«Δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως χρειάζεται υπομονή σε αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, για τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη.
Ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τις «πραγματικότητες» και έστειλε μηνύματα συμφιλίωσης. Επίσης, κάλεσε τη νεολαία να εργαστεί για τη διατήρηση του «κράτους».
Η συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου το απόγευμα της Δευτέρας κράτησε περισσότερο από δύο ώρες και οι δύο ηγέτες την χαρακτήρισαν εποικοδομητική.
Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την συνάντηση, δήλωσε ότι θα πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες επί του κειμένου κοινής διακήρυξης με τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού.
«Δυστυχώς, υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ένα στόχο που θα επιτρέπει την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και που θα δημιουργεί βάσιμες προοπτικές επιτυχούς κατάληξης», δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, η οποία κράτησε περίπου τρεις ώρες.
Παρόλα αυτά ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την συνάντηση χρήσιμη, γιατί, όπως εξήγησε, «επέτρεψε στις δύο πλευρές να αντιληφθούν με σαφήνεια τόσο τις θέσεις η μια της άλλης, όσο και τους λόγους που εμποδίζουν ακόμη την κατάληξη στη κοινή διακήρυξη».
Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι «η συνέχιση των διαβουλεύσεων μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων με απώτερο σκοπό την κατάληξη σε ένα κοινό ανακοινωθέν ώστε να έχουμε επανέναρξη των συνομιλιών».
Ο κ. Αναστασιάδης, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο μετά την συνάντηση οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά σε μια κοινή διακήρυξη, απάντησε: «δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε ότι υπέβαλε κάποιες προτάσεις για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες όσον αφορά τη σύνταξη της κοινής διακήρυξης. Είπε ότι το πρόβλημα με την κοινή διακήρυξη είναι ο διαμοιρασμός της εξουσίας, γι' αυτό και πρότεινε, όταν επιστρέψει ο κ. Αναστασιάδης από το εξωτερικό να ξεκινήσουν τις συνομιλίες με το κεφάλαιο αυτό και να καταλήξουν σε όλες τις προϋποθέσεις.
Ο Έρογλου είπε ότι μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη, εξέφρασε την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι θεωρεί πως «οι ηγέτες μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι και χωρίς κοινή διακήρυξη και μετά την πρώτη τους συνάντηση να δώσουν τα απαραίτητα μηνύματα με τον τρόπο που θέλουν στους «λαούς» τους.
Αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο για την άτυπη συνάντηση
Τα πολιτικά κόμματα, με ανακοινώσεις και δηλώσεις ηγετικών στελεχών τους, επέκριναν την αρνητική στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στη χθεσινή άτυπη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, από την οποία δεν άνοιξε ο δρόμος για συμφωνία σε κείμενο κοινής διακήρυξης για την έναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Το αποτέλεσμα της συνάντησης κατέδειξε εκ νέου το πόσο κρίσιμο είναι να καθοριστεί εξαρχής η βάση και ο στόχος των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζει ο ΔΗΣΥ. Φάνηκε, σημειώνεται, ότι η έναρξη μιας διαδικασίας χωρίς συναντίληψη στα βασικά και θεμελιώδη στοιχεία του ομοσπονδιακού κράτους, της μίας κυριαρχίας, μίας ιθαγένειας και μίας διεθνούς προσωπικότητας, θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. «Είναι δυστυχώς ξεκάθαρο, ότι η θέση του κ. Έρογλου περί συνεταιρισμού δύο κρατών δεν στοχεύει προς το κοινό μέλλον της επανενωμένης Κύπρου για το καλό όλων των πολιτών της, αλλά σε ένα μελλοντικό διαζύγιο, τονίζει ο ΔΗΣΥ.
Η τροπή που παίρνει το Κυπριακό προκαλεί ανησυχίες στο ΑΚΕΛ, το οποίο υπ’ αυτές τις περιστάσεις θεωρεί «αδήριτη ανάγκη την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο να επαναβεβαιώνεται η πρόνοια των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια- Ταλάτ, για μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια». Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης τόνισε ότι «η κατάσταση στην οποία έχουμε οδηγηθεί θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αποφευχθεί, αν η πλευρά μας δεν απέρριπτε τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια- Ταλάτ».
Το ΑΚΕΛ κάνει κριτική και στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι «έδωσε στον κ. Έρογλου την ευκαιρία να απορρίπτει τη μία και μόνη κυριαρχία και να προβάλλει άλλες απαράδεκτες αξιώσεις ή θέσεις που κανονικά πρέπει να συζητηθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων».
Η χθεσινή επαναληφθείσα αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, όπως εκφράστηκε από τον Ντερβίς Έρογλου καταδεικνύει τις αμετακίνητες, πραγματικές της προθέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Η άρνηση Έρογλου να συναινέσει σε κοινό ανακοινωθέν «στην πραγματικότητα συνιστά σαφή τελεσιγραφική συμπεριφορά ότι για να επαναρχίσει ο διάλογος θα πρέπει να αποδεχθούμε τις εξωφρενικές θέσεις της τουρκικής πλευράς», σημείωσε ο κ. Ομήρου, ο οποίος υπό το φως αυτών των δεδομένων θεωρεί ότι επιβάλλεται η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για λήψη αποφάσεων. Η αλλαγή στρατηγικής στη διαχείριση του Κυπριακού αποτελεί πλέον επιτακτική αναγκαιότητα, επισήμανε.
Το μήνυμα ότι «η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για λύση» θα πρέπει να δοθεί στον διεθνή παράγοντα, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και προσέθεσε ότι ο στόχος της Άγκυρας είναι να εμπεδωθεί η θέση ότι δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό, έτσι ώστε η Τουρκία να υλοποιήσει τους διχοτομικούς της στόχους στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης πρέπει άμεσα να καλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση του όλου θέματος και ανταλλαγή απόψεων, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, υποστηρίζουν οι Οικολόγοι.
Στο αναμενόμενο αποτέλεσμα της αποτυχίας κατέληξε η άτυπη συνάντηση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. «Το γεγονός ότι δυο μέρες πριν τη συνάντηση τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το γεγονός ότι τη μέρα της συνάντησης η Τουρκία παράνομα ξεκινούσε έρευνες στην κυπριακή κατεχόμενη ΑΟΖ, έστελνε σαφέστατο μήνυμα για τις προθέσεις αλλά και τους στόχους που έχει θέσει η Τουρκία για τη λύση του Κυπριακού», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου