Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Κακή η συμφωνία για την Κύπρο, λέει το think tank «Open Europe"

Κακή συμφωνία, σε γενικές γραμμές, για την Κύπρο και για τον πληθυσμό της, χαρακτηρίζει τη συμφωνία του Eurogroup με τις κυπριακές αρχές, η δεξαμενή σκέψης (think tank) «Open Europe», η οποία προωθεί την ιδέα της οικονομικής και πολιτικής μεταρρύθμισης στην ΕΕ, εκτιμώντας παράλληλα ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί μεταξύ 5% και 10% το τρέχον έτος, ενώ το δημόσιο χρέος ενδέχεται να εκτιναχθεί στο 140%.

Το κυπριακό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) είναι πιθανό να καταρρεύσει μετά τη συμφωνία, με τους πιθανούς ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων να παρεμποδίζουν τη λειτουργία της οικονομίας, αναφέρει η δεξαμενή σκέψης «Open Europe», σε έκθεση της με τίτλο «Η Κύπρος διατηρήθηκε στο ευρώ, αλλά με ποιό κόστος». Προειδοποιεί ότι υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα η Κύπρος να καταστεί μια οικονομία ζόμπι - εξαρτώμενη από την Ευρωζώνη και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με λίγη ελπίδα οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την «Open Europe», το μεγάλο δάνειο από την Ευρωζώνη θα ωθήσει το δημόσιο χρέος της Κύπρου μέχρι και σε μη βιώσιμα επίπεδα, ενώ η λιτότητα που συνοδεύει το δάνειο (μαζί με τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών) θα αυξήσει την ανεργία και θα προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις.

Η πιο θετική πτυχή της συμφωνίας, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης, είναι ότι υπήρξε μια συμφωνία σε όλα και ότι έχουν γίνει κάποια βήματα για την αντιμετώπιση του ηθικού κινδύνου.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζει, η χώρα θα παραμείνει στην άκρη του ενιαίου νομίσματος, καθώς οι εντάσεις θα αυξάνονται μεταξύ των κρατών μελών, με τη Γερμανία, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να αναζητούν σήμερα μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση στην κρίση.

Αναφορικά με το τι σημαίνει για την Κύπρο η συμφωνία στο Eurogroup, η «Open Europe» αναφέρει ότι «το βιοτικό επίπεδο και η ευρύτερη οικονομία θα μπορούσε να καταρρεύσει: Η θέση της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο θα μπορούσε να τερματιστεί», αναφέρει, προτείνοντας παράλληλα «μερικές άλλες εναλλακτικές λύσεις για ανάπτυξη».

Μια επιλογή που απομένει, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης, είναι ο τουρισμός, αλλά με σημαντικά υπερτιμημένο νόμισμα, όπως σημειώνει, «δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από αυτό» τον τομέα.

Αναφέρει επίσης ότι οι έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίου θα παρεμποδίσουν σοβαρά τη ρευστότητα στην οικονομία, ενώ θα είναι πολύ δύσκολο για το μικρό νησί να εμπορεύεται με τον υπόλοιπο κόσμο (απέχει πολύ από μια αυτάρκεια σε προϊόντα).

Σύμφωνα με την «Open Europe», η κατάρρευση του κυπριακού ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι μεταξύ 5% και 10% αυτό το έτος, ανάλογα με το πόσο καιρό θα επιβληθεί ο έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων, ενώ η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων θα μπορούσε να κάνει τη θέση της κυπριακής Κυβέρνησης χειρότερη.

Παρά την αποφυγή φορολόγησης μικρών καταθετών, είναι πιθανό μια πολιτική αναταραχή, καταλήγει η «Open Europe».

Πηγή: kathimerini.com.cy
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...