Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Διαπραγματεύσεις χωρίς κοινή διακήρυξη θέλει ο Έρογλου

Μια μέρα πριν από την άτυπη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου απορρίπτει την έκδοση κοινής διακήρυξης για την έναρξη των συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι όλα τα θέματα μπορούν να συζητηθούν στην πορεία των διαπραγματεύσεων.Ταυτόχρονα θέτει όρους και προϋποθέσεις, μιλά για «δύο λαούς και δύο κυριαρχίες» και υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι βασισμένη στις «πραγματικότητες».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ» ο Έρογλου ισχυρίζεται ότι η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014 και ακολούθως να γίνουν δημοψηφίσματα.


Επαναλαμβάνει τη θέση του για πολιτική ισότητα και προσθέτει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει το «φάντασμα» της επιστροφής στην προ του 1974 κατάσταση.

Χρεώνει επίσης στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αρνητική στάση στο θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης ξεκαθαρίζει ότι δεν αποδέχεται συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ούτε την ονομασία «Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία» για το κράτος που θα προκύψει από τις συνομιλίες.

Τέλος, αναφέρει ότι στην αυριανή συνάντηση θα επαναλάβει τη θέση για διζωνικό, δικοινοτικό και συνεταιρικό κράτος και προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει λύση εντός τριών μηνών, θα γίνουν νέες αξιολογήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...