Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Πισσαρίδης: Δεν μας εξηγούν γιατί να αλλάξουμε μοντέλο στην Κύπρο

«Να μη δεχτούμε την άποψη πως θα πρέπει να μειώσουμε στο μισό το τραπεζικό μας σύστημα, επειδή κάποιοι στο Eurogroup το βρήκαν καλή ιδέα», δήλωσε μεταξύ άλλων Χριστόφορος Πισσαρίδης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας της Κύπρου Χριστόφορος Πισσαρίδης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στη Λευκωσία για τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Κύπρο.

 «Το Λουξεμβούργο είναι ακόμη πιο εξαρτημένο από εμάς στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και δεν άκουσα κανέναν να μιλάει για αυτό», δήλωσε σε υψηλούς τόνους στο σημερινό συνέδριο του Εconomist ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας της Κύπρου Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος με δεδομένη τη στάση της Ευρωζώνης τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης των κυπριακών καταθέσεων ως της καλύτερης δυνατής λύσης. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι το σχέδιο διαχωρισμού της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» δεν θα γίνει αποδεκτό από την Ευρωζώνη.

«Δεν ζητάμε δάνεια από τη Γερμανία αλλά από το ευρωσύστημα, το οποίο οφείλει να βοηθήσει τις τράπεζές μας. Δεν είναι δυνατό να συμβαίνουν αυτά επειδή εκείνοι που τις χρησιμοποιούν περισσότερο είναι οι Ρώσοι, τους οποίους δεν θέλουν», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την άποψη ότι η στάση του Eurogroup απέναντι στην Κύπρο θα έπρεπε να προσβάλλει μία χώρα – μέλος της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, η πηγή του προβλήματος στην Κύπρο, όπως και ευρύτερα στην Ευρώπη, είναι το θέμα της τραπεζικής εποπτείας, «το οποίο ουδέποτε διευθετήθηκε, απλώς ανατέθηκε στο εκάστοτε κράτος προκαλώντας κρίση εμπιστοσύνης».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ανεξήγητο, όπως είπε, το γεγονός ότι η Ευρωζώνη βάζει εμπόδια στη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας την ώρα που οι αδυναμίες της αφορούν μόνο στο τραπεζικό της σύστημα, στοιχείο που τη διαφοροποιεί και από την ελληνική περίπτωση, η όποια έτυχε αδράς χρηματοδότησης.

Άννυ Ποδηματά, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τη βούληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο για μία ευρωπαϊκή λύση στην περίπτωση της κυπριακής οικονομίας εξέφρασε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά, η οποία προέτρεψε για «συνέργειες και όχι αντιπαραθέσεις» στο πλαίσιο των εν εξελίξει διεργασιών.

Η κα Ποδηματά πρόταξε το τρίπτυχο «αλληλεγγύη, ισοτιμία, υπευθυνότητα», σημειώνοντας ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων ελήφθη «πίσω από κλειστές πόρτες» και «ενίσχυσε το έλλειμμα πολιτικής λογοδοσίας», κατ’ επέκταση και το «αίσθημα της επιβολής» στους πολίτες.

John Peet, Συντάκτης για την Ευρώπη, The Economist

«Ανεξήγητη» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο ο Συντάκτης για την Ευρώπη του The Economist John Peet,  προσθέτοντας πως δεν αποτελεί έκπληξη η απόρριψη της σχετικής εισήγησης από την κυπριακή Βουλή. Πάντως, ο ίδιος συνέστησε στη Λευκωσία να προτιμήσει μία λύση εντός ευρώ, ειδάλλως οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες.

Ο J.Peet επισήμανε τη σημασία των προοπτικών στον τομέα του φυσικού αερίου, ως μέρος της διαδικασίας που μπορεί να βγάλει την Κυπριακή Δημοκρατία από την κρίση.

Ο ίδιος μίλησε για «εμμονή» της γερμανικής καγκελαρίας στη διασφάλιση πλεονασματικών προϋπολογισμών, η οποία, όπως είπε, λειτουργεί ως τροχοπέδη για την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...