Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Σε Τούρκο το βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου (VIDEO)

Στο κοινωνικό φιλμ «Νύχτα Σιωπής», του Τούρκου σκηνοθέτη Ρεϊς Τσελίκ, δόθηκε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2013.Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 7000 ευρω.

Η απονομή έγινε από τη διεθνή τριμελή κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον εκτελεστικό διευθυντή του Ισραηλινού Κέντρου Κινηματογράφου Κατριέλ Σόρι και μέλη, τη Γερμανίδα παραγωγό Μάριον Ντέρινγκ, διευθύντρια της γραμματείας και εκτελεστική παραγωγό στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και τo Ρουμάνο σκηνοθέτη Καταλίν Μιτουλέσκου, περσινό νικητή του Eιδικού Bραβείου της Κριτικής Επιτροπής.

Η ταινία διαδραματίζεται σε κάποια μικρή πόλη της Τουρκίας. Ένα βράδυ, ανάμεσα στον ήχο των τυμπάνων και τις παραδοσιακές φορεσιές,ξεκινάει η ιστορία ενός 60χρονου άνδρα να ξετυλίγεται σιγά σιγά. Ο άνδρας αυτός έχει μόλις βγει από την φυλακή, μετά από μια μεγάλη ποινή που του επιβλήθηκε όταν δολοφόνησε δύο ανθρώπους για λόγους τιμής.. Παντρεύεται μια πολύ νεότερη του, μια κοπέλα μόλις δεκατεσσάρων για να μπορέσει να «σπάσει» την βεντέτα και να ζήσει μια νέα ζωή. Το πρώτο τους βράδυ μαζί, αυτός θα ανακαλύψει πόσο νέα είναι και εκείνη θα ενηλικιωθεί απότομα μέσα από την συμπεριφορά ενός κατεστραμμένου άνδρα.
Το εδικό βραβείο, απονεμήθηκε φέτος σε κυπριακή ταινία, το «Οικόπεδο 12» του Κυριάκου Τοφαρίδη «για το θάρρος της να ανταποκριθεί στην πρόκληση της σκιαγράφησης μιας κοινωνίας εν μέσω σοβαρής κρίσης, με γερή δόση χιούμορ και συμπάθειας» και ήταν συνοδευόμενο από το ποσό των 2000 ευρώ.

Το βραβείο «Glocal Images», συνοδευόμενο από το ποσό των 1000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Η πιρόγα» του Σενεγαλέζου Μούσα Τουρέ «για τον τρόπο με τον οποίο διηγείται την ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων, έτοιμων να ρισκάρουν τα πάντα για ένα καλύτερο αύριο».

Τιμητική διάκριση «για τον τρόπο με τον οποίο διηγήθηκε την αληθινή ιστορία της ανόδου και της πτώσης ενός αινιγματικού νεαρού αγοριού, ο οποίος χρησιμοποιείται ως όργανο ολοκληρωτικού καθεστώτος», απονεμήθηκε στην ταινία «Τα πάθη του Μιχαήλ 'Αγγελου» του Χιλιανού Εστέμπαν Λαραΐν.

Το φοιτητικό βραβείο απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες «Βασίλισσα» του Ιρανού Μοχάμεντ 'Αλι Μπάσε Αχάνγκαρ και «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου.

Δείτε εδώ την ταινία η νύχτα της Σιωπής (χωρίς υπότιτλους)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...