Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Guardian: Χωρίς χαλούμι άφησε τους Βρετανούς η κυπριακή κρίση


«Το κυπριακό χαλούμι θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα από τα πιο φρέσκα θύματα της κρίσης», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Η Cypressa είναι μία εταιρεία εισαγωγής με έδρα το Λονδίνο, η οποία προμηθεύει από το 1964 σούπερ μάρκετ και καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία με μία ευρεία γκάμα υψηλής ποιότητας προϊόντων μεσογειακής διατροφής.

Προτού εγκαθιδρυθεί ως επιτυχημένη στο χώρο της εταιρεία στη «Γηραιά Αλβιόνα», η Cypressa είχε διαγράψει ήδη πετυχημένη πορεία μισό αιώνα πριν στην Κύπρο, αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της επιμονής τριών αδελφών: του Γιάννη, του Θεοδόση και του Λοΐζου Κατσούρη, οι οποίοι ξεκίνησαν να εμπορεύονται τοπικά προϊόντα (ελιές, λάδι, φρούτα και λαχανικά) που φημίζονταν για την ποιότητά τους.

Η Cypressa βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση, καθώς η τραπεζική κατάσταση στην Κύπρο δεν της επιτρέπει να πληρώσει τους προμηθευτές της.

«Η σκέψη ότι το κυπριακό χαλούμι είναι ένα από τα τελευταία θύματα της κρίσης, αν και όχι το πιο σοβαρό, προκαλεί σίγουρα θλίψη. Το εν λόγω, όμως, προϊόν είχε αρχίσει ήδη να αντιμετωπίζει προβλήματα πολύ νωρίτερα από την τραπεζική "φούσκα", καθώς τον Απρίλιο του 2012 οι Κύπριοι παρασκευαστές αναγκάστηκαν να άρουν τις προσπάθειές τους να καταχωρήσουν το προϊόν ως "προστατευόμενη ονομασία προέλευσης"...», αναφέρει το δημοσίευμα, καταλήγοντας πως η ποιότητα και η γαστριμαργική αξία του συγκεκριμένου τυριού δεν αξίζει την τύχη που του επιφύλασσαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρώπη.


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...