Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Εργαζόμενοι ΑΗΚ: Ιδιωτικοποίηση ίσον αύξηση τιμής ρεύματος

Μείωση της αξιοπιστίας του συστήματος ηλεκτροδότησης και αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος θα έχει ως αποτέλεσμα η ιδιωτικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού, αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα που  εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ σε μια προσπάθεια ενημέρωσης από μέρους τους, του κοινού.

Στο σημείωμα αναφέρεται ότι το κράτος θα χάσει εκατομμύρια από έσοδα που κάθε χρόνο παίρνει από τη ΑΗΚ και το σημερινό καθεστώς, το οποίο έχει σκοπό τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους, θα μετατραπεί σε ιδιωτικό μονοπώλιο, το οποίο έχει σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους και την υψηλή απόδοση των κεφαλαίων που επενδύθηκαν, με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημειώνουν επίσης ότι θα μειωθεί σημαντικά η αξιοπιστία του συστήματος «γιατί ο ιδιώτης θα παραμελήσει τη συντήρηση και ανάπτυξη του συστήματος για να έχει περισσότερο κέρδος, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες».

Στο σημείωμα αναφέρεται ακόμα ότι το κράτος δεν εισάκουσε τις εισηγήσεις και απαιτήσεις της ΑΗΚ εδώ και 15 χρόνια για εισαγωγή φυσικού αερίου για να έχουμε φθηνότερο ρεύμα

«Τυχόν ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ σε αυτή την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Κύπρος ισοδυναμεί με πώληση κρατικής περιουσίας σε εξευτελιστική τιμή, ανάλογη με την πώληση των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Τυχόν ιδιωτικοποιήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα περιουσία του λαού να καταλήξει στα χέρια ιδιωτών σε εξευτελιστικά χαμηλές».

Σύμφωνα με το σημείωμα, στη Βουλγαρία η ιδιωτικοποίηση της αρχής ηλεκτρισμού οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών του ρεύματος κατά 140%, στη Γερμανία πέραν από τα μισά τοπικά κέντρα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος επανακρατικοποιήθηκαν και στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάστηκε έξαρση της ενεργειακής φτώχειας, καταλήγει το σημείωμα.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...