Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: «Η Κύπρος απελπιστικά μόνη στο Eurogroup»


Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι η Κύπρος οδηγήθηκε σε «οδυνηρό εκβιασμό» υπό το βάρος απειλών, καθώς έμεινε απελπιστικά μόνη στο Eurogroup. Επικρίνει την κυβέρνηση Σαμαρά ότι δεν στήριξε την Κύπρο αλλά «ταυτίστηκε απόλυτα με τους εκβιασμούς των δανειστών». 

Η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ανακοίνωσή της, σχολιάζει ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η «οδυνηρή» εξέλιξη για την Κύπρο «αν αυτοί που διαχειρίστηκαν το περήφανο ΟΧΙ του κυπριακού λαού, δεν ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν υποστηρίξει το ΝΑΙ την περασμένη Παρασκευή».

Εκτιμά ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης, με τη στάση τους στην υπόθεση της Κύπρου  «πυροβόλησαν τα πόδια τους», καθώς «το γενικευμένο κούρεμα στις καταθέσεις, μετά το δεδομένο της Κύπρου, πολύ σύντομα θα αποτελεί επιλογή και για τα δικά τους προγράμματα διάσωσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι «αρνήθηκε να δώσει στη Κύπρο, μόνο 2 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όταν το ελληνικό PSI κόστισε 4,5 δισ. ευρώ  στις κυπριακές τράπεζες. Την επικρίνει, επίσης, επειδή «αρνήθηκε ακόμα και τη δυνατότητα να παρέχει προσωρινή ρευστότητα μέσω του ELA, ώστε να ακυρωθεί το εκβιαστικό χρονοδιάγραμμα του Eurogroup και να δοθεί χρονικό περιθώριο διαπραγμάτευσης στην κυπριακή πλευρά».

Παράλληλα, αναφέρεται στους «ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς του καταστροφικού PSI για την Ελλάδα και την Κύπρο, που μας εγκάλεσαν για ανόητη επιλογή» και καταλήγει: «προφανώς, η δική τους νοημοσύνη δεν χωρά επιλογές σωτηρίας μιας χώρας και ενός λαού από τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, παρά μόνο επιλογές υποταγής».

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...