Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Στάση πληρωμών σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους στην Κύπρο

Η αγορά στην Κύπρο έχει στεγνώσει, αφού τα κατεβασμένα ρολά στα υποκαταστήματα των τραπεζών έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και η Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) προειδοποιεί πως δεν θα μπορούν να γίνουν οι πληρωμές των επιχειρήσεων ούτε και οι πληρωμές προς τους εργαζόμενους στο τέλος του μήνα. Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο κόσμος που επισκέπτεται τα κοινωνικά παντοπωλεία, αντιθέτως στα βενζινάδικα πηγαίνει όλο και λιγότερος κόσμος.

Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα να ανοίξει τις τράπεζες, αφού κάθε μέρα που περνά η ζημιά στις επιχειρήσεις και την οικονομία αυξάνεται.

Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και στους επιχειρηματίες, στους οποίους συστήνει να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Οπως αναφέρει και το sigmalive.com σε δηλώσεις του, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ερωτηθείς πώς θα επηρεάσει το κλείσιμο των τραπεζών την πληρωμή μισθών και υποχρεώσεων από επιχειρήσεις στο τέλος του μήνα, είπε ότι «σίγουρα οι πληρωμές των επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν, ούτε βέβαια και οι πληρωμές στους εργαζόμενους και αυτό δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι υπόψη του πληροφορίες ότι αριθμός εμπορευόμενων δεν αποδέχεται πιστωτικές κάρτες, ο κ. Χριστοφίδης παραδέχθηκε ότι «αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν δέχονται τις πιστωτικές κάρτες», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν είναι όλοι, είναι ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων που δεν δέχονται πλέον πιστωτικές κάρτες και ο λόγος είναι ότι οι προμηθευτές τους, τούς ζητούν πλέον μετρητά».

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι πολίτες που ζητούν τρόφιμα από τα κοινωνικά παντοπωλεία τα οποία δέχονται συνεχώς αιτήσεις ενώ ιδιαίτερα αυξημένη είναι η ανάγκη για παιδικές τροφές.

Η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και ο Δήμος Λακατάμιας δέχθηκαν περίπου 30 νέες αιτήσεις για παροχή δεμάτων με τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο απευθύνει έκκληση για την προσφορά κυρίως παιδικών τροφών, από εκείνους οι οποίοι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από άλλους συμπολίτες μας.

Αυξημένες οι ανάγκες για παιδικές τροφές

Από την πλευρά της η Αθηνά Κυριάκου, Συντονίστρια του κοινωνικού παντοπωλείου εκ μέρους του Δήμου Λακατάμιας δήλωσε ότι «υπάρχει ένας πανικός, την Παρασκευή δώσαμε κάποια πακέτα με προϊόντα σίτισης και τώρα έχουμε 30 και πλέον νέες αιτήσεις».

Ανέφερε ότι οι ελλείψεις που παρουσιάζονται αφορούν κυρίως παιδικές τροφές. Η κ. Κυριάκου, δήλωσε, ωστόσο πως «είναι ενθαρρυντικό ότι σε δύο μεγάλες υπεραγορές τα καλάθια για προσφορά στο Κοινοτικό Παντοπωλείο ήταν σήμερα γεμάτα».

Πτώση στη ζήτηση των καυσίμων

Πεσμένη είναι η κίνηση στα πρατήρια καυσίμων από το πρωί της Δευτέρας, με τον Πρόεδρο του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Κύπρου Στέφανο Στεφάνου να κάνει λόγο για «μούδιασμα στην αγορά».

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Στεφάνου είπε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα έλλειψης αποθεμάτων καυσίμων στα πρατήρια, καθώς η προμήθεια από τις εταιρείες συνεχίζεται απρόσκοπτα, όμως γίνεται τοις μετρητοίς.

Ο κόσμος, είπε ο κ. Στεφάνου, έχει προμηθευτεί καύσιμα από το Σαββατοκύριακο, και έχει περιορίσει τις κινήσεις του, ενώ παραμένει προβληματισμένος, ενόψει της επαναλειτουργίας των τραπεζών, την Πέμπτη.

Πηγή:  | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...