Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ομήρου: Συκοφαντικές και άδικες οι επιθέσεις των εταίρων κατά της Κύπρου

Τη συντονισμένη εκστρατεία άδικων και συκοφαντικών επιθέσεων κατά της Κύπρου, εδώ και μήνες, όπως και τον εκβιασμό της από τους εταίρους, που μοναδικό στόχο είχαν την καταστροφή του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού της συστήματος, καταδικάζει ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε σημερινή του, μακροσκελή συνέντευξη στις ηλεκτρονικές σελίδες της αυστριακής εφημερίδας «Βίνερ Τσάιτουνγκ» - που προφανώς θα δημοσιευθεί στην αυριανή έντυπη έκδοση, καθώς αυτή δεν εκδίδεται τη Δευτέρα .

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, στη σημερινή οικονομική κατάσταση της Κύπρου οδήγησαν αφενός το δημοσιονομικό έλλειμμα, που ήταν πολύ μικρό για να δικαιολογεί τη σημερινή κρίση και αφετέρου η διαγραφή ελληνικού χρέους για ιδιώτες πιστωτές, που έπληξε βαριά τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, ενώ, σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες, δεν υπήρξαν μέτρα στήριξης των κυπριακών τραπεζών.

Αντί της αλληλεγγύης προς αυτή, η Κύπρος δέχτηκε τους εκβιασμούς των κοινοτικών της εταίρων, σημειώνει ο κ. Ομήρου, περιγράφοντας στη συνέχεια εκείνα που συνέβησαν τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου στην Ευρωομάδα στις Βρυξέλλες και στον εκβιασμό που ασκήθηκε ενάντια σε ένα κράτος, όταν ο Ασμουζεν απείλησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη με διακοπή παροχής ρευστότητας και με κατάρρευση ολόκληρης της κυπριακής οικονομίας.

Συνέπεια της απόφασης της Ευρωομάδας είναι, όπως τονίζει, η απώλεια της αξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι τόσο στους πολίτες της όσο και στους ξένους καταθέτες, κάτι που προξενεί, όχι μόνον οικονομική αλλά και πολιτική ζημία, ενώ η απόφαση δημιουργεί προηγούμενο και ένα είναι σίγουρο, πως τέτοιες πρακτικές βαθαίνουν επιπλέον την κρίση στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κατά την άποψή του, στην Ευρώπη υπάρχει, εδώ και καιρό, ένα χάσμα ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο, ο οποίος ήδη πριν από την κρίση είχε χάσει τον αγροτικό του τομέα, ενώ τώρα δίνεται η χαριστική βολή στην κοινωνική του συνοχή και παράλληλα απειλείται επίσης η πολιτική συνοχή, σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η πολιτική της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της μονόπλευρης λιτότητας, που οδηγούν τις χώρες της κρίσης σε απώλεια όχι μόνον της οικονομικής τους αλλά και της πολιτικής τους κυριαρχίας.

Όπως επισημαίνει, ενάντια στην Κύπρο ξεκίνησε πριν από 5 - 6 μήνες μία πραγματική καμπάνια με την κατηγορία ότι αποτελεί φορολογικό παράδεισο, που, όμως δεν είναι αλήθεια, γιατί στη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας η Κύπρος υπέστη όλους τους σχετικούς ελέγχους και οι διεθνείς θεσμοί επιβεβαίωσαν ότι τηρούνται όλες οι προδιαγραφές σε σχέση με τους αναγκαίους ελέγχους.

Εξ άλλου, σύμφωνα με αυτούς τους διεθνείς θεσμούς, η Γερμανία, στο θέμα καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος, εκπληροί σαφώς λιγότερα κριτήρια σε σχέση με την Κύπρο, ωστόσο εναντίον της Κύπρου υπήρξε συντονισμένη εκστρατεία με άδικες και συκοφαντικές επιθέσεις με μοναδικό στόχο την καταστροφή του κυπριακού τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κάνει λόγο για θλίψη που τον διακατέχει, αποκαλύπτοντας στη συνέντευξη πως, πριν τις συνόδους της 16 ης και 25 ης Μαρτίου, επιστολές του, ως αρχηγός της ΕΔΕΚ, προς τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, έμειναν αναπάντητες.

Επιπλέον, Γερμανοί βουλευτές όλων των κομμάτων, κατά την επίσκεψή τους στην Κύπρο, αδιαφόρησαν πλήρως και αγνόησαν παντελώς τα έγγραφα που τους παρουσίασαν οι Κύπριοι συνάδελφοί τους, με τα οποία ανατρέπονταν όλες οι κατηγορίες για δήθεν μαύρο χρήμα και για δήθεν ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο.

Ο κ. Ομήρου θεωρεί ότι η ηγεμονία της Γερμανίας η οποία βασίζεται σε αποφάσεις όπως αυτή που ελήφθη για την Κύπρο, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους, οδηγώντας σε ρωγμές, ακόμα και σε κατάρρευση της ΕΕ.

Χωρίς την τρόικα

Η Κύπρος - η οποία για την Γερμανία ήταν εύκολος στόχος, καθώς κρίθηκε ότι δεν έχει «συστημική σημασία» - είναι προς το παρόν αναγκασμένη να απευθυνθεί στην Τρόικα για να λάβει οικονομική βοήθεια, πρέπει, όμως, να βρει τον τρόπο να λύσει τα προβλήματά της χωρίς την Τρόικα και ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα στρατηγικό σχέδιο και ανεξάρτητα από το πότε αυτό θα συμβεί, θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα η Κύπρος να απαλλαγεί το ταχύτερο δυνατόν από την τρόικα και το μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής δεν αναμένει ριζοσπαστικοποίηση του πολιτικού συστήματος στην Κύπρο, το οποίο, όπως λέει, είναι συμπαγές και έχει ξεπεράσει κρίσιμες καταστάσεις, μεταξύ άλλων την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων το καλοκαίρι του 1974, όταν οι Κύπριοι πρόσφυγες έμεναν σε αντίσκηνα, έχοντας όμως διατηρήσει την ψυχή τους.

Αυτή την ψυχή, ένα μέρος της οποίας έχασαν εξαιτίας του εύκολα αποκτημένου χρήματος, της απληστίας και του υπερβολικού καταναλωτισμού, οι Ελληνες της Κύπρου που ζουν εκεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, πρέπει να την ξαναβρούν, τονίζει ο Γιαννάκης Ομήρου, επισημαίνοντας πως αυτό θα γίνει με τους λαούς που είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν μαζί τους το δρόμο των πραγματικών ιδεωδών της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...