Ανταλλάγματα για τις ρώσικες τράπεζες
Η Ρωσία θα επανεξετάσει τους όρους του κυπριακού δανείου, εφόσον υπολογιστούν τα συμφέροντα των ρώσικων τραπεζών στην Κύπρο.Χάρης Γεωργιάδης, υπουργός Οικονομικών της Κύπρου
Στα ανταλλάγματα πρωτίστως είναι η άρση των περιορισμών και η αποκατάσταση των λογαριασμών των τραπεζών στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων και της θυγατρικής της VTB, της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας.
Αυτά δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ στο περιθώριο του 17ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Σε άλλες δηλώσεις του για το θέμα ο Σιλουάνοφ είπε ότι έως το Σεπτέμβριο, η Ρωσία και η Κύπρος θα έχουν συμφωνήσει για τις παραμέτρους της αναδιάρθρωσης του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ.
«Υποσχεθήκαμε ότι θα μεταθέσουμε τις προθεσμίες επιστροφής του δανείου και θα τις μεταθέσουμε. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνήθης τεχνική εργασία. Έως το Σεπτέμβριο νομίζουμε ότι θα έχουμε καταλήξει σε μια τελική συμφωνία», είπε ο κ. Α. Σιλουάνοφ, σημειώνοντας επίσης ότι θα υπάρξει και μείωση του συμφωνημένου επιτοκίου για το δάνειο.
Το δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ είχε χορηγηθεί στην Κύπρο στα τέλη του 2011 για 4,5 χρόνια με επιτόκιο 4,5%. Στις συνομιλίες του περασμένου Μαρτίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Prime, η Κύπρος είχε προτείνει την παράταση της αποπληρωμής του ρωσικού δανείου κατά 5 έτη και τη μείωση του επιτοκίου στο 2,5%, πράγμα που ισοδυναμεί –κατά την εκτίμηση του πρακτορείου– με τη διαγραφή του 10% του δανείου.
Τον Απρίλιο ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι έπειτα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ρωσία αποφάσισε την αναδιάρθρωση του κυπριακού δανείου, «συμβάλλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος», επισημαίνει το πρακτορείο.
Σε συνομιλία του νωρίτερα με νέους από την Ομάδα των G20 ο Β. Πούτιν μίλησε για άλλη μια φορά επικριτικά για τις υπεράκτιες ζώνες, κάνοντας λόγο για «πρόβλημα υπερβολικής χρήσης των υπεράκτιων ζωνών στη ρωσική οικονομία» και για φαινόμενο «ρωσικής ματριόσκας», της παραδοσιακής ρωσικής κούκλας, που κρύβει μέσα της πολλές άλλες και κατά τον ίδιο τρόπο είναι πρακτικά αδύνατο να εντοπιστεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης μιας υπεράκτιας εταιρείας, «που έχει ιδρυθεί στην Κύπρο και μετά αποδεικνύεται ότι αυτή που είχε εκεί ιδρυθεί ήταν απλώς μια θυγατρική μιας άλλης, που είχε έδρα τις Νήσους Καϊμάν κ.ο.κ.».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου