Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Νέα παράταση για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας


Η κοινοπραξία 'Ζήνων' πρέπει να προχωρήσει σε ένα ξεκαθάρισμα όσον αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης και υλοποίησης καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ανάπτυξης του λιμανιού... και της μαρίνας Λάρνακας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος, προσθέτοντας πως σήμερα δόθηκε, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μία νέα τρίμηνη παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο καλείται η κοινοπραξία να προσδιορίσει πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο και μέσα σε ποιά συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα θα αρχίσουν οι εργασίες υλοποίησης και θα υλοποιηθεί όλο το φάσμα των κατασκευαστικών έργων.

Ο κ. Μητσόπουλος προήδρευσε σήμερα ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή του Δημάρχου της Λάρνακας, βουλευτών και παραγόντων της πόλης με θέμα την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε πως έγινε μια πάρα πολύ παραγωγική συζήτηση αναφορικά με την πορεία υλοποίησης αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου. Ανασκοπήσαμε τα μέχρι στιγμής δεδομένα και από τη δικιά μας την πλευρά, τουλάχιστον, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να δίνονται παρατάσεις ισχύος των προσφορών επ' άπειρον, ζητώντας ταυτόχρονα από την κοινοπραξία 'Ζήνων' να προχωρήσει σε ένα ξεκαθάρισμα όσον αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου και όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, έχοντας πάντοτε υπόψη ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου για την παραχώρηση του Λιμανιού της Λάρνακας για να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους, ανέφερε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, "έχουμε πει ότι ο βασικός χαρακτήρας του λιμανιού θα πρέπει να είναι τουριστικός, ο χαρακτήρας αυτός θα πρέπει να διαφυλαχθεί και, συνεπώς, αναμένουμε πλέον από την κοινοπραξία την οποία θα καλέσουμε μέσα στις προσεχείς ημέρες να προχωρήσει στην κατάθεση ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την έναρξη και την υλοποίηση του έργου. Γνωρίζουμε τα προβλήματα στη χρηματοδότηση, αλλά ταυτόχρονα έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτικούς οίκους στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν στο τελικό σχήμα και για να χρηματοδοτήσουν, ενδεχομένως, την υλοποίηση του έργου".

Είπε πως με το Δήμο, τους βουλευτές και τους υπόλοιπους φορείς της Λάρνακας θα είναι σε μια συνεχή και ανοικτή διαβούλευση και πως συζήτησαν και θέματα που έχουν να κάνουν με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην προώθηση των έργων για το λιμάνι της Λάρνακας, ο κ. Μητσόπουλος απάντησε πως σήμερα δόθηκε, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μία νέα τρίμηνη παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου που, όπως έχω ξεκαθαρίσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα είναι και η τελευταία.

Συνεπώς, πρόσθεσε, μέσα στο χρονοδιάγραμμα αυτό των προσεχών τριών μηνών καλείται η κοινοπραξία να προσδιορίσει συγκεκριμένα πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο και μέσα σε ποιά συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα θα αρχίσουν οι εργασίες υλοποίησης και θα υλοποιηθεί όλο το φάσμα των κατασκευαστικών έργων.

"Σε διαφορετική περίπτωση, ασφαλώς, θα εξεύρουμε άλλους τρόπους για να προχωρήσει αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο που αφορά όχι μόνο τη Λάρνακα, αλλά και την κυπριακή οικονομία», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το θέμα της μετακίνησης των πετρελαιοδεξαμενών, ο Υπουργός Συγκοινωνιών διευκρίνισε πως "υπάρχουν κάποιες νέες και ενθαρρυντικές, τολμώ να πω, ενδείξεις. Δεν θα ήθελα να μπω σε πολλές λεπτομέρειες. Το θέμα αυτό αφορά και άλλα Υπουργεία τα οποία είναι συναρμόδια: Το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Εσωτερικών", είπε.

Πρόσθεσε πως σύντομα θα συγκληθεί εκ νέου η Υπουργική Επιτροπή. Αυτό το οποίο έχει αποφασιστεί είναι ότι κατά προτεραιότητα θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη Λάρνακα οι εγκαταστάσεις υγραερίου οι οποίες έχουν αξιολογηθεί ως οι πλέον επικίνδυνες για την περιοχή.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης είπε πως έγινε ένα ξεκαθάρισμα των προθέσεων της Κυβέρνησης και του Υπουργού Συγκοινωνιών σε σχέση με το μεγάλο έργο της ενοποιημένης ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας, δεδομένου του γεγονότος ότι για τη Λάρνακα είναι ένα έργο πνοής, ένα έργο το οποίο αφορά όχι μόνο την τοπική ανάπτυξη αλλά έχει υπερτοπική σημασία.

"Έγινε μια ανασκόπηση εφ' όλης της ύλης όσον αφορά το πώς προχωρεί η διαδικασία και τί μπορεί να αναμένουμε στους επόμενους τρεις μήνες, ούτως ώστε να μπορεί και η πόλη, οι βουλευτές, ο Δήμος και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να παρακολουθούν την εξέλιξη του έργου, διότι πραγματικά φτάσαμε σε ένα σημείο όπου για μας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η υλοποίηση αυτού του έργου», κατέληξε στις δηλώσεις του.
alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...