Με τιμές αρχηγού κράτους οδηγείται σήμερα στην τελευταία του κατοικία ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης εν μέσω γενικής αναγνώρισης του έργου του και του ρόλου που διαδραμάτισε στις διάφορες φάσεις του Κυπριακού και στις προσπάθειες για την επίλυση του.
Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία στο ανώτατο επίπεδο. Παρόντες θα είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μειμαράκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλος. Πριν από την κηδεία ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Πριν από την κηδεία θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση για να αποδώσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα η Βουλή των Αντιπροσώπων. Στην ειδική συνεδρίαση θα παραστούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο. Χθές η σορός του Γλαύκου Κληρίδη εξετέθη σε λαικό προσκύνημα στο ναό Της του Θεού Σοφίας. Χιλιαδες κόσμου πέρασαν και ακούμπησαν το φέρετρο του εναποθέτοντας λουλούδια. Στο Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε βιβλίο συλληπητηρίων το οποιο υπέγραψε πρώτος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πολιτικό παιδί του εκλιπόντος και ακολούθως το υπουργικό συμβούλιο και όλοι οι πολιτειακοί αξιωματούχοι.
ΣΦΡΑΓΙΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.
Σε δήλωση του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με την κυβέρνηση του οποιου ο Γλαύκος Κληρίδης συνεργάστηκε στενά για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε ότι ο εκλιπών υπήρξε ηγετική προσωπικότητα που σφράγισε την ιστορία της Κύπρου.
«Μαζί με τον Γλαύκο Κληρίδη συνεργαστήκαμε στενά και αποτελεσματικά, υπό δύσκολες συνθήκες, για να καταστήσουμε την Κύπρο πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις. Δουλέψαμε σκληρά για να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση του νησιού» σημειώνει ο κ. Σημίτης.
Προσθέτει ότι όραμα και αγωνία του Γλαύκου Κληρίδη παρέμεινε μέχρι το τέλος η επανένωση της Κύπρου και τονίζει πως «αυτό το όραμα οφείλουμε να πραγματοποιήσουμε ως φόρο τιμής σε ένα μεγάλο πολιτικό».
ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ.
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Κύπριου ηγέτη εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας τη θλίψη για την απώλειά του και υπογραμμίζοντας την υπηρεσία του στον ελληνικό κυπριακό λαό. «Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι ο Κληρίδης έχασε τη ζωή του χωρίς να προλάβει να δει πως έφτασε η ώρα για μια μόνιμη και ολοκληρωμένη λύση που θα ανοικοδομήσει τη συνεργασία στο νησί», ανέφερε σε γραπτή του ανακοίνωση, που κυκλοφόρησε χθες, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Η δήλωση, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», υπενθυμίζει επίσης πως οι προσπάθειες άσκησης πίεσης του Γλαύκου Κληρίδη για ένα σχέδιο επανένωσης της Κύπρου απέτυχαν τελικά μετά την απόρριψη ενός δημοψηφίσματος το 2004 από την ελληνική κυπριακή πλευρά.
Ο ΚΑΜΕΡΟΝ.
Εξαιρετική υπήρξε η συμβολή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη προς την πατρίδα του την Κύπρο, υπογράμμισε εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον κυπριακό λαό για το θάνατο του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια και τους φίλους του».
Ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη συμβολή του Γλαύκου Κληρίδη στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου, λέγοντας ότι «αγωνίστηκε με την Royal Air Force για να απαλλαγεί η Ευρώπη από το φασισμό».
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
ΕΙΠΕ:
Οταν ξεκίνησε η εισβολή...«Το πρώτο συναίσθημα ήταν ότι, πάση θυσία, πρέπει να ενεργήσουμε κατά τρόπο που να σταματήσει η προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων. Δεν είχαμε τη δύναμη με την Εθνοφρουρά και με τον τότε εξοπλισμό της να ανακόψουμε την προέλαση. Το δεύτερο, δεν ήταν ώρα για μένα να εξετάσω για να πω, ποιοι φταίνε και ποιοι δεν φταίνε ή εμείς σας τα λέγαμε αλλά δεν μας ακούσατε. Για μένα, η ευθύνη ήταν πρώτον να μην γίνει σύγκρουση μεταξύ μακαριακών και γριβικών, διότι υπήρχαν οπλισμένες ομάδες και των δυο πλευρών, και να έχουμε εμφύλιο πόλεμο και έτσι να δώσουμε την δικαιολογία στην Τουρκία για προέλαση σε ολόκληρη την Κύπρο. Το δεύτερο ήταν να βρεθεί τρόπος να κηρυχθεί κατάπαυση πυρός και από τις δυο πλευρές και τρίτο ν' αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού. Η μόνη λύση, όπως το είπα και με κατηγόρησαν σαν μειοδότη, ήταν η Διζωνική Ομοσπονδία, που μπορούσε να συζητηθεί και να έχει κάποιες ελπίδες επιτυχίας. Ήμουν ο πρώτος ο οποίος μίλησε για Διζωνική Ομοσπονδία και άκουσα και αρκετές ύβρεις για αυτό [..] Βέβαια. Εκείνοι οι οποίοι δεν ήθελαν την Ομοσπονδία την παρουσίαζαν στο λαό σαν Διχοτόμηση».
Μετά το δημοψήφισμα
«Μερικοί βιάζονται και λέγουν "έχει περάσει ένας χρόνος από το δημοψήφισμα και δεν έχει εφαρμοστεί τίποτα από αυτά που μας είπε ο Κληρίδης, ότι υπάρχουν κίνδυνοι''. Μα δεν εφαρμόζονται απότομα, σταδιακά θα εφαρμοστούν. Εμείς λέμε: την ''κωλοσυρμαδκιά'' της κουφής την βλέπουμε, δεν χρειάζεται να σε δαγκώσει για να δεις ότι είναι κουφή [..] Εγώ πιστεύω ότι εκείνη τη νύχτα που άλλαξε άποψη το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ, ο Παπαδόπουλος τους είπε: ''αν διαφωνήσετε μαζί μου θα πρέπει να μου υποβάλετε και τις παραιτήσεις σας'' και προτίμησαν να μείνουν στην κυβέρνηση [..] Εγώ είμαι πολύ απογοητευμένος και η δική μου η εκτίμηση είναι ότι στο τέλος θα γίνει ο διαχωρισμός. Εκείνο το οποίο θα γίνει στο τέλος είναι να αναγνωριστεί νόμιμο καθεστώς στο βορρά, όχι αμέσως ξεχωριστή κυριαρχία. Θα το αφήσουν για μερικά χρόνια και ο διαχωρισμός θα γίνει με βάση τις σημερινές διαχωριστικές γραμμές [..] Είμαι 85 χρονών και προτιμώ να αποδημήσω εις Κύριον, παρά να δω αυτό το τέλος των αγώνων του Κυπριακού λαού. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε από το ''όχι'' είναι ο ενταφιασμός της πατρώας γης».
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Τα αποσπάσματα είναι από το βιβλίο του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ «Γλαύκος Κληρίδης: Η πορεία μιας χώρας», Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου