Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Οι Τουρκοκύπριοι διεκδικούν τον χρυσό της Κύπρου


Οι πηγές του κοινού κράτους, που ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία του 1960, περιλαμβανομένων των αποθεμάτων χρυσού, 14 τόνων, ανήκουν στους «δύο λαούς» που δημιούργησαν το κοινό εκείνο κράτος, αναφέρει ανακοίνωση της λεγόμενης «προεδρίας» του ψευδοκράτους.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «οποιοδήποτε έσοδο ή περιουσία που υπάγεται/έχει σχέση και με τον τουρκοκυπριακό λαό, χωρίς να λαμβάνεται η συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς ή χωρίς διευθέτηση με την τουρκοκυπριακή πλευρά, μονομερώς δεν μπορεί να πουληθεί, να υποθηκευθεί ή να τεθεί υπό οποιαδήποτε δέσμευση στο μέλλον. Μια τέτοια ενέργεια, όπως έγινε με τους υδρογονάνθρακες, στα ίσα συνεταιριστικά δικαιώματα που υπάρχουν στο νησί, θα αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, θα παραβιάζει την πιθανότητα εξεύρεσης συμφωνίας και θα προκαλέσει ως αποτέλεσμα το μέλλον του νησιού να υποθηκευθεί».

Κατά την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος, προστίθεται, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να υποθηκεύσει το μέλλον του κράτους που θα ιδρυθεί ως αποτέλεσμα μιας πιθανής συμφωνίας και σε αυτές τις διεργασίες (η τουρκοκυπριακή πλευρά) θα εναντιωθεί και θα τις δυσκολέψει.

«Προς όφελος και της κρίσης στην νότια Κύπρο, ως τουρκοκυπριακή πλευρά είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία της νοοτροπίας του win – win (kazan – kazan)». Στην ανακοίνωση γίνεται έκκληση για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά, την οποία καλούν να μην προχωρήσει σε βήματα που θα επηρεάσουν αρνητικά τη νέα διαδικασία των συνομιλιών πριν καν ξεκινήσει και θα διευρύνει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο «λαών».

Μανώλης Καλατζής/ enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...