Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Σήκωσαν με τη μία 400 εκατ. ευρώ! - VIDEO

«Τα σήκωσα όλα». «Και πού θα τα πάτε;» Η κυρία Νίκη, πρόσφυγας από την Πάφο, 25 χρόνια στην Αθήνα, αγρίεψε. «Σαν πού θες να τα πάω; Στην πούγγα μου. Ξέρεις τι είναι η πούγγα;» είπε χώνοντας το τσαντάκι της κάτω από το μπράτσο. «Πόσα είναι;» «Το έτος που έχουμε, συν ένα ακόμα μηδενικό», είπε και σήκωσε το χέρι της στο πρώτο ταξί που διέσχιζε τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μπροστά από την Τράπεζα Κύπρου. 

Αθήνα 27/3/2013 Πρώτη μέρα ανοικτές οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα Φωτ.: Στέλιος Στεφάνου Πρόκειται για ένα από τα 312 καταστήματα τραπεζών στην Ελλάδα τα οποία άνοιξαν χθες έπειτα από 8 εργάσιμες ημέρες, ως παραρτήματα πια της Τράπεζας Πειραιώς. Υποδέχτηκαν εκαντοντάδες καταθέτες, Ελληνες και Κυπρίους. Σύμφωνα με πληροφορίες, «η εκροή των καταθέσεων ανήλθε στο 3-4% σε καταστήματα που έκανε δειγματολητικούς ελέγχους κάθε τράπεζα». Αντιστοιχεί, περίπου σε 400.000.000 ευρώ.

Νωρίς το πρωί, στο κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στους Αμπελόκηπους η ουρά που ξεκινούσε από το γκισέ, έφτανε μέχρι το πεζοδρόμιο έξω από την τράπεζα. Συζητήσεις και πηγαδάκια. «Υπάρχει όριο στις αναλήψεις;», ρωτούσαν όσοι κατέφθαναν. Αρκετοί θεωρούσαν πως οι τράπεζες, ελληνικές και κυπριακές, είναι αναξιόπιστες. Αλλοι συμβουλεύονταν φίλους, τηλεφωνικώς. Πολλοί προτίμησαν να περιμένουν πριν κάνουν κάποια κίνηση. Στους τελευταίους δεν συμπεριλαμβανόταν η Δέσποινα. «Εχω τα δικά μου χρήματα και τα χρήματα της μητέρας μου. Για την Κύπρο θα πληρώσουμε εμείς; Αρκετά δεν μας έχουν κόψει;» αναρωτήθηκε. «Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στη συγχώνευση με την Πειραιώς», δήλωσε η ίδια. «Σε ποια τράπεζα θα τα πάτε;» «Στην Ελβετία», απάντησε ένας κύριος έξω από την CPB. Από το Γραφείο Τύπου της τράπεζας υποστηρίζουν ότι η χθεσινή ημέρα «δεν είχε τίποτα το φοβερό, έγιναν οι συνηθισμένες συναλλαγές». Υπάλληλος από υποκατάστημα των βορείων προαστίων υποστηρίζει ότι εκατοντάδες πελάτες του συγκεκριμένου καταστήματος απέσυραν τις καταθέσεις τους. Ο πρόεδρος των Εργαζομένων της Τράπεζας Κύπρου, Μανώλης Μπεμπένης, τόνισε ότι «οι πελάτες ανησυχούσαν για τις θέσεις εργασίας μας. Ηταν συγκινητικό. Γνωρίζουμε ότι η διασφάλιση των θέσεών μας θα είναι μαραθώνιος».
 

Οι κόποι μιας ζωής
 
Από την περασμένη εβδομάδα, η Πέννυ κάνει σταδιακά ανάληψη «τους κόπους μιας ζωής, ό,τι μας έμεινε δηλαδή» από το ΑΤΜ της λεωφόρου Αλεξάνδρας. «Ερχόμουν και σήκωνα 600 ευρώ κάθε μέρα. Πάντα είχε χρήματα, ευτυχώς», είπε και συνέχισε: «Σήμερα θα σηκώσω τα τελευταία!» Σε άλλο κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, στον Νέο Κόσμο, οι πελάτες έδειχναν πιο ψύχραιμοι. Οι περισσότεροι πραγματοποιούσαν τις καθημερινές τους συναλλαγές. «Είναι κουτό να πας και να σηκώσεις τα χρήματά σου σήμερα από οποιαδήποτε κυπριακή τράπεζα. Πρώτον, γιατί δεν είναι κυπριακή, είναι ελληνική. Δεύτερον, γιατί δεν απειλούνται τα χρήματα κανενός. Η τρομοκρατία της τηλεόρασης και οι ασάφειες θα φέρουν χειρότερα αποτελέσματα» διευκρινίζει ο κ. Χρήστος, περιμένοντας στην ουρά του καταστήματος στον Νέο Κόσμο να πληρώσει λογαριασμό της ΔΕΗ και να κάνει συνηθισμένη ανάληψη. «Ο,τι και να λέμε τώρα είναι άνευ ουσίας. Ρωτήστε μας την Παρασκευή αν έχει μπει η μισθοδοσία μας» λέει η Αλίνα, υπάλληλος σε ελληνική εταιρεία κυπριακών συμφερόντων. Από το πρωί της Τρίτης, το ηχογραφημένο μήνυμα, στην εξυπηρέτηση πελατών της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας, είχε αλλάξει. Καλωσόριζε όσους καλούσαν, στον Ομιλο Πειραιώς.

«Τα εδώ είναι διασφαλισμένα. Τα εκεί τι θα γίνουν», σχολίασε άλλος Ελληνοκύπριος, πελάτης της CPB. «Εμείς οι μικροκαταθέτες τι να φοβηθούμε. Το κούρεμα απευθύνεται σε πλουσίους που έχουν πάνω από 100.000 ευρώ». Υπήρχαν ωστόσο μικροκαταθέτες που δεν θέλησαν να διακινδυνεύσουν όσα τους έχουν απομείνει. «Τα πήρα όλα», είπε ανακουφισμένη μια κυρία. «Πόσα είναι;» «1.200 ευρώ». Η διπλανή της, νεότερη κατά δύο δεκαετίες, κούνησε το κεφάλι της. «Κάτσε και θα δεις, σε λίγο θα αρχίσουν να τα σηκώνουν κι από τις ελληνικές», σχολίασε.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...