Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

«H Λεμεσός θα πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα από τη συμφωνία"


Έντονη ανησυχία εκφράζει ο Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου, καθώς η πόλη αποτελεί το κατεξοχήν κέντρο ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο


Τη δυσκολότερη ίσως περίοδο της θα βιώσει η Λεμεσός, ως το κατεξοχήν κέντρο ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο, πληρώνοντας το μεγαλύτερο κόστος της οικονομικής κρίσης, δηλώνει στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου, ενώ την ίδια ώρα διαμηνύει πως, δεν θα πρέπει να σκύψουμε τα κεφάλια, αλλά να εργαστούμε για να επαναφέρουμε τον τόπο σε καλύτερες μέρες και να επανακτήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών μας.
Σύμφωνα με τον κ.Χρίστου, το τίμημα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup και την αναμενόμενη εφαρμογή του μνημονίου, θα πλήξει ιδιαίτερα τη Λεμεσό, καθώς αναμένεται ότι μερίδα ξένων εταιρειών θα εγκαταλείψουν τη χώρα, σημειώνοντας πως, ήδη γίνονται δελεαστικές προτάσεις προς τις επιχειρήσεις αυτές «από αυτούς που μας κατηγορούν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

«Αναμένουμε ότι θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας, μείωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, περαιτέρω μείωση στην οικοδομική βιομηχανία και άλλα», είπε ο Ανδρέας Χρίστου, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις αποτελούν πλήγμα και για τη μεγάλη ρωσική κοινότητα που για χρόνια δραστηριοποιείται στην πόλη και έχει αφήσει έντονα το στίγμα της στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα.

Το κούρεμα των καταθέσεων, συνέχισε, επηρεάζει και τον προγραμματισμό του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λεμεσού-Αμαθούντας (ΣΑΛΑ), αφού υπολογίζεται ότι, έργα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, δεν θα υλοποιηθούν σε αυτό στάδιο και θα πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός.

«Θα πρέπει να δούμε τι χρήματα έχουμε και να βάλουμε προτεραιότητες. Σίγουρα όμως, έργα που έχουν σχεδιαστεί και αναμενόταν να ξεκινήσουν φέτος, δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν, άρα κάποιες περιοχές θα παραμείνουν χωρίς εξυπηρέτηση, είτε αποχετευτικού λυμάτων είναι αποχετευτικού ομβρίων», είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του ΣΑΛΑ.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών περισυλλογής και εξοικονόμησης πόρων, ο Δήμος Λεμεσού προγραμματίζει να πάρει ακόμη αυστηρότερα μέτρα, τα οποία θα συζητηθούν σε προσεχείς συνεδρίες του δημοτικού συμβουλίου, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ.Χρίστου, τα μέτρα αυτά θα είναι «μόνο για να αναπνέουμε πλέον, να δούμε πως θα κρατηθούμε στη ζωή και πως πάει η κατάσταση και μετά, ανάλογα με τις δυνατότητες μας, θα κάνουμε αυτό που μπορούμε».

«Παρά την πραγματική δυσκολία την οποία θα έχουμε», είπε, «πρέπει να σφίξουμε τα ζωνάρια, πρέπει να κάνουμε μεγάλη περισυλλογή, να μείνουμε στα άκρως απαραίτητα, να καταλάβουμε ότι η επόμενη μέρα είναι εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη και να ξαναστήσουμε όλο εκείνο το οικοδόμημα που μας οδήγησε σε αυτό που είχαμε μέχρι πρόσφατα, δηλαδή να ξανακτίσουμε την Κύπρο ως επιχειρηματικό κέντρο».

Αυτό το εγχείρημα, πρόσθεσε, θα είναι δύσκολο και για κάποιους θεωρείται αδύνατον, καθώς χάσαμε την εμπιστοσύνη μας ως πολιτεία και ως τραπεζικό σύστημα, ωστόσο τόνισε ότι «παρόλο που μας κτύπησαν πισώπλατα, με στόχο να μας καθυποτάξουν, να μας τιμωρήσουν, η λύση δεν είναι η υποχώρηση, αλλά η αναδιοργάνωση για νέα επίθεση».

Ο Ανδρέας Χρίστου κάλεσε τους Λεμεσιανούς να αντιληφθούν ότι «οι λογικές και αναμενόμενες προσδοκίες από το Δήμο δεν μπορούν να υλοποιηθούν για ένα μεγάλο διάστημα» υποδεικνύοντας, πως αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να σταματήσουν και οι δημότες να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς το Δήμο.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, θα πρέπει ο καθένας να φροντίσει να λιγοστέψει τα βάρη πάνω στο δημόσιο τομέα και αντιστρόφως, ενώ τόνισε πως και οι ποιο μικρές ατομικές ενέργειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά, φέρνοντας ως παράδειγμα την περαιτέρω ευαισθητοποίηση σε θέματα καθαριότητας και ανακύκλωσης.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...