Τρίτη 16 Απριλίου 2013

8,3 δισ. ευρώ έχασαν οι μεγαλοκαταθέτες στην Κύπρο


Στα 8,3 δισ. ευρώ ανεβάζει τις απώλειες των μεγαλοκαταθετών της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου από την ανακεφαλαιοποίηση των δύο ιδρυμάτων, έγγραφο της Ευρωπαικής Επιτροπής το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ.

Κατά το δημοσίευμα, η συνολική συνεισφορά των επενδυτών στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου της Κύπρου θα είναι περίπου 10,6 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή των μετόχων και των ομολογιούχων των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως αναφέρεται το έγγραφο της Επιτροπής φέρει ημερομηνία 12 Απριλίου και την επισήμανση «τελικό» ενώ σε υποσημείωση του εγγράφου αναφέρεται ότι τα 8,3 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τις μεγάλες καταθέσεις (με ποσά δηλαδή άνω των 100.000 ευρώ που έχουν διασφαλιστεί) των δύο κυπριακών τραπεζών αποτελούν τη μέγιστη εκτίμηση.

«Χρειάζονται λιγότερα λεφτά» λέει ο Σόιμπλε

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε κατέβασε κατά δύο δισεκατομμύρια τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου, αντί του αρχικού υπολογισμού των 23 δισ ευρώ που περιελήφθη και στην απόφαση του Γιούρογκρουπ.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ο Σόιμπλε εκτίμησε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου κυμαίνονται μεταξύ 20,7 και 20,8 δισ. ευρώ.

«Ο Υπουργός μας έδωσε αριθμητικά στοιχεία τα οποία αθροίζονται μεταξύ των 20,7 και των 20,8 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής, Νόρμπερτ Μπάρτλε, ενώ άλλοι βουλευτές που συμμετείχαν στην συνεδρίαση επιβεβαίωσαν την εκτίμηση ότι το ποσό θα ανέλθει περίπου σε 20 δισεκατομμύρια.

Η ψηφοφορία στο Γερμανικό Κοινοβούλιο για την έγκριση του πακέτου διάσωσης θα διεξαχθεί την Πέμπτη και αναμένεται, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των κομμάτων, να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα.

«Η Βουλή πρέπει να υπερψηφίσει το Μνημόνιο»

Στη Λευκωσία ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Πέτρος Κληρίδης σε γνωμάτευση που απέστειλε στο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου και στον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη θεωρεί ότι η δανειακή σύμβαση δεν θα έχει καμία ισχύ εάν δεν εγκριθεί από το κυπριακό κοινοβούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει νέα πολιτική σύγκρουση, εφόσον το αντιπολιτευόμενο ΑΚΕΛ και βουλευτές άλλων κομμάτων έχουν ταχθεί εναντίον του Μνημονίου.

Βοήθεια με αύξηση κονδυλίων υπόσχεται ο Μπαρόζο

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπόσχεται να βοηθήσει στην αύξηση κονδυλίων προς την Κύπρο και την πιο γρήγορη εκταμίευση τους.

Ο Μπαρόζο αναφέρεται στην προχρηματοδότηση από κονδύλια που δικαιούται η Κύπρος για το γνωστό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020. Επιβεβαιώνεται πως υπάρχει μια αύξηση 150 εκατ. ευρώ για την πολιτική συνοχής επειδή η Κύπρος είναι νησιωτικό και απομονωμένο κράτος και ταυτόχρονα άλλα επτά εκατ. ευρώ τα οποία κατανέμονται στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης.

Στο θέμα της προχρηματοδότησης, ο Μπαροζο δεσμεύεται ότι από το 1% η Κύπρος θα πάει στο 1,5% για τα έτη 2014, 2015.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι «η αύξηση από το 1% στο 1,5% σημαίνει πολλά χρήματα, σημαίνει ότι θα βοηθήσει την Κύπρο, διότι θα έχουμε ενίσχυση της ρευστότητας με τη γρηγορότερη έναρξη και υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και θα βοηθήσει συνεπώς τον κρατικό προϋπολογισμό αφού μεγάλος αριθμός από αυτά τα προγράμματα υλοποιούνται από δημόσιους φορείς».

Στην επιστολή του ο Μπαρόζο αφήνει τέλος να νοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο να αυξηθεί και το συνολικό ποσό των 945 εκατ. ευρώ που δικαιούται η Κύπρος και προτείνει να γίνει λεπτομερής αξιολόγηση και καταγραφή των αναπτυξιακών αναγκών της, εκφράζοντας την προθυμία να προσαρμοστούν τα προγράμματα 2014-2020 στις ανάγκες αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...