Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

IIF: Περισσότερες οι ξένες καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες

Στα 20 δις ευρώ ανέρχονταν οι καταθέσεις των ξένων στις κυπριακές τράπεζες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που βασίστηκε σε στοιχεία του ΔΝΤ και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Όπως τονίζεται στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ που διέθεταν οι ελληνικές θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών καθώς και άλλα 4,5 δισ. που είναι κατατεθειμένα σε υποκαταστήματα άλλων χωρών.

Οι συνολικές καταθέσεις ξένων επενδυτών ανέρχονται στα 37,6 δις σύμφωνα με τα στοιχεία έναντι 32,2 δισ. ευρώ που είναι οι καταθέσεις των Κυπρίων.

Σύμφωνα πάντα με την μελέτη του IIF το 85% των καταθέσεων των ξένων προέρχονταν από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως από Ρωσία, Ουκρανία και Λίβανο.

Η μελέτη επισημαίνει ότι σημειώθηκε σημαντική μείωση (-12%) των καταθέσεων των ξένων από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, οι εγγυημένες καταθέσεις (δηλαδή μέχρι ποσού 100.000 ευρώ) συνολικά έφταναν τα 30 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...