Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Εγκρίθηκαν τα 9 δισ. ευρώ του ΕΜΣ για την Κύπρο

Εγκρίθηκε επί της αρχής η στήριξη της Κύπρου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup της 25ης Μαρτίου, η Κύπρος θα λάβει βοήθεια έως 10 δισ. ευρώ, με τον ΕΜΣ να χορηγεί περίπου τα 9 δισ. ευρώ, και το ΔΝΤ να συμβάλει περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν από την Κύπρο για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, να καλύψει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της σε ότι αφορά το χρέος, αλλά και την ανακεφαλοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εκτός από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες δηλαδή την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή. Η πρώτη δόση αναμένεται να δοθεί το Μάιο.

Η στήριξη στην Κύπρο δίνεται υπό τον όρο της εφαρμογής ενός εκτεταμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, οι βασικοί στόχοι του οποίου είναι η εξυγίανση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...