Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Παράθυρο να μην πειραχτούν καταθέσεις κάτω των 100.000

Πιθανό «κούρεμα» 15,6% για ποσά άνω των 100 χιλ. για να βγουν τα 5,8 δισ. ευρώ

 Υπό το βάρος γενικευμένων αντιδράσεων πληροφορίες του ΥΠΟΙΚ λένε ότι το έκτακτο Eurogroup φαίνεται να κάνει πίσω, ανοίγοντας παράθυρο να μην αγγιχτούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. «Αγκάθι» παραμένει η συγκέντρωση των 5,8 δισ. ευρώ με «κούρεμα» καταθέσεων ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείου ύψους 10 δισ. ευρώ. Την Τρίτη στις 6 μ.μ. συνεδριάζει η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής με τα νέα δεδομένα. Οργισμένοι διαδηλωτές απέκλεισαν το προεδρικό μέγαρο.
Δίνεται η δυνατότητα ευελιξίας στην κυπριακή κυβέρνηση να αποφασίσει το νέο «μείγμα», για τις καταθέσεις πάνω από τις 100.000 ευρώ, μετά τις έντονες αντιδράσεις που ξεσήκωσε η αρχική απόφαση.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ανοιχτό παραμένει πώς θα διαμορφωθεί το "μείγμα" ώστε να μαζευτεί το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ, καθώς αυτό σημαίνει μεγαλύτερη φορολόγηση στην κλίμακα άνω των 100.000 ευρώ. Γεγονός που δυσκολεύει ακόμα την κυβέρνηση και θα κρίνει πώς θα διαμορφωθούν τα "κουκιά" στο κοινοβούλιο της Κύπρου την Τρίτη στην Ολομέλεια.

Ενα πιθανό σενάριο που κουβεντιάζεται είναι πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ κατάθεση να κουρευτεί με 15,6%, δηλαδή για ποσό 100.001 ευρώ τα 15.600 ευρώ πηγαίνει ως φόρος στο κυπριακό κράτος.

Επιχειρείται να διασφαλιστεί περισσότερος χρόνος ώστε να ασκηθεί πίεση στην Ευρωζώνη και να διασφαλιστούν πιθανές τροποποιήσεις του «πακέτου» δανειοδότησης προς την κατεύθυνση ευνοϊκότερων όρων για τους μικροκαταθέτες, που όπως μοιάζει δρομολογούνται μετά τις αντιδράσεις. Λόγω των συσχετισμών η κρίσιμη κοινοβουλευτική ψηφοφορία με βάση τα τελευταία δεδομένα ήταν αμφίρροπη. Με το έκτακτο Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο συναντά αντιδράσεις ακόμη και εντός της ευρωζώνης, ενώ στη Λευκωσία αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Βουλής με αντικείμενο την έγκριση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...