Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ρόμπαϊ και Μπαρόζο ζήτησαν από τον Ερντογάν να λυθεί άμεσα το Κυπριακό

Την ανάγκη επείγουσας λύσης του Κυπριακού υπογράμμισαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Στις δηλώσεις του, ο Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ υπογράμμισε την ανάγκη επείγουσας συνολικής λύσης στο Κυπριακό που «θα είναι προς το συμφέρον όλων» και στο πλαίσιο αυτό ενεθάρρυνε τις ενδιαφερόμενες πλευρές να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν τις διαπραγματεύσεις.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε επίσης την ανάγκη να εξευρεθεί επειγόντως λύση στο Κυπριακό, εξέλιξη που «θα είναι προς το κοινό συμφέρον». «Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αν προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, μήνυμα το οποίο έχουμε ήδη αποστείλει στα κυπριακά πολιτικά κόμματα», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι στο Κυπριακό «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει πρόοδος». «Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με τον πρόεδρο της "Νότιας Κύπρου" Νίκο Αναστασιάδη και στην συνάντηση που διεξήχθη πριν από τέσσερις ημέρες επιχειρήσαμε να τον πείσουμε προκειμένου να υπάρξει πιο θετική προσέγγιση», ανέφερε ο Τ. Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι οι θέσεις της Κύπρου θα κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάτι που θα είναι επωφελές για όλους, για την Κύπρο αλλά και για την Τουρκία ως υποψήφια χώρα, υποστήριξε.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, ο Χ. Ρόμπαϊ αφού ανέφερε ότι ο Τ. Ερντογάν του ανέλυσε τις απόψεις του, δηλώνοντας πως η ΕΕ θα προχωρήσει στη δική της ανάλυση «και θα δούμε στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν τα ευρωπαϊκά κριτήρια γίνονται σεβαστά από την Τουρκία». «Γι' αυτό εκφράσαμε τις ανησυχίες μας, γι' αυτό είμαστε σε διάλογο με την Τουρκία. Η Τουρκία κάνει η δική της ανάλυση και εμείς τη δική μας, με βάση τα κείμενα και τη νομοθεσία», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Χ. Ρόμπαϊ.

Στο ίδιο θέμα ο Ζ. Μπαρόζο είπε ότι «θέλουμε να προχωρήσουμε και γι αυτό ανησυχούμε με τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, και την ανησυχία αυτή την εκφράσαμε σήμερα στον κ. Ερντογάν γιατί είμαστε εταίροι και οφείλαμε να το κάνουμε».

Η συζήτηση «ήταν πολύ παραγωγική, ο κ. Ερντογάν μας διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας «θα ανταποκριθεί με θετικό τρόπο στα θέματα που του θέσαμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...