Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

 Οι όροι που θέτει η Μέρκελ προς την Κύπρο

Τους όρους που θέτει προς την Κύπρο η ένωση CDU/CSU, της οποίας ηγείται η Καγκελάριος Angela Merkel, έκαναν γνωστούς ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής της παράταξης Volker Kauder και ο αναπληρωτής της Michael Meister κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Bundestag.

Συγκεκριμένα, οι όροι αυτοί είναι.
  • Η Κύπρος θα πρέπει να συνεισφέρει με δικά της μέσα έξι δισεκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα διάσωσης και να εγγυηθεί έτσι την βιωσιμότητα του κρατικού της χρέους.
  • Η κυπριακή οικονομία θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί.
  • Τα μέτρα που θα λάβει θα πρέπει να διακρίνονται από κοινωνική ισορροπία.

Angela Merkel - Caricature
Angela Merkel - Caricature (Photo credit: DonkeyHotey)
Θυμίζουμε, ότι λίγο νωρίτερα η Angela Merkel είχε πρακτικά «εκτελέσει» το σχέδιο Β της Κύπρου, σύμφωνα με το οποίο τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας θα συνέβαλαν στην συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού.


Η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σε Γερμανούς βουλευτές υπογράμμισε ότι επιθυμεί την παραμονή της Κύπρου στην ευρωζώνη, βάζοντας όμως πολλούς… αστερίσκους.

Συγκεκριμένα η Καγκελάριος τόνισε ότι ηη Λευκωσία πρέπει να καταλάβει ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει πεθάνει, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κρατικοποίηση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων στην Κύπρο δεν αποτελεί αποδεκτό τρόπο για την πλήρωση του χρηματοπιστωτικού κενού που απαιτείται για την κατάρτιση ενός διεθνούς προγράμματος διάσωσης. Συγκεκριμένα, το … χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία το χαρακτήρισε ως την πικρότερη μορφή δήμευσης.

Η ‘Ανγκελα Μέρκελ, τόνισε επίσης ότι η βιωσιμότητα του χρέους και η αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών πρέπει να είναι ο πυρήνας οποιασδήποτε νέας συμφωνίας, προσθέτοντας ότι τίθεται θέμα “αξιοπιστίας”.

Τέλος, προειδοποίησε την Λευκωσία να μην εξαντλήσει τα όρια της υπομονής της τρόικας σχετικά με το πακέτο διάσωσης και κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι για μέρες δεν επικοινώνησε με τα μέλη των επίδοξων σωτήρων της.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...