κυπριακή Βουλή μελετά το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων συνέρχεται αύριο Τρίτη, για να συζητήσει το νέο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, μετά την απόρριψη του προηγούμενου νομοσχεδίου από...
το Σώμα, την περασμένη Πέμπτη, με 25 ψήφους υπέρ, 25 κατά και 5 αποχές.


Η σύνοδος της Ολομέλειας έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Τρίτης για συζήτηση του «Περί της ρύθμισης θεμάτων αποκρατικοποίησης νόμου του 2014», με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος. Η συνεδρία πραγματοποιείται μία μόλις μέρα πριν εκπνεύσει η διορία της 5ης Μαρτίου για εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Ενωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 9 το πρωί, το νομοσχέδιο θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Οικονομικών και ο Γενικός Εισαγγελέας.
Την περασμένη Παρασκευή, μια ημέρα μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου, το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε το νέο νομοσχέδιο.

Όπως είχε δηλώσει μετά τη συνεδρίαση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ενσωματώνονται όσες των τροποποιήσεων είχαν συζητηθεί με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και για τις οποίες είχε δώσει την συγκατάθεση του ο Υπουργός Οικονομικών.
Όπως μετέδωσε την περασμένη Παρασκευή το ΚΥΠΕ, στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε αριθμός τροπολογιών του ΔΗΚΟ, ενώ οι κυριότερες αλλαγές εντοπίζονται στο άρθρο 5 που αφορά τα στάδια που πρέπει να προηγηθούν πριν την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης οποιουδήποτε φορέα.

Μιλώντας την επομένη της καταψήφισης του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι «πρέπει να διατηρήσουμε τη δύσκολη, επίπονη αλλά αναγκαία πορεία που θα οδηγήσει τον τόπο μπροστά», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι και το νομοθετικό σώμα θα λειτουργήσει σε αυτά τα πλαίσια.
Νωρίτερα, ο Σάϊμον 'Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν είχε υπενθυμίσει ότι το νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Το ΑΚΕΛ, δια του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Γιώργου Λουκαΐδη, έκανε λόγο για «διακοσμητικές αλλαγές» στο νέο νομοσχέδιο και εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του για την επαναφορά του στη Βουλή, καλώντας παράλληλα το λαό και τους εργαζομένους σε κινητοποίησεις.
Το ΔΗΚΟ, δια του Προέδρου του, Νικόλα Παπαδόπουλου, εξέφρασε ικανοποίηση για την αποδοχή από το Υπουργικό Συμβούλιο των περισσοτέρων και σημαντικότερων τροπολογιών που κατέθεσε. Την Κυριακή, ο Βουλευτής του κόμματος Σοφοκλής Φυττής δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο την Τρίτη.

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γεωργάλλας δήλωσε την Κυριακή ότι κατά τη νέα ψηφοφορία στη Βουλή «πάνω από το κομματικό συμφέρον πρέπει να τεθεί το συμφέρον του τόπου».
Ο ΔΗΣΥ είχε υπερψηφίσει κατά την ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης το νομοσχέδιο, ενώ μετά την απόρριψή του από τη Βουλή, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών κατέθεσαν δημόσια εναλλακτικές προτάσεις προς την Κυβέρνηση, ζητώντας διαβούλευση.

Οι συντεχνίες, τέλος κάλεσαν σε κινητοποιήσεις κατά την ημέρα της ψηφοφορίας. Η ΠΕΟ χαρακτήρισε «απαράδεχτη και καταδικαστέα» την επαναφορά του νομοσχεδίου, η ΔΕΟΚ κάλεσε τη Βουλή και κάθε Βουλευτή χωριστά να απορρίψουν το νομοσχέδιο ακόμα μια φορά, ενώ σε επιστολή, που υπογράφει ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος, γίνεται έκκληση προς τον Πρόεδρο της Βουλής να μην επιτρέψει «να υποκύψει το νομοθετικό σώμα σε εκβιαστικά διλήμματα» καθώς αυτό θα αποτελούσε «σοβαρό ακρωτηριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και του πολιτεύματος».

alithia.com.cy
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...