Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Στήριξη Μπαρόζο στην Κύπρο

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και το λαό της Κύπρου εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Αναστασιάδης και πέντε μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου συμμετείχαν στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Επιτροπής.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπαρόζο χαιρέτισε θερμά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής από κυπριακής πλευράς, αναφέρθηκε στη βοήθεια που παρείχε και που θα συνεχίσει να παράσχει η Κομισιόν, ενώ τάχθηκε ευθέως υπέρ της έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων καθώς θεωρεί ότι παρόμοια εξέλιξη θα διευκολύνει την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.


Για την οικονομία ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι «μετά και από την τελευταία αξιολόγηση είναι σαφές ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά αλλά υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι που παραμένουν». Όπως είπε, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν εκπληρωθεί, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προωθούνται, αλλά είναι ουσιαστικής σημασίας να συνεχιστούν οι προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει συνεχής και βιώσιμη ανάπτυξη στην Κύπρο.

Αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι για πολλά χρόνια τώρα το ζήτημα αυτό είναι θέμα προτεραιότητας για την Κομισιόν και τον ίδιο προσωπικά. «Έχουμε προσφέρει την υποστήριξή μας και έχουμε κάνει προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και η προσφορά μας παραμένει σε ισχύ», είπε, επισημαίνοντας ότι δεν κατέστη δυνατόν στο παρελθόν να βρεθεί λύση, αλλά τώρα υπάρχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια οριστική λύση. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη δέσμευσή του στη διαδικασία, την οποία επιδεικνύει από το 2004 με τη στήριξη του σχεδίου Άναν, κάτι που αποδεικνύει πόσο δεσμευμένος είναι και πόσο θέλει να δει πρόοδο στο θέμα αυτό», είπε. Ο κ. Μπαρόζο πρόσθεσε ότι η Κομισιόν υποστηρίζει τις προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος με την άλλη πλευρά, διότι μια συμφωνία επί αυτού του θέματος θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις. «Από την πλευρά της Κομισιόν, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία και μόλις διαπιστώσουμε συγκεκριμένη πρόοδο θα ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία μας και τη συμμετοχή μας με ορατό τρόπο στην διαδικασία», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες αφετηρία για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων της Κύπρο με την ΕΕ, αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο δοκιμασίας του κυπριακού λαού, διαβεβαίωσε ότι η Λευκωσία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος, ενώ ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πολύτιμη βοήθεια που παρείχε και παρέχει στην Κύπρο. Για τη Κυπριακό διαβεβαίωσε για την προσήλωσή του στην επίλυση του προβλήματος, εκφράζοντας την επιθυμία για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέλυσε, όπως είπε στον Πρόεδρο της Επιτροπής και τους λόγους για τους οποίους επιμένει στις υιοθέτηση κοινού ανακοινωθέντος, πριν την έναρξη των συνομιλιών, που να αναφέρει, με ξεκάθαρο τρόπο, τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της επιδιωκόμενης λύσης.

«Παρά τις όποιες δυσκολίες, διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο της Επιτροπής ότι, εμείς, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, με σύνεση και σε πνεύμα διαλλακτικότητας, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι αναγκαίες συνθήκες που θα οδηγήσουν το νησί μας στην επανένωση», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...