Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Σόιμπλε-EKT: Εκβιάζουν για οριστικό «λουκέτο» στις κυπριακές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα παρέχει επ΄αόριστον ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες, εκτός αν υπάρξει συμφωνία για σχέδιο διάσωσης και, κατά συνέπεια, οι τράπεζες στην Κύπρο είναι πιθανόν να μην είναι σε θέση να ανοίξουν αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ. Το δρόμο των απειλών άνοιξε αργά το βράδυ της Τρίτης ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Πρόκειται για το ίδιο έργο εκβιασμών που γίνονται, σε μικρότερη κλίμακα, σε μια σειρά επιχειρήσεις όταν απαιτούν μείωση μισθών και περικοπές προσωπικού... αλλιώς θα «κλείσουν». Ποιος έχει, όμως, τη δύναμη;

Εάν η Κύπρος δεν επιστρέψει με ένα νέο σχέδιο, "τότε οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν την Παρασκευή, διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα χορηγήσει πλέον ρευστότητα. Αυτό είναι ένα ακόμη τρομακτικότερο σενάριο από αυτό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι", είπε η Μαρία Φέκτερ.

Πρόκειται για τους ίδιους εκβιασμούς που γίνονται σε μικρότερη κλίμακα σε μια σειρά επιχειρήσεις που ζητούν μείωση μισθών και προσωπικού αλλιώς θα "κλείσουν" την εταιρεία, ποντάρωντας στο "κοκαλιάρικο χέρι" της φτώχειας και της ανεργίας για να αποσπάσουν ότι μπορούν από τους εργαζόμενους. Οι ίδιοι εκβιασμοί γίνονται και σε μεγαλύτερη κλίμακα μεταξύ κρατών, πιστωτών-οφειλετών, ανάλογα το μέγεθος. Ποιος έχει, όμως, τη πραγματική δύναμη;

"Θα βοηθήσουμε βέβαια τους Κυπρίους, αλλά μόνο υπό όρους που έχουν νόημα. Φυσικά, ούτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορούν να επιτρέψουν να δημιουργηθεί ένα βαρέλι χωρίς πάτο", είπε με νόημα η Μ. Φέκερ.

Αργά το βράδυ της Τρίτης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF είχε κάνει την αρχή στο "γαϊτανάκι" των εκβιασμών απειλώντας ότι η Γερμανία και η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψουν ποτέ να ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες τραβώντας την πρίζα.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας διογκώνεται συνεχώς και αυτό το μοντέλο δεν είναι πλέον λειτουργικό, υποστήριξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση της Λευκωσίας να δράσει άμεσα. «Η Κύπρος δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλον, πλην τον εαυτό της», πρόσθεσε.

Αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης, είπε ο υπουγός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τότε η ΕΚΤ θα τραβήξει την πρίζα: «Δεν θα διαρκέσει η στήριξη μέχρι τον Ιούνιο. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν είναι σε θέση να ανοίξει περαιτέρω. Χωρίς τα χρήματα από την ΕΚΤ οι κυπριακές τράπεζες είναι αφερέγγυες".

Ξεκαθάρισε ότι εφόσον το κυπριακό κοινοβούλιο είπε «όχι», δεν υφίστανται πλέον οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα βοήθειας και υπενθύμισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, ενώ δύο κυπριακές τράπεζες είναι ουσιαστικά ήδη χρεοκοπημένες και συντηρούνται χάρη στην ΕΚΤ.

Από τη μεριά της η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ προειδοποίησε επίσης ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα αποδεχθούν μέτρα που αυξάνουν περαιτέρω το κυπριακό χρέος.

Η Μαρία Φέκτερ διευκρίνισε ότι η ίδια θα προτιμούσε την επιβολή ενός κουρέματος του χρέους επί των κατόχων ομολόγων των μεγάλων κυπριακών τραπεζών, παρά την επιβολή του αμφιλεγόμενου τέλους επί των καταθέσεων.

"Η Γερμανία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επίσης η Αυστρία θα προτιμούσαν μία εκ των έσω διάσωση (bail-in, με τη συμμετοχή των μετόχων και των ομολογιούχων) , αλλά η Γαλλία και πολλοί από τους άλλους υπουργούς προτίμησαν αυτό το τέλος επί των καταθέσεων", είπε προσθέτοντας ότι ένα fund που θα προέκυπτε από το "bail-in, με την επιβολή κουρέματος κατά 38% του χρέους των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών θα είχε μειώσει το χρέος κατά περισσότερα των 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Μαρία Φέκτερ πρόσθεσε ότι το κυπριακό ζήτημα είναι σοβαρό, αλλά δεν αποτελεί κίνδυνο για την ευρύτερη ευρωζώνη. "Καθόλου. Η ευρωζώνη είναι σταθερή", είπε.

Το πρόβλημα είναι ότι η μικρή σε μέγεθος οικονομία της Κύπρου δεν μπορεί να υποστηρίξει έναν υπερμεγέθη χρηματοπιστωτικό τομέα, είπε, προσθέτοντας: "Δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει στους αυστριακούς φορολογούμενους για ποιον λόγο πρέπει να διασφαλίσουμε τις καταθέσεις των ρώσων ολιγαρχών ή τα βρετανικά χρήματα".

Το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει αποτύχει, αποτελεί πλέον «ψευδαίσθηση», συμπλήρωσε από τη μεριά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και κάλεσε τους πολιτικούς στην Κύπρο να το εξηγήσουν στους πολίτες.

«Σε μία κατάσταση όπως αυτή, οι πιστωτές θα πρέπει να συμμετάσχουν εάν θέλουν να αποφύγουν μία χρεοκοπία. Εάν θέλει κανείς να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη, τότε οι τραπεζικοί επενδυτές θα πρέπει να κάνουν μία αντίστοιχη συνεισφορά. Εάν αυτό θα είναι μία συμμετοχή των ομολογιούχων και των τραπεζών (bail in) ή ένας δασμός, αυτό εναπόκειται στην ίδια την Κύπρο να το αποφασίσει», επεσήμανε ο Σόιμπλε, προειδοποιώντας να αποφευχθούν οι «ανεύθυνες» αποφάσεις.

Ακόμη ο γερμανός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την αρνητική έκβαση της ψηφοφορίας στο κυπριακό κοινοβούλιο. «Καταγράφουμε με θλίψη την απόφαση αυτή. Προκειμένου να υπάρξει σχέδιο δανεισμού, έχουμε ανάγκη από μία αξιόπιστη λύση ώστε να γνωρίζουμε τον τρόπο που η Κύπρος θα ξαναβρεί την έξοδο στις χρηματοοικονομικές αγορές. Προς το παρόν, το χρέος είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να μειωθεί», δήλωσε.

Ερωτηθείς σχετικώς με το ενδεχόμενο η Λευκωσία να λάβει βοήθεια από την Μόσχα, ο Σόιμπλε σημείωσε δεν είναι μόνο η Ρωσία που διατηρεί μεγάλες επενδύσεις στην Κύπρο, αλλά και η ίδια η Κύπρος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ρωσία, γεγονός το οποίο, όπως ανέφερε, αποδεικνύει ότι τα ρωσικά χρήματα πηγαίνουν στην Κύπρο και επιστρέφουν κατόπιν πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...