Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Βάζουν 95.000 Τουρκοκύπριους στους ευρωκαταλόγους

Περισσότεροι από 95.000 Τουρκοκύπριοι θα εγγραφούν αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκτώντας έτσι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Τη σημαντική απόφαση έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο έστειλε και νομοσχέδιο στη Βουλή.


Το νομοσχέδιο προβλέπει την αυτόματη εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τις ευρωεκλογές όλων των πολιτών της Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων οι οποίοι διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και έχουν αποκτήσει δελτίο ταυτότητας το οποίο έχει εκδοθεί από τις νόμιμες αρχές Κύπρου.


Η απόφαση έχει σαφείς πολιτικές προεκτάσεις καθώς το ψευδοκράτος διεκδικεί να εκλέξει εκείνο με τις δικές του διαδικασίες τους δύο από τους έξι ευρωβουλευτές που στέλνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Κυπριακή Δημοκρατία. Από καιρού εις καιρόν μάλιστα το φιλοτουρκικό λόμπι στις Βρυξέλλες εγείρει το θέμα αλλά χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα, αφού η Ένωση δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος. Και στο Ευρωκοινοβούλιο ακούγονται μεμονωμένες φωνές υπέρ της χωριστής εκπροσώπησης των Τουρκοκυπρίων.

Η αλλαγή της νομοθεσίας κατοχυρώνει τη δυνατότητα των Τουρκοκυπρίων να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία είτε ως ψηφοφόροι είτε ως υποψήφιοι. Πάντως, υπό το προηγούμενο καθεστώς, όταν δηλαδή απαιτούνταν υποβολή έντυπης αίτησης, η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε εκλογές ήταν μάλλον πενιχρή. Το στοίχημα είναι τι θα συμβεί τώρα στις ευρωεκλογές.



Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...