Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Τι προβλέπει το διάταγμα για αναλήψεις, επιταγές, γραμμάτια, εξαγωγές

Υστερα από 12 ημέρες που παρέμειναν κλειστές, οι τράπεζες την Κύπρο ανοίγουν την Πέμπτη, με δρακόντειους και πρωτοφανείς για την ιστορία της ευρωζώνης περιορισμούς στις συναλλαγές.

Την απόφαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκου Δημητριάδη, και του υπουργού Οικονομικών της Μεγαλονήσου, Μιχάλη Σαρρή ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού.

Ειδικότερα η Αλίκη Στυλιανού δήλωσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν για το κοινό στις 12 το μεσημέρι και θα μείνουν ανοικτές μέχρι τις 18.00.

Οι υπάλληλοι των τραπεζών θα βρίσκονται από το πρωί στις εργασίες τους.

Δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των συναλλαγών στην Κύπρο περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα που εξέδωσε το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών.

Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση μεταφοράς χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι, ή 5.000 ευρώ με πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα έως 5.000 ευρώ.

Προβλέπει επίσης υποχρεωτικό επαναπατρισμό εντός δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλων των χρημάτων που αποκτώνται (μετά την έναρξη ισχύς του Διατάγματος) από εξαγωγές ή και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της χώρας.

Επίσης, απαγορεύεται η εξαργύρωση των επιταγών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η κατάθεση επιταγών σε λογαριασμό, ενώ απαγορεύεται κάθε πληρωμή χωρίς μετρητά ή και η μεταφορά χρημάτων εκτός της χώρας.

Κατ' εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για εισαγωγές, με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, καθώς και για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που κατοικούν στη χώρα.


Αναλυτικά το διάταγμα προβλέπει:

- Οριο αναλήψεων 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα.Όλες οι αναλήψεις μετρητών (ήτοι οι αναλήψεις μέσω χρεωστικής ή και προπληρωμένης κάρτας, οι αναλήψεις από ταμείο πιστωτικού ιδρύματος, καθώς και οι αναλήψεις μέσω πιστωτικής κάρτας έναντι του υπολοίπου λογαριασμού όψεως/τρεχούμενου), υπολογίζονται συνολικά ανά πρόσωπο για το σύνολο των λογαριασμών που διαθέτει σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

- Απαγορεύεται κάθε πληρωμή χωρίς μετρητά ή και μεταφορά χρημάτων εκτός Δημοκρατίας.
Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές και για εισαγωγές με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων, που κατοικούν στη Δημοκρατία, χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό ως 5.000 ευρώ, ανά μήνα, ανά πρόσωπο.

- Απαγορεύεται ο τερματισμός προθεσμιακών καταθέσεων, πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης.

- Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.

- Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έκδοση του Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.

- Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

- Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορά χρημάτων, ανεξαρτήτως νομίσματος.

Η ισχύς του ΠΔ είναι τέσσερις ημέρες.

Συνέπεια του κλεισίματος των τραπεζών και των περιορισμών στις αναλήψεις, είναι η «ασφυξία» της αγοράς στην Κύπρο καθώς και οι βέβαιες πλέον καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών του Μαρτίου. Ηδη ο σύνδεσμος βιομηχάνων ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις, ενώ και αξιωματούχοι, όπως ο Δήμαρχος Λεμεσού, παραδέχθηκαν ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην καταβολή των μισθών των υπαλλήλων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...