Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Τα διεθνή ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Κύπρο

Με ανησυχία αλλά και αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα διεθνή ΜΜΕ τις εξελίξεις στην Κύπρο, την ώρα που από πλευράς ΔΝ Τ τηρείται πλήρης σιωπή για τις θέσεις του Ταμείου και για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Η βρετανική «Daily Mail» γράφει ότι οι απελπισμένοι Κύπριοι έσπευσαν σήμερα στις εκκλησίες για να προσευχηθούν και συνοδεύει το ρεπορτάζ της με το ανάλογο φωτογραφικό υλικό.


Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, υπάρχουν φωτογραφίες όπου Κύπριοι πολίτες ανάβουν κεριά και προσεύχονται για τη διάσωση της χώρας αλλά και για τις ίδιες τους τις ζωές. Στο εν λόγω ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι πολίτες έχουν πανικοβληθεί και κατακλύζουν τα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν όσα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης μπορούν.

Επίσης και στο δίκτυο Al Jazeera δόθηκε έμφαση στις προσευχές των Κυπρίων στις εκκλησίες, ενώ ανήρτησαν και σχετικό βίντεο.

Ωστόσο πολλοί αναλυτές μιλούν για σκοπιμότητες από μέρους της Γερμανίας με ενδεικτικό το δημοσίευμα τουBloomberg το οποίο επισημαίνει ότι «προκαλεί εντύπωση σ' αυτό το φιάσκο», όπως τονίζει, ότι οι ηγέτες της Ευρώπης είχαν σχεδόν ένα χρόνο για να σκεφτούν πώς θα αποφύγουν τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο.

Στα περισσότερα αμερικανικά δημοσιεύματα και στις ραδιοτηλεοπτικές αναφορές, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ο ανταγωνισμός για τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σημειώνοντας τόσο την εμπλοκή της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, τις ρωσικές επιδιώξεις, τις προσπάθειες της Ευρώπης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, τις τουρκικές απειλές, καθώς και τη συνεργασία Κύπρου με Ισραήλ και την αντιπαράθεση Αθήνας και Άγκυρας για ζητήματα του Δικαίου της Θάλασσας.

Επίσης, στα περισσότερα δημοσιεύματα υποστηρίζεται ότι η απόφαση για το «κούρεμα» σε καταθέσεις κυπριακών τραπεζών, επαναφέρει τους φόβους για αναζωπύρωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ακόμη και σενάρια για ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης. Οι αναλυτές αναδεικνύουν τον κίνδυνο για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κατάρρευση του ταμπού του «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων, μολονότι αρκετοί σημειώνουν τη μοναδικότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, ως υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό κέντρο για το «ξέπλυμα χρήματος».


Και την ώρα που η αγωνία στην Κύπρο κορυφώνεται, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNΝ φιλοξενεί δημοσκόπηση, μέσα από την οποία καλεί τους αναγνώστες να ψηφίσουν, εάν θα επισκέπτονταν την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό για το Πάσχα, με την πλειοψηφία των απαντήσεων να είναι αρνητική.

«Η Κύπρος αρνείται να μάθει από τα λάθη της» γράφουν οι New York Times, τονίζοντας ότι η χώρα «θα πληρώσει ακριβά τις αμαρτίες της». Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Κύπριοι πάντα υπερεκτιμούσαν τη διαπραγματευτική τους θέση.

«Τα τελευταία χρόνια, το πρώτο μεγάλο λάθος τους ήταν ότι το 2004 απέρριψαν το σχέδιο του ΟΗΕ για την ενοποίηση νησί τους. Αυτό εκνεύρισε τους Ευρωπαίους εταίρους και έβαλε την Κύπρο σε μια αδύναμη στρατηγική θέση, αφήνοντας μια ουλή σε όλο το νησί» υποστηρίζει ο αρθρογράφος των New York Times.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, η «τελευταία κομμουνιστική κυβέρνηση ήταν εξίσου εγκληματική» καθώς απέτυχε να λάβει μέτρα όταν η κρίση έπληξε την Ελλάδα.

«Αν ήταν πρόθυμοι για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, η κυπριακή οικονομία θα είναι πλέον πιο υγιής. Επίσης, θα ήταν πιο εύκολο για την Κύπρο να κάνει μια συμφωνία με τη Γερμανία τότε παρά τώρα έπειτα από τώρα που η Άνγκελα Μέρκελ απέχει λίγους μήνες από τις εκλογές» προσθέτει.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Γερμανία, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το δελτίο του γερμανικού δικτύου «ZDF» το οποίο ξεκίνησε αναφερόμενο υπουργό Οικονομικών της Κύπρου.

«Δεν μπορεί κανείς παρά να νοιώσει οίκτο για τον φτωχό Μιχάλη Σαρρή, τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, που έδειχνε ολοένα και περισσότερο κατηφής και ζαρωμένος καθώς περνούσε μπροστά από τις κάμερες» είπε ο παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων και συνέχισε λέγοντας ότι ο «θλιμμένος άνδρας με τους κυρτούς ώμους έγινε απεικόνιση της κρίσης».

Η γαλλική «Le Monde» γράφει ότι η Κύπρος δίνει μάχη με το χρόνο καθώς και ότι φουντώνουν τα αντιγερμανικά συναισθήματα στη Νότια Ευρώπη. Όπως αναφέρει, το Eurogroup ετοιμάζεται για μια μεγάλη βραδιά διαπραγματεύσεων γαι να σώσει την Κύπρο.

Η βρετανική «Guardian» αναφέρει ότι το Κρεμλίνο μπορεί να τιμωρήσει την Ευρώπη για το φόρο στις καταθέσεις. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, δεν είναι λίγες οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και το Κρεμλίνο θα αναζητήσει αντίποινα για την απόφαση της Ευρώπης να προχωρήσει σε κούρεμα καταθέσεων των Ρώσων που υπολογίζονται στα 30 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σε ένα άλλο δημοσίευμα , εκφράζει τους φόβους της ότι η Βρετανία θα μπορούσε να γίνει η «παιδική χαρά» των Ρώσων, όπως ακριβώς και η Κύπρος.

Τέλος, η ισπανική εφημερίδα «El Pais» ανέβασε στον ιστότοπό της άρθρο που επέκρινε δριμύτατα τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, και το οποίο αποσύρθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις. Σε αυτό, ένας καθήγητης οικονομικών ανέφερε ότι η Άγκελα Μέρκελ, όπως ο Χίτλερ, κήρυξε τον πόλεμο στην υπόλοιπη ήπειρο, «αυτή τη φορά για να εξασφαλίσει έναν οικονομικό ζωτικό χώρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...