Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Αίρονται περιοριστικά μέτρα στις τράπεζες


Με ακόμα ένα διάταγμα —το 15ο κατά σειρά— που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών, άρχισαν τέσσερις τροποποιήσεις που αφορούν άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων για τις κυπριακές τράπεζες.

Το διάταγμα αυτό προβλέπει:

1. Την δυνατότητα τερματισμού προθεσμιακής κατάθεσης που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο και την μεταφορά σε λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο του ίδιου προσώπου για:

(α) την πληρωμή ακριβούς ποσού ιατρικών εξόδων σε πάροχο ιατρικής φροντίδας αφού παρουσιαστούν στο πιστωτικό ίδρυμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και δεδομένου ότι στον τρεχούμενο λογαριασμό δεν υπάρχουν επαρκή ποσά για κάλυψη της δαπάνης αυτής.

(β) την εξόφληση οφειλών προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού παρουσιαστούν στο πιστωτικό ίδρυμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και η πληρωμή διενεργείται με απευθείας ηλεκτρονική μεταφορά ή/και με την έκδοση τραπεζικής επιταγής και δεδομένου ότι στον τρεχούμενο λογαριασμό δεν υπάρχουν επαρκή ποσά για κάλυψη της πληρωμής.

2. Οποιαδήποτε νέα προθεσμιακή κατάθεση δημιουργείται με κεφάλαια σε τρεχούμενο λογαριασμό ή με μετρητά δεν υπόκειται στους περιορισμούς που ίσχυαν για τις τοποθετήσεις αυτές κατά την ημερομηνία λήξης τους.

3. Επιτρέπεται η μεταφορά 300 ευρώ ημερησίως από λογαριασμό φυσικού προσώπου σε τρεχούμενο λογαριασμό του ίδιου προσώπου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα.

4. Εξαιρούνται των περιοριστικών μέτρων χρήματα που έχουν μεταφερθεί από το εξωτερικό σε πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία και μεταφέρονται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία, εάν κατά τη μεταφορά το πρώτο ίδρυμα διευκρινίσει στις λεπτομέρειες της μεταφοράς ότι τα χρήματα εμπίπτουν στην εξαίρεση των περιοριστικών μέτρων.

«Η εξαγορά της Uniastrum έγινε απόλυτα νόμιμα, με πλήρη διαφάνεια και με την έγκριση της εποπτικής αρχής», σημειώνουν τα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου κατά την περίοδο του 2008.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την εξαγορά της ρωσικής τράπεζας Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου το 2008, τα μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας δηλώνουν ότι «ουδεμία γνώση ή πληροφόρηση είχαμε ή έχουμε για οποιεσδήποτε κατ' ισχυρισμό ύποπτες συναλλαγές ή μεμπτές ενέργειες».

Τα πρώην μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου ζητούν την άμεση διεξαγωγή σχετικής έρευνας από τη Γενική Εισαγγελία, ώστε να διαφανούν τα πραγματικά γεγονότα της εξαγοράς.

«Αν από την έρευνα διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρανομία ή ύποπτη συναλλαγή, εμείς πρώτοι ζητούμε την ποινική δίωξη και παραδειγματική τιμωρία των όποιων ενόχων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Θέμα διεξαγωγής έρευνας έθεσε στον Γενικό Εισαγγελέα και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...