Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

25 Όρνια στην Κύπρο από την Κρήτη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα «Ενδυνάμωση του Κυπριακού Πληθυσμού του Γύπα (Gyps fulvus) με Άτομα από την Κρήτη» [Έργο «ΓΥΠΑΣ»], που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) από το Σεπτέμβριο του 2011, στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος 2007-2013».


Το έργο «ΓΥΠΑΣ» (www.gypas.org) συγχρηματοδοτήθηκε κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος 2007-2013». Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας (Ταμείο Θήρας) του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρου, ενώ εκτός του Πανεπιστημίου Κρήτης - ΜΦΙΚ συμμετέχουν ως εταίροι το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κύπρου, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου (BirdLife Cyprus) και ο Δήμος Γόρτυνας.

25 Όρνια στην Κύπρο

Το έργο «ΓΥΠΑΣ» αποσκοπούσε στην ενίσχυση του πληθυσμού του Όρνιου στην Κύπρο με πουλιά από την Κρήτη. Στα πλαίσια του έργου στάλθηκαν συνολικά 25 Όρνια στην Κύπρο, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν τον τοπικό πληθυσμό που κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση, καθώς ο αριθμός των εναπομεινάντων πτηνών έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα σήμερα να απομένουν μόνο 10 Όρνια σε ολόκληρη την Κύπρο. Ήδη απελευθερώθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες 5 Όρνια στην Κύπρο και αναμένεται να ακολουθήσει η απελευθέρωση και άλλων πουλιών τους επόμενους μήνες.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου και για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος παραχωρήθηκε Συνέντευξη Τύπου χθες Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κτίρια Λεωφόρου Κνωσού, 1ος όροφος, Πτέρυγα Θ, Αρ. 301.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου έγινε περιληπτική παρουσίαση του προγράμματος από τους συντονιστές του έργου Δρ. Μιχάλη Προμπονά και Δρ. Σταύρο Ξηρουχάκη, ενώ δηλώσεις για τα αποτελέσματα του έργου έκαναν και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων εταίρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...