Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Το Κυπριακό στο… τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών συμπεριλαμβάνεται συζήτηση για το Κυπριακό, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι-μουν, με την οποία ζητά την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για άλλους έξι μήνες.


Κατά την αυριανή συνεδρίαση του Σώματος, θα ενημερώσει τα δεκαπέντε μέλη του η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, για την κατάσταση επί του εδάφους και για τις δραστηριότητες της Δύναμης μέσα στους τελευταίους έξι μήνες.


Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα κάνει ξεχωριστή ενημέρωση για τα αποτελέσματα των επαφών του στην Κύπρο και για τη μη ύπαρξη συμφωνίας σε κοινό ανακοινωθέν, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα» για το τι θα πει ο κ. Ντάουνερ στο ΣΑ.

Μετά την αυριανή συζήτηση, η Βρετανία θα παρουσιάσει το προσχέδιο ψηφίσματος, στο οποίο εκτός από το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το ΣΑ αναμένεται να τοποθετηθεί και στο «σημερινό αδιέξοδο», αφού οι δυο πλευρές στο νησί δεν έχουν συμφωνήσει στο περιεχόμενο ενός κοινού ανακοινωθέντος. Το ψήφισμα αναμένεται να εγκριθεί στις 29 Ιανουαρίου.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν ανεπίσημες διαβουλεύσεις. Επίσης, ο κ. Ντάουνερ, κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, θα έχει συναντήσεις και με τους μονίμους αντιπροσώπους των εμπλεκόμενων χωρών στο Κυπριακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...