Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Κύπρος: Πάει Βουλή ο αποκλεισμός κωφών, τυφλών, παράλυτων από Ιατρική Σχολή

Το δρόμο της Βουλής, για άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, παίρνει το θέμα της απόφασης του Πανεπιστημίου Κύπρου να απαγορεύσει την εισδοχή στην Ιατρική Σχολή ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά...
προβλήματα υγείας όπως όρασης, ακοής, αναπηρίας κλπ, έστω και αν έχουν επιτύχει στις παγκύπριες εξετάσεις. Το θέμα θα εγγράψει την ερχόμενη Τρίτη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο οποίος είναι αυτός που το ανέδειξε. Είναι ένα θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού αποκλείονται από το δικαίωμα της μόρφωσης πολίτες της Δημοκρατίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.


Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει τέτοια εξουσία, να απαγορεύει δηλαδή την εισδοχή στην Ιατρική Σχολή ατόμων με προβλήματα υγείας. Και αυτό γιατί η υφιστάμενη νομοθεσία προνοεί την εισδοχή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με ειδικά κριτήρια, ατόμων με προβλήματα υγείας. Συνεπώς, σύμφωνα με τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους, με την προαναφερθείσα απόφασή του το Πανεπιστήμιο στην ουσία παρανομεί.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ.

Η θέση του Πανεπιστημίου είναι ότι το πιο πάνω μέτρο λήφθηκε για προστασία των ασθενών, («έχουν και οι ασθενείς δικαιώματα» μας λέχθηκε χαρακτηριστικά), και ότι παρόμοιο μέτρο ισχύει και σε άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Από την άλλη όμως υπάρχει και ο αντίλογος, ότι δηλαδή ανά το παγκόσμιο υπάρχουν χιλιάδες ιατροί που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα (όρασης, ακοής κτλ).

ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΓΩΓΩΝ.

Κατά τον κ. Θεμιστοκλέους, αν υλοποιηθεί η απόφαση αυτή του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, μεταξύ αυτών και αγωγές από άτομα που αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας θα αποκλειστούν από εισδοχή στην Ιατρική Σχολή.

ΤΟ ΑΚΕΛ.
Όπως γράψαμε και χθες, έρευνα για το θέμα ξεκίνησε και η επίτροπος Διοικήσεως, αφού λειτουργεί και σαν Αρχή Ισότητας αλλά και σαν Αρχή Κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων. Στο θέμα παρενέβη χθες και το ΑΚΕΛ με την εξής δήλωση του βουλευτή του Γιώργου Γεωργίου: «Σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρούνται στην κυπριακή κοινωνία έντονα φαινόμενα ρατσισμού, διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού είναι λογικό να αναμένεται ότι τα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου, ως τα ανώτατα πνευματικά ιδρύματα, οφείλουν να επιδεικνύουν την απαραίτητη ευαισθησία. Με έκπληξη έχουμε πληροφορηθεί την απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου να αποκλείσει, μέσα από διάφορα προσχήματα, ομάδες συνανθρώπων μας από το δικαίωμα της μόρφωσης, προβαίνοντας μάλιστα σε μια απροσχημάτιστη κατηγοριοποίησή τους. Ως ΑΚΕΛ, θεωρούμε ότι, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, πρέπει να κατοχυρώνονται τα συνταγματικά δικαιώματα του κάθε πολίτη. Δεν μπορεί κάποιος ένεκα οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας να στερείται βασικών δικαιωμάτων όπως είναι η μόρφωση, ιδιαίτερα όταν αυτή διασφαλίζεται μέσα από καθορισμένες διαδικασίες. Απευθύνουμε έκκληση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όπως αναθεωρήσει άμεσα την άστοχη απόφασή του».

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.

Πληροφορίες που διέρρευσαν χθες από το υπουργείο Παιδείας αναφέρουν πως αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου Κύπρου σε επαφές τους με το υπουργείο προσπάθησαν να το πείσουν να αποδεχτεί τον αποκλεισμό από την Ιατρική Σχολή των φοιτητών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αναπηρίας, χωρίς το θέμα να ρυθμιστεί νομοθετικά.

alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...