Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Αχ. Νταβούτοβλου: Ενιαίο κράτος ή διχοτόμηση, θα φέρει στην Κύπρο η εκμετάλλευση του αερίου - Απάντηση του Δ. Αβραμόπουλου

Το θέμα της εκμετάλλευσης ενεργειακών πηγών ανοιχτά της Κύπρου, θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της λύσης του Κυπριακού, με τη δημιουργία ενιαίου συνεταιρικού κράτους μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ή θα οδηγήσει στη διχοτόμηση και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών, λέει ο Τούρκος υπουργός Eξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας «Haberturk» ο Αχ. Νταβούτογλου λέει ότι «Θα πρέπει να επιταχυνθεί η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και οι εμπλεκόμενες πλευρές να συναντηθούν το ταχύτερο και να συζητήσουν για μία ουσιαστική λύση. Οι (ενεργειακές) αυτές πηγές θα πρέπει να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει το νέο κράτος, στο οποίο θα είναι εταίροι και οι Τουρκοκύπριοι».

«Εάν αυτό δεν γίνεται, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συστήσουν μία κοινή επιτροπή και να διαχειριστούν από κοινού την εξόρυξη. Τα έσοδα (σσ. από την πηγή αυτή) θα πρέπει να τοποθετηθούν σε έναν λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί μετά τη συμφωνία και την οριστική ειρήνη» συνεχίζει και προσθέτει: «Εάν τίποτα από αυτά δε γίνεται, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για τη λύση των δύο κρατών. Η Τουρκία, για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια, παίρνει θέση για τη λύση δύο κρατών».

Εφόσον -λέει ο Τούρκος υπουργός- η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι επειδή οι ενεργειακές πηγές τής ανήκουν, καθώς βρίσκονται προς τη δική της πλευρά (σσ. στον νότο), έτσι είναι σαν να λένε ότι τυχόν ενεργειακές πηγές του βορρά ανήκουν στο βόρειο τμήμα του νησιού, την ΤΔΒΚ, «αν θεωρεί (σσ. η Κυπριακή Δημοκρατία) ότι της ανήκουν όλα τα δικαιώματα στις φυσικές πηγές στον νότο, τότε και η Τουρκία θα μπορεί στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει κάνει με την ΤΔΒΚ να έχει κάθε δικαίωμα για έρευνες στη βόρεια πλευρά. Αν εκείνο που εννοείται είναι ότι ο νότος είναι δικός μας και ο βορράς δικός σας, τότε ελάτε να συζητήσουμε για δύο κράτη τα οποία αργότερα θα συνυπάρξουν στην ΕΕ [...]. Δεν είναι λογικό να αποδεχτούμε μία αντίληψη που λέει "όλες οι πηγές μας ανήκουν". Τις προσεχείς μέρες σχεδιάζω να μεταβώ στην Κύπρο».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σημειώνει πως την περασμένη Παρασκευή το θέμα συζητήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό και το Σάββατο έγινε μία έκτακτη σύσκεψη και εκδόθηκε ανακοίνωση. Λέει ακόμη, πως από την Τουρκία εστάλη σχετική επιστολή στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας. Αναφορικά με την επιστολή, πηγές του ελληνικού Υπουργειου Εξωτερικών ανέφεραν, οτι πρόκειται να υπάρξει άμεσα απάντηση από τον Ελληνα ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην επιστολή του κ. Νταβούτογλου .

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο δημιουργίας ρωσικής βάσης στην Κύπρο, κάτι που συζητήθηκε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ο Αχ. Νταβούτογλου σημείωσε: «Δεν παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τις συζητήσεις αυτού του είδους». Πρόσθεσε πως «κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνοντας: «Εμείς, ως εγγυήτρια χώρα, δεν έχουμε βάση εκεί».


Απάντηση του Δ. Αβραμόπουλου στον Νταβούτογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, απάντησε στις προκλήσεις του Τούρκου ομολόγου του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Σήμερα συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες της διαιώνισης μιας απαράδεκτης κατάστασης για τον κυπριακό λαό, ενάντια σε όλες τις αρχές και τις αξίες της ανθρωπότητας", τόνισε αρχικά ο Δ. Αβραμόπουλος και συνέχισε:

"Ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται από τις Συμφωνίες του 1960. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επιστροφή των εκτοπισμένων και άμεση απόσυρση των ξένων δυνάμεων από την Κύπρο, όπως προβλέπουν οι Αποφάσεις του ΣΑ. Κανείς δεν πρέπει ούτε να διανοηθεί, πόσο μάλλον υπονοήσει διχοτόμηση".

Ο κ. Αβραμόπουλος, επισήμανε ότι "η επίκληση της οικονομικής κρίσης είναι λάθος. Η Κύπρος θα ανακάμψει. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Εθιμικού Δικαίου. Μετά τη λύση, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα οφέλη των φυσικών πόρων του νησιού".

Τέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί "με την πρόταση για τετραμερή γιατί παραβιάζει την αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόφαση το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων. Οι ίδιοι οι Κύπριοι πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους, στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ".



Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για  τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου,  περί διχοτόμησης του νησιού και συνεκμετάλλευσης των πηγών ενέργειας της Κύπρου είναι απαράδεκτες. Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι η μόνη αποδεκτή λύση για την Κύπρο είναι στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Καμία άλλη επιλογή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...