Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Βενιζέλος: Ιστορικό σφάλμα της Ευρωζώνης με την Κύπρο

Οι εξελίξεις στην Κύπρο ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Ελλάδα.

Για ιστορικό σφάλμα της Ευρωζώνης αναφορικά με την Κύπρο έκανε λόγο για ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελός Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι “οφείλει να την διορθώσει για να σταθεροποιηθεί η Κύπρος και να αποφευχθούν οι παρενέργειες”.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει διπλό ενδιαφέρον εθνικό αλλά και οικονομικό και ότι υπάρχουν τα περιθώρια ώστε στις επόμενες ημέρες να βρεθεί λύση. “Η δική μας η συμπαράσταση είναι δεδομένη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο. Μπορούν να βρεθούν λύσεις για την Κύπρο και μπορούν να συμβάλλουν σε αυτές και χώρες εκτός Ευρωπαικής Ένωσης” είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο εκτός από όσους έχουν καταδικαστεί ενώ και για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές από το Νοέμβριο του 2011 όταν επιβλήθηκε.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας  ο οποίος ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Eurogroup είπε ότι η Eλλάδα δεν κινδυνεύει.

«Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει τις επιλογές της Κύπρου. Την στήριξε και στο Eurogroup, την στηρίζει και τώρα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου και στοχεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι «οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για να παίζει καποιος μικροκομματικά παιχνίδια».

Έχει σημασία ότι είναι η πρώτη φορά που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει δήλωση, έπειτα από σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Η δήλωση είναι σε πιο χαμηλούς τόνους από των δύο πολιτικών αρχηγών, που πήραν σαφή θέση κατά της απόφασης της ΕΕ για την Κύπρο. Η στάση αυτή του Μεγάρου Μαξίμου που αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Κύπρο καλύπτει και τη συμπεριφορά του τις προηγούμενες ημέρες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής, που απέρριψε το σχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων. Ο κ. Σαμαράς του εξέφρασε τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ συζήτησαν και τις πιθανές λύσεις την επομένη του κυπριακού «όχι».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...