Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Δημοψήφισμα για έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη προτείνει το ΑΚΕΛ

Μια μέρα πριν από την ψήφιση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης από την κυπριακή Βουλή, η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ προτείνει έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη, ως εναλλακτική διέξοδο από το μνημόνιο με την τρόικα, και τη πραγματοποίηση σχετικού δημοψηφίσματος. 
 
Ειδικότερα, η πρόταση, την οποία επεξεργάστηκε ομάδα ειδικών, προνοεί «διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ» και διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως η παραμονή στο μνημόνιο «θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με την ΚΕ του ΑΚΕΛ, όπως προκύπτει από την επιστημονική μελέτη «τα αίτια της παρούσας κρίσης έχουν ως βασική αφετηρία από τη μια την παγκόσμια οικονομική κρίση, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της οικονομικής λιτότητας και διαχείρισης του συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης και από την άλλη τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο.

Με βάση όλα αυτά, η επιστημονική ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός δανειακής σύμβασης και μνημονίου. Η αναζήτηση μια τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση του ευρώ».

Ωστόσο, το ΑΚΕΛ αναγνωρίζει ότι αυτή η λύση «είναι μια επίσης επώδυνη επιλογή». Οι αναμενόμενες συνέπειές της δημιουργούν την ανάγκη μέγιστης λαϊκής στήριξης και απαιτούν θυσίες, τονίζει. «Είναι η άποψή μας ότι μια τέτοια σοβαρή απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τον ίδιο το λαό σε δημοψήφισμα», προσθέτει.

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του καλεί τον κυπριακό λαό να δώσει μαζικά το «παρών» στην αυριανή κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, την οποία διοργανώνει η Κίνηση Πολιτών ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις πολιτικές λιτότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...