Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Με περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων θα ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες

Η Κεντρική Τράπεζα καταβάλλει προσπάθεια ώστε το τραπεζικό σύστημα να ανοίξει την Πέμπτη, με την επιβολή περιοριστικών όρων στην κίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με ανακοινώσεις του διοικητή, Πανίκου Δημητριάδη, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή.

Ο κ. Δημητριάδης, ερωτηθείς σχετικά, απέφυγε να πει ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Πέμπτη, ενώ έκανε γνωστό ότι ίσως και αύριο θα ανακοινωθεί το ποσοστό του κουρέματος στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, το οποίο ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών είχε εκτιμήσει νωρίτερα ότι μπορεί να φτάσει το 40%.

Οι περιορισμοί δεν θα είναι αυστηροί, δεν θα εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία και θα είναι δυνατή η διεκπεραίωση συναλλαγών και η καταβολή μισθών. Ο κ. Δημητριάδης αποκάλυψε ότι αν δεν είχε επέλθει συμφωνία στο Eurogroup το όριο αναλήψεων θα ήταν 30 ευρώ ημερησίως.

Η Τράπεζα Κύπρου 

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε για να γίνει η διευκρίνιση ότι ο διορισμός διαχειριστή στην Κύπρου δεν σημαίνει ότι ακολουθείται διαδικασία ανάλογη με αυτή στη Λαϊκή Τράπεζα. Η διαδικασία της εξυγίανσης είναι πολύ διαφορετική από τη διαδικασία της εκκαθάρισης που ακολουθείται στην Λαϊκή Τράπεζα,

Ο διαχειριστής στην Τρ. Κύπρου έχει συγκεκριμένους όρους εντολής, που είναι η διεκπεραίωση ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας -δηλαδή το «κούρεμα» των καταθέσεων- και η απορρόφηση των εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας και η διεκπεραίωση της πώλησης των ελληνικών εργασιών. Ο χρόνος παρουσίας του στην τράπεζα δεν θα είναι μεγαλύτερος των δύο – τριών ημερών
Η Τράπεζα Κύπρου, με τη νέα δομή της, όχι μόνο θα επιβιώσει για να πάει στα 200 χρόνια λειτουργίας αλλά θα ενδυναμωθεί και να εξυπηρετήσει τον Κύπριο καταθέτη και τον Κύπριο επιχειρηματία, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Όλα αυτά ενώ στον προαύλιο χώρος της Κεντρικής είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι της Τρ. Κύπρου, οι οποίοι καλούσαν το διοικητή να παραιτηθεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν θα υποβάλει την παραίτησή του, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι δεν προτίθεται σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή να δυσκολέψει τη χώρα του και να παραιτηθεί.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...