Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για την Κύπρο από το «Global Russia Business Meeting»

Όλα τα θέματα που άπτονται των προκλήσεων και ευκαιριών ενώπιον των οποίων βρίσκεται η ρωσική οικονομία, αλλά και η Κύπρος ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, τέθηκαν επί τάπητος στο διεθνές συνέδριο...
«Global Russia Business Meeting 2013», που πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Απριλίου στη Λεμεσό. Το Συνέδριο φιλοξένησε ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), με οργανωτή την Horasis Global Visions Community. Σ’ αυτό συμμετείχαν περισσότεροι από 380 σύνεδροι, από τη Ρωσία, την Κύπρο και άλλες 40 χώρες.


Οι σύνεδροι του «Global Russia Business Meeting 2013» εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι ρωσικές εταιρείες θα συνεχίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι κάποιες επηρεάστηκαν από το κούρεμα των καταθέσεων, ενώ διατύπωσαν την πεποίθησή τους ότι η χώρα θα καταφέρει να ανακάμψει γρήγορα από την οικονομική κρίση και θα συνεχίσει να προσφέρει ελκυστικό πακέτο πλεονεκτημάτων σε ξένους επενδυτές.

Ο Πρόεδρος του CIPA, κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άρτια φιλοξενία του συνεδρίου από τον CIPA, τονίζοντας ότι «πραγματοποιήθηκε στην κατάλληλη χρονική συγκυρία». Ο κ. Αγκαστινιώτης τόνισε ότι «η επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας περνά μέσα από την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει το Κράτος, ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και ο καθένας από εμάς να συμβάλει με θετικό πνεύμα». Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ακόμη πως «οι Ρώσοι επιχειρηματίες, αν και απογοητευμένοι από τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, επιρρίπτουν ευθύνες στους Ευρωπαίους εταίρους μας και θεωρούν άδικο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Κύπρος». Συμπλήρωσε πως ο αριθμός αλλά και το επίπεδο των συνέδρων απέδειξε ότι «η Κύπρος παραμένει, και τη θέλουν οι συνεργάτες της να παραμείνει, κέντρο υπηρεσιών, αφού πιστεύουν ότι συνεχίζει να έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που είχε και στο παρελθόν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του κατά το επίσημο δείπνο του Συνεδρίου, εξήγγειλε μέτρα ανακούφισης της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας στην Κύπρο, λόγω των ζημιών που υπέστησαν μετά το κούρεμα των καταθέσεων. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι οι επενδυτές μη κάτοικοι Κύπρου που διατηρούσαν καταθέσεις πριν τη 15η Μαρτίου 2013 και υπέστησαν απώλειες που ανέρχονται σε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ευρώ θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν την κυπριακή υπηκοότητα. Στο Συνέδριο μίλησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Μόσχας και του Ρωσικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου για Συνεργασία με την Κύπρο Mikhail V. Kuzovlev και ο πρόεδρος του CIPA κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης και ο πρόεδρος της Horasis Global Visions Community, δρ Frank Richter.

Στο «Global Russia Business Meeting 2013» συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη Ρωσία και την παγκόσμια επιρροή της, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, την εκτίμηση κινδύνων και ευκαιριών στο επενδυτικό περιβάλλον, την ανάπτυξη ενεργειακών πόρων και υποδομών καθώς και θέματα που σχετίζονται με τον τουρισμό. Έγιναν, επίσης, παρουσιάσεις και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε πληθώρα θεμάτων που αφορούν τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προώθηση και επέκταση των ρωσικών επενδύσεων, στα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός καθώς και στις υψηλού επιπέδου επιχειρηματικές υπηρεσίες που παρέχει.

Το Συνέδριο στήριξαν αρκετοί διεθνείς οργανισμοί, και συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κύριοι στρατηγικοί εταίροι ήταν η Baker and McKenzie και η Eurobank Cyprus ενώ χορηγοί του Συνεδρίου ήταν η PwC, η TMF και η CYTA.



philenews.com
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...