Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Σενάρια επί σεναριών για το κούρεμα: Που θα κάτσει η «μπίλια», πότε ανοίγουν οι τράπεζες



Σενάρια επί σεναρίων έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας στον απόηχο της είδησης για την απόφαση-φαρμάκι του Eurogroup για την Κύπρο που περιλαμβάνει το κλείσιμο της Λαϊκής με διαχωρισμό σε «καλή» και «κακή», την «επιβάρυνση» της Τράπεζας Κύπρου κατά 9 δισ. ευρώ με την απορρόφησή της «καλής» Λαϊκής (πρόκειται για το ποσό που είχε δανειστεί η Λαϊκή Τράπεζα από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΚΤ) και τη φορολόγηση των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου.

Με το Eurogroup να μην ανακοινώνει το ακριβές ποσοστό αλλά να μεταθέτει εντός της βδομάδας την ανακοίνωση των λεπτομερειών, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κούρεμα που θα κυμαίνεται στο 30% και σίγουρα θα είναι κάτω από 40%.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι ασφαλείς, ενώ το κούρεμα αφορά ΜΟΝΟ τους καταθέτες στην Τράπεζα Κύπρου. Σε ακόμη χειρότερη θέση είναι και οι καταθέτες ποσών άνω των 100.000 ευρώ της Λαϊκής καθώς θα μεταφερθούν στην «κακή» τράπεζα και θα περιμένουν κάποια χρόνια την εκκαθάριση για να «αποζημιωθούν». Ωστόσο, εκτός από την χρονική αβεβαιότητα για την αποζημίωση, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο και το αν θα αποζημιωθούν πλήρως καθώς υπολογίζεται ότι θα χάσουν τα χρήματα τους σε ποσοστό μεγαλύτερο και από το κούρεμα που θα γίνει στην Τράπεζα Κύπρου...

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι τράπεζες στην Κύπρο θα ανοίξουν αύριο ωστόσο θα ισχύσουν περιορισμοί για μην προκληθεί φαινόμενο πανικού που θα οδηγήσει σε εκροή καταθέσεων.

Ολοκληρώνεται η απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών από Πειραιώς, ανοίγουν αύριο

Ζήτημα ωρών είναι, εξάλλου, οι ανακοινώσεις για την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις της αντιπροσωπείας της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς με τους εκπροσώπους των κυπριακών τραπεζών στη Λευκωσία βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν τις υπογραφές. Όπως έχει γίνει γνωστό, στο πακέτο της συμφωνίας εντάχθηκε τελικά και η Ελληνική Τράπεζα, που διατηρεί 29 υποκαταστήματα στη χώρα μας.

Όπως εκτιμάται, εκτός απροόπτου αύριο θα ανοίξουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ως υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς, με τραπεζικές πηγές να επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις ελληνικές καταθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...