Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Κύπρος: Μείωση 10% στα δίδακτρα των Πανεπιστημίων

Μείωση 10% των διδάκτρων των δημοσίων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων της Κύπρου, για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος, που επιφυλάχθηκε ωστόσο να... απαντήσει κατά πόσο θα υπάρξει μείωση και στα δίδακτρα των κολλεγίων.
Ανακοινώνοντας την απόφαση ο κ. Κενεβέζος ανέφερε ότι μετά από συνεννόηση με τους Προέδρους των Συμβουλίων των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, στη βάση έκκλησης του Υπουργείου Παιδείας και εκτίμησης των δεδομένων και των συγκυριών, υπάρχει απόφαση από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, την οποία εξαγγέλλουμε για μείωση των διδάκτρων, ως ειδική έκπτωση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 στα ήδη εγκεκριμένα δίδακτρα.

Ο κ. Κενεβέζος επεσήμανε ότι η μείωση γίνεται παρά το γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια δεν έχουν επιβάλει οποιαδήποτε αύξηση στα δίδακτρα από το 2010, προσθέτοντας ότι εκκρεμούσε ανοικτό αίτημα για αύξηση των διδάκτρων καθώς ήταν στην ίδια κλίμακα από το 2010.

«Παρά ταύτα τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια εισάκουσαν την έκκληση του Υπουργείου Παιδείας με αποτέλεσμα να μπορούμε σήμερα να εξαγγείλουμε κατά 10% μείωση, ως ειδική έκπτωση», ανέφερε απευθύνοντας ευχαριστίες στα Πανεπιστήμια που «στη βάση της περίστασης και όπως τη βιώνουμε σήμερα και των προβλημάτων με τα δημόσια οικονομικά και τις κοινωνικές συνέπειες, συμβάλλουν στην απάμβλυνση των προβλημάτων».

«Το Υπουργείο Παιδείας ασκώντας το θεσμικό του ρόλο θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ενισχύσει τις προς τη σωστή κατεύθυνση, προσπάθειες τους», συνέχισε.

Ερωτηθείς εάν θα ανακοινωθεί μείωση και στα δίδακτρα των κολλεγίων, ο κ. Κενεβέζος ανέφερε πως οτιδήποτε έχουν να ανακοινώσουμε πρόσθετα θα το ανακοινώσουμε μετά από την απαιτούμενη συνεννόηση.

Ο Υπουργός Παιδείας συμπλήρωσε πως από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε ως θέμα αρχής τη συνεννόηση, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως όταν δεν επιτυγχάνεται ταύτιση απόψεων δεν θα λαμβάνονται αποφάσεις.

«Θα έχουμε διάλογο με όλους τους φορείς και όλες τις συνιστώσες του τομέα της εκπαίδευσης και προσδοκώ ότι θα λαμβάνονται πάντα οι σωστές αποφάσεις», κατέληξε.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι η απόφαση για μείωση των διδάκτρων είναι αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Παιδείας την Παρασκευή 19 Απριλίου με τους Προέδρους των Συμβουλίων των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Οι Πρόεδροι των Συμβουλίων των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για μείωση των διδάκτρων, αποφάσισαν να παραχωρήσουν ειδική έκπτωση 10% για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 στα ήδη εγκεκριμένα δίδακτρα.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε μείωση διδάκτρων προχωρούν :

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Το Πανεπιστήμιο Frederick
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις και
Το Πανεπιστήμιο UCLan-Cyprus

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αναφέρει ότι αναγνωρίζοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων μας, προτρέπει όλους τους ενδιαφερόμενους να τα επισκεφθούν και να ενημερωθούν από κοντά για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν, τις υπηρεσίες προς τους φοιτητές τους, καθώς και την οικονομική στήριξη που παρέχουν (π.χ. υποτροφίες).

Καταλήγει επισημαίνοντας ότι τα Πανεπιστήμια της Κύπρου αποτελούν μια αξιόλογη επιλογή σπουδών, η οποία μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κυπριακής, ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινωνίας και να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας του τόπου μας.
alithia.com.cy
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...