Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Λαχανόκηπος μέσα σε νεκροταφείο στη Λεμεσό

Πολίτης εκμεταλλεύτηκε κάθε γωνιά του παλιού τούρκικου κοιμητηρίου


Το θέμα πέρα από την απλοϊκή του πτυχή και την πρακτική για τον διαχειριστή του λαχανόκηπου, λαμβάνει και άλλες διαστάσεις
Πολίτης εκμεταλλεύτηκε κάθε γωνιά του παλιού τούρκικου κοιμητηρίου, στην περιοχή του Αη Γιάννη στη Λεμεσό, για την δημιουργία ενός πλούσιου σε ποικιλία φυτών, λαχανόκηπου. Τα πάντα ευδοκιμούσαν στο παλιό κοιμητήριο, από κρεμμύδια, μαρούλια, λάχανα ντομάτες, μέχρι και κολοκύθια, ενώ ο καλλιεργητής φρόντιζε να διατηρεί στον ίδιο χώρο τα σύνεργά του και τα απαραίτητα της περιποίησης του κήπου του.

Το θέμα πέρα από την απλοϊκή του πτυχή και την πρακτική για τον διαχειριστή του λαχανόκηπου, λαμβάνει και άλλες διαστάσεις, καθώς ο χώρος είναι προστατευόμενος και η πράξη θεωρείται επέμβαση σ’ ένα θρησκευτικό μνημείο της άλλης κοινότητας.
Με παρέμβασή τους λειτουργοί της Επιτροπής Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση, μερίμνησαν ώστε να καθαριστεί, χωρίς καμιά καθυστέρηση, η έκταση του παλιού μουσουλμανικού κοιμητηρίου και να αποκατασταθεί η τάξη στον χώρο.

Αν ο πολίτης που αξιοποίησε τον χώρο του παλιού κοιμητηρίου για να δημιουργήσει λαχανόκηπο ελέγχεται, μεγάλη είναι η ευθύνη της αρμόδιας Υπηρεσίας για τον έλεγχο και την ευαισθησία της στην διατήρηση της ευπρέπειας ενός χαρακτηρισμένου θρησκευτικού χώρου. Πάντως μετά την αποκάλυψη, ξεριζώθηκαν τα λαχανικά, απομακρύνθηκαν κάποια άχρηστα υλικά και κλαδεύτηκαν οι συκαμινιές του παλιού κοιμητηρίου.  

Του Γιάννη Κωστακόπουλου/kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...