Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Στην κυπριακή Βουλή νομοσχέδιο για περικοπές μισθών και επιβολή φόρων

Πέντε νομοσχέδια κατατέθηκαν το απόγευμα στην ολομέλεια της κυπριακής Βουλής για ψήφιση, εν όψει της... αναμενόμενης αύριο επικύρωσης της μνημονιακής σύμβασης από το Eurogroup στο Δουβλίνο.

Η συζήτηση για επικύρωση των νομοσχεδίων θα γίνει σε συνεδρίαση της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.

Ένα από τα νομοσχέδια προβλέπει μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα. Ειδικότερα προβλέπει την περικοπή από την 1η Ιουνίου 2013 απολαβών 0,8% για μισθό μέχρι 1.000 ευρώ, 7,3% από 1.001 μέχρι 1.500 ευρώ, 9,3% από 1.501 μέχρι 2.000, 10,5% από 2.001 μέχρι 3.000, 13% από 3.001 μέχρι 4.000 και 14,5% από 4.001 ευρώ και άνω. Περαιτέρω μείωση 3% προβλέπεται από την πρώτη Ιανουαρίου 2014.

Τα υπόλοιπα νομοσχέδια προβλέπουν αύξηση του εταιρικού φόρου από 10% σε 12,5%, αύξηση από το 15% στο 30% επί των τόκων ως εισφορά για την άμυνα και αύξηση του ειδικού φόρου πιστωτικών ιδρυμάτων από 0,11% σε 0,15%.

Με άλλο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα αναθεώρησης επί τακτικής βάσης των συντελεστών των φόρων κατανάλωσης με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας αποτελεί μνημονιακό όρο.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι στόχος είναι να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 75 εκατ. ευρώ, πέραν των 29 εκατ. που εισπράττονται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.

Ο ίδιος απέφυγε να αποκαλύψει τον τρόπο φορολογίας, αλλά είπε ότι επιδιώκεται να είναι ακριβοδίκαιος και ότι προς το παρόν γίνονται ασκήσεις επί χάρτου.

Σε ερώτηση αν θα φορολογηθεί και η πρώτη κατοικία, δεν το απέκλεισε, λέγοντας πως δεν θα είναι καταστροφικό αν μια οικογένεια πληρώνει 30 ή 50 ευρώ το χρόνο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή πέντε νομοσχέδια, τα οποία προβλέπουν αλλαγές στον τομέα της Υγείας, με βάση την συμφωνία με την τρόικα.

Τα νομοσχέδια, που εγκρίθηκαν χθες από το υπουργικό συμβούλιο, αφορούν στην αύξηση των τελών για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε κρατικά νοσοκομεία για τους δικαιούχους και μη δικαιούχους, μηνιαία συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία, τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες και την εξαίρεση από τα μέτρα των ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

Επίσης ετοιμάζεται και θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα νομοσχέδιο που αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι, με βάση την πολιτική επαναπροσέγγισης, είχαν ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης δήλωσε ότι όλα τα νομοσχέδια θα πρέπει να εγκριθούν από την Βουλή μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...