Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Κυπριακό: Πιέζει για συνολική και μόνιμη λύση το Σ.Α. του ΟΗΕ

Την απογοήτευσή του για το ότι δεν έχουν αρχίσει ακόμη επίσημες συνομιλίες για τη «συνολική και μόνιμη διευθέτηση» του Κυπριακού εκφράζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και καλεί τις δύο πλευρές να επισπεύσουν τις διαδικασίες προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.


Εν τω μεταξύ κατά τη συνεδρίασή της Πέμπτης, το Σ.Α. ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Τι ζητεί το Σ.Α. στο ψήφισμά του

Το Σ.Α. καλεί τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε «μια ουσιαστική πορεία για να προχωρήσουν προς τα εμπρός, το συντομότερο δυνατόν», όπως επισημαίνεται, υπενθυμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η διεθνής κοινότητα ώστε όλα τα μέρη να συμμετέχουν με «ευελιξία, εποικοδομητικότητα και ελαστικότητα» προς μια «πιο εντατική φάση διαπραγματεύσεων» και με σκοπό μια «διαρκή, συνολική και μόνιμη λύση, βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σε άλλο σημείο του ψηφίσματος, το Σ.Α. προτρέπει τις δυο πλευρές να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την επίτευξη «αποφασιστικής προόδου στα βασικά ζητήματα», καλώντας τις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για περαιτέρω εργασίες για την επίτευξη συγκλίσεων στα βασικά θέματα.

Ακόμη ζητεί να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Κυπρίων.

Επιπλέον επαναλαμβάνει ότι το «στάτους κβο» δεν είναι βιώσιμο, στηρίζοντας τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Το Σ.Α. υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσει η εξέταση και οι συζητήσεις σχετικά με τα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και για ανανέωση των προσπαθειών για την εφαρμογή όλων των υπόλοιπων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως και για την εφαρμογή περαιτέρω βημάτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μεταξύ των οποίων και το άνοιγμα άλλων σημείων διέλευσης.

Μόνιμη λύση για να προκύψουν οφέλη

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι μια συνολική και μόνιμη διευθέτηση» στην Κύπρο θα έχει «σημαντικά οφέλη, που περιλαμβάνουν οικονομικά οφέλη για όλους τους Κύπριους, προτρέποντας τους ηγέτες των δυο πλευρών να προβάλουν «θετική δημόσια ρητορική», να αξιοποιήσουν την «παρούσα ευκαιρία» και να εξηγήσουν τα οφέλη της λύσης.

Στήριξη στον Ντάουνερ

Τέλος, το Σ.Α. χαιρετίζει τις «συνεχείς προσπάθειες» του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ως ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα και με την εντολή να βοηθήσει τα μέρη για τη διεξαγωγή «πλήρων διαπραγματεύσεων», επαναλαμβάνοντας και την ευγνωμοσύνη του προς τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για τις εθελοντικές τους εισφορές στην χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Όσον αφορά την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί, οι σχετικές αναφορές είναι πανομοιότυπες με του προηγούμενου ψηφίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...