Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Μητσόπουλος: Προτεραιότητα η επανεκκίνηση της οικονομίας

«Το εργατικό κίνημα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας»


Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι η διατήρηση συνθηκών υγιούς απασχόλησης θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, την απορρόφηση της ανεργίας.
Η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητά της την εξεύρεση άμεσων λύσεων στα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν διαχρονικά με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και τον περιορισμό, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των αρνητικών συνεπειών στον τομέα της απασχόλησης, είπε την Πέμπτη ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος.

Σε χαιρετισμό του στο 15ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μεταφορών, Πετρελαιοειδών και Γεωργίας της ΣΕΚ (ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ), ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι η διατήρηση συνθηκών υγιούς απασχόλησης θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, την απορρόφηση της συσσωρευμένης ανεργίας και τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής.

Στοχεύοντας στην αναχαίτιση της ανεργίας, είπε, το κράτος έχει ήδη προβεί στην εξαγγελία της πρώτης δέσμης μέτρων που περιλαμβάνει την παροχή κινήτρων για πρόσληψη ανέργων, με έμφαση στους νέους πτυχιούχους, και την αξιοποίηση σχεδίων κατάρτισης, αλλά και απόκτησης εργασιακής πείρας, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία επανένταξής τους στο εργατικό δυναμικό της χώρας μας.

Το εργατικό κίνημα, ανέφερε, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. "Με τη ρεαλιστική αγωνιστικότητα, τον πραγματισμό και την υπευθυνότητα που πάντοτε το διέκρινε έχει επιτύχει όχι μόνο την ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας και την κατοχύρωση σημαντικών κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας. Στις δύσκολες τούτες ώρες που διέρχεται ο τόπος μας είμαι βέβαιος ότι το εργατικό κίνημα θα εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και μακριά από στενές συντεχνιακές αντιλήψεις θα συνδράμει, όπως πάντοτε, στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης, βελτίωσης και επανεκκίνησης της οικονομίας μας", σημείωσε.

Ο Υπουργός εξέφρασε την μεγάλη του εκτίμηση προς την ηγεσία και τα μέλη της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μεταφορών, Πετρελαιοειδών και Γεωργίας της ΣΕΚ για την πολύπλευρη και πολυσήμαντη συνεισφορά τους τόσο στη ναυτιλιακή βιομηχανία όσο και στον τομέα των χερσαίων μεταφορών, τομείς που είναι άρρηκτα δεμένοι με το Υπουργείο του.

Ανέφερε ότι "η Ομοσπονδία σας, με τη δράση της, έχει συνδέσει το όνομα της με αγώνες για βελτίωση των όρων απασχόλησης των εργαζομένων αλλά και με την εξέλιξη των τομέων των θαλάσσιων μεταφορών και των δημόσιων συγκοινωνιών".

Είπε ότι η στενή και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργοδοτών για την επίλυση τόσο των ναυτεργατικών και λιμενικών διαφορών όσο και των διαφορών των εργαζομένων στον τομέα των δημόσιων μεταφορών, καθώς και η επίτευξη συμφωνιών και συλλογικών συμβάσεων, συνέβαλαν διαχρονικά στη δημιουργία υγιών συνθηκών ανάπτυξης στον τόπο μας.

Όσον αφορά τον τομέα της ναυτιλίας, που αποτελεί έναν από τους βασικότερους αιμοδότες της οικονομίας του τόπου μας, είπε πως ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου συγκαταλέγονται η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ναυτικών, η βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας, διαβίωσης και εργασίας τους πάνω στα κυπριακά πλοία, καθώς και η επαγγελματική κατάρτισή τους.

"Η επίτευξη του στόχου αυτού επιτυγχάνεται με τη συστηματικότερη και αυστηρότερη εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων που έχει επικυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία και που βρίσκονται διεθνώς σε ισχύ. Στο πλαίσιο αυτό, η συμβολή της Ομοσπονδίας σας υπήρξε καθοριστική, τόσο μέσα από προώθηση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας, όσο και μέσα από τη δραστηριοποίησή της στο ανώτατο σώμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργατών Μεταφορών (ΙΤF) και τις ενέργειες της για καταγγελία του τουρκικού εμπάργκο στα διεθνή φόρα", πρόσθεσε.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες ανάγκες της λιμενικής βιομηχανίας αλλά και τις νέες εξελίξεις που προέκυψαν με την ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, είπε ο κ. Μητσόπουλος, παραμένουμε προσηλωμένοι και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την υλοποίηση του στόχου της καθιέρωσης των κυπριακών λιμανιών ως διαμετακομιστικών κέντρων, τη διατήρηση αλλά και την περαιτέρω αύξηση του ρόλου τους ως κέντρων διακίνησης επιβατών και κρουαζιέρων και την όσο το δυνατόν πιο αποδοτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του κυπριακού εμπορίου γενικά και του στόχου αξιοποίησης των ενεργειακών μας πόρων ειδικότερα.

Όσον αφορά τον τομέα των χερσαίων μεταφορών ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών μέσα στις πόλεις όπου παρατηρούνται προβλήματα συμφόρησης, οδικής ασφάλειας και περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Διαβεβαίωσε ότι, "σεβόμενοι το δικαίωμα διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τομέα των δημόσιων μεταφορών,  καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω των καθυστερήσεων καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων από τους ανάδοχους φορείς, να μην επαναληφθούν στο μέλλον".

Αυτό επιδιώκεται, σημείωσε, τόσο μέσα από τον εξορθολογισμό του συστήματος οδικών μεταφορών όσο και μέσα από τις συνολικές προσπάθειες που καταβάλλει το κράτος για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και βελτίωση της ρευστότητας.

Διαβεβαίωσε τέλος τους εργαζόμενους ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους στην προσπάθεια για ανάπτυξη και διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και για δημιουργία νέων, με πλήρη εφαρμογή των νομοθεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...