Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Κύπρος: Τηλεδιάσκεψη υπουργού Οικονομικών- τρόικας για τη λήξη κρατικών ομολόγων


Σε τηλεδιάσκεψη με την τρόικα τις επόμενες μέρες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα συζητήσει το θέμα... της λήξης τον Ιούλιο κρατικών ομολόγων, ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν τα τεχνικά ζητήματα της διαχείρισης των ομολόγων, τα οποία αφορούν 800 εκατ., τα οποία κατέχουν τράπεζες, Συνεργατισμός και ημικρατικοί οργανισμοί και 1,8 δισ., που δόθηκε πέρυσι ως κρατική ενίσχυση στη Λαϊκή Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Σημερινή» ο κ. Γεωργιάδης θα συζητήσει με την τρόικα τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης και συγκεκριμένα ορισμένες επιλογές σε σχέση κυρίως με το ομόλογο της Λαϊκής Τράπεζας. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα εξετασθούν τρόποι ανανέωσης του ομολόγου του 1,8 δισ. Στόχος της Λευκωσίας είναι η διαχείριση των ομολόγων να γίνει στα μέτρα και του Προγράμματος Στήριξης και των ιδιαιτεροτήτων, τις οποίες παρουσιάζει αυτήν τη στιγμή η Κύπρος, η οποία είναι αποκλεισμένη εδώ και δύο χρόνια από τη διεθνή αγορά και σε κατάσταση Μνημονίου.

Στο μεταξύ, το συνολικό χρέος ανέρχεται σε 5,1 δισ. Από αυτά, τα 4,1 θα αναχρηματοδοτηθούν με κεφάλαια από το δάνειο, που η Κύπρος θα πάρει από τον Μηχανισμό Στήριξης, ενώ το 1 δισ. θα ανανεωθεί. Εξάλλου, καταβάλλονται προσπάθειες και για την επιμήκυνση και συνεπώς ανανέωση του δανείου των 2,5 δισ., το οποίο είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Χριστόφια από τη Ρωσία.
express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...