Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Αντιδράσεις στην Ισπανία για τις εξελίξεις στην Κύπρο


Η ισπανική κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τους πολίτες, διαμηνύοντας ότι η κατάσταση της Κύπρου και η επίμαχη συμφωνία του Eurogroup «δεν μπορεί να επεκταθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης». Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Μαδρίτης και άλλων πόλεων, διαμαρτυρόμενοι για το χειρισμό της οικονομικής κρίσης από την Ε.Ε.

Η ισπανική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για φυγή κεφαλαίων από την Ισπανία, ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην Κύπρο.  Ο εκπρόσωπος Τύπου της tράπεζας ανάφερε ότι «το ισπανικό τραπεζικό σύστημα λειτουργεί υπό απόλυτα κανονικές συνθήκες».

Για την απόφαση του Eurogroup σχετικά με το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, ισπανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η προσέγγιση για την Κύπρο είναι μοναδική.

«Η κατάσταση της Κύπρου και η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να επεκταθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης», ανέφερε πηγή του ισπανικού Υπουργείου Οικονομικών.

«Είναι μια θετική συμφωνία, διότι επιλύει το πρόβλημα της Κύπρου και ταυτόχρονα δίνει ένα σαφές μήνυμα για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του ευρώ», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Διαδηλώσεις των «αγανακτισμένων»

Χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν το Σάββατο στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το χειρισμό της οικονομικής κρίσης από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία κατηγορούν ότι «ανήκει στις αγορές».

Οι πορείες διοργανώθηκαν από το κίνημα «αγανακτισμένων» της Ισπανίας ως αντίδραση στην απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο προκειμένου να αποφευχθεί χρεοκοπία,  στο πλαίσιο της συμφωνίας για την παραχώρηση πακέτου διάσωσης, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ.

«Δεν χρωστάμε τίποτα. Δεν θα πληρώσουμε τίποτα», ανέγραφε πανό που κρατούσαν διαδηλωτές στη βόρεια πόλη της Βαγιαδολίδ.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...