Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Αναστάτωση ανάμεσα σε Ρώσους ιδιοκτήτες υπεράκτιων εταιρειών

Μεγάλη ένταση και αναστάτωση, επικρατεί ανάμεσα σε Ρώσους ιδιοκτήτες υπεράκτιων εταιρειών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει μέσα από αναφορές που γίνονται από Κύπριους συμβούλους τους, με τους οποίους βρίσκονται σε συνεχή επαφή τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αντικείμενο τη διάσωση των καταθέσεών τους.

«Ό,τι και να γίνει, τεράστια κεφάλαια Ρώσων θα φύγουν από την Κύπρο»
όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος υπεράκτιων εταιρειών ρωσικών συμφερόντων Ανδρέας Ανδρέου, εξηγώντας ότι «έχουμε σαφείς οδηγίες σχεδόν από όλους τους πελάτες μας, με την πρώτη ευκαιρία όλα τα λεφτά να φύγουν από την Κύπρο… να πάνε Σιγκαπούρη και αλλού». Όπως επισημαίνει, «ό,τι εγγυήσεις και να δοθούν, δεν εμπιστεύονται πλέον αφού θεωρούν ότι από τη στιγμή που έγινε μια φορά δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξαναγίνει».

Δίνοντας τον παλμό αυτών των καταθετών, ο κ. Ανδρέου υποδεικνύει ότι «το τι προσπαθεί να κάνει η ρωσική κυβέρνηση για να βοηθήσει την Κύπρο, αν θα το κάνει τελικά ή δεν θα το κάνει, ολίγον τους ενδιαφέρει», διευκρινίζοντας ότι «κάτι που μας λένε οι πελάτες μας, είναι ότι η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει και με το αζημίωτο αλλά αν έρθει και πετύχει έλεγχο των τραπεζών και γνωρίζει ποιοι είναι οι καταθέτες, τότε για ποιο λόγο να έχω καταθέσεις στην Κύπρο…».

Οι Ρώσοι που έχουν μεγάλες καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες, θεωρούν ότι «είμαστε αχάπαροι (σσ ανίδεοι), ότι πήγαμε απροετοίμαστοι και τους φέραμε προ απροόπτου και δεν προστατεύουμε τα συμφέροντά τους και άρα ποια τα εχέγγυα για να έχουν τα λεφτά στην Κύπρο αφού δεν ξέρουν τι τους περιμένει», αναφέρει ο κ. Ανδρέου.

Σε ερώτηση αν την ημέρα που θα ανοίξουν οι τράπεζες θα θελήσουν να σηκώσουν τα λεφτά τους, εκφράζει την εκτίμηση ότι μάλλον θα μπουν κάποιοι περιορισμοί στις αναλήψεις ωστόσο «σταδιακά θα σηκώνονται χρήματα μέχρι να φύγουν όλα τα κεφάλαια».

Πάντως η γενική εκτίμηση που εκφράζεται από Κύπριους νομικούς και άλλους συμβούλους εταιρειών ρωσικών συμφερόντων, είναι ότι, η μόνη περίπτωση «να κρατήσουμε αυτούς τους Ρώσους στην Κύπρο, είναι αν καταφέρουμε και αντεπεξέλθουμε από μόνοι μας, χωρίς την ανάμιξη ούτε και της ίδιας της Ρωσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...